KrfKrf /Agios Georgios Argirades/"Tamo gde cveta limun žut"

Ovako su izgledali te godine putevi kojima se stiže na ostrvo Krf   ;)))
OVO JE PUT KOJIM SE STIŽE NA OSTRVO KRF
Ime KRF koriste Srbi, a ostali latinski naziv CORFU. Grci ga zovu KERKIRA. Svoje ime ostrvo duguje prelepoj nimfi Kerkira, koja je bila ćerka rečnog boga Asopa u koju se zaljubio bog mora Posejdon, kidnapovao je i doveo na Krf.
MASLINOVO ULJE

Je glavni proizvod na ostrvu i smatra se za jedno od najboljih u Grčkoj.

KUMKVAT /drvo "koum kuat" = kineska pomorandža/

Na ostrvu takođe raste i kumkvat - veoma mala pomorandža koju je Marko Polo doneo iz Kine u XIII veku. To je voćka koja sada jedino raste na Krfu. Krfljani od nje prave slatkiše i liker, a veoma lepa radnja sa ovim proizvodima nalazi se u selu Gasturi, tačno preko puta ulaza u dvorac Ahilion.


Ovako izgleda taj likerU mestu Igumenica se čeka trajekt za ostrvo Krf. I ovo mesto te 2oo6. godine radile su sledeće agencije: 
1) "Spirit travel"   i 
2) "Fudeks travel" 

Vila u kojoj smo boravili bila je Viktor 2. koristan link ... PLAŽE OSTRVA KRF
Ovo su moje Galerije fotografija sa ostrva Krf:

1) KRF - AGIOS GEORGIOS (selo SVETI ĐORĐE) - ARGIRADES (južni)Dole levo na ovoj mapi obeleženo je i mesto u kojem smo boravili


PLAŽA AGIOS GEORGIOS (Sveti Đorđe) - ARGIRADES

Je plaža koja se nalazi oko 3o km južno od glavnog grada ostrva Krf i ova peščana plaža je duga 3 km sa velikom ponudom sportova na vodi.

ARGIRADES
Je trgovački centar južnog dela ostrva i najpre je sagrađen pod venecijanskom okupacijom. Selo se nalazi pored plaže Agios Georgios. To je jedna od najlepših plaža na ostrvu. Ovo je glavna crkva u gradu Krfu - crkva svetog Spiridona zaštitnika ostrvaSVETI SPIRIDON - ZAŠTITNIK OSTRVA KRF

Crkva je posvećena svetom Spiridonu, svecu zaštitniku ostrva Krf. Svetac je prethodno postao biskup započinjući svoj život kao čobanin. Njegov život na ostrvu Krf je povezan sa mnogim čudima. Smatra se da je on sačuvao ostrvo od Turaka, gladi i epidemije. U crkvi se nalaze i mošti svetog Spiridona koje su prenete iz Konstantinopolja i čuvaju se u crkvi u zlatnom sarkofagu /kovčegu/ napravljenom u Veneciji.
Za vreme praznika, u litiji, ulicama grada se prenosi sarkofag u kojem se nalazi telo ovog sveca. 

CRKVA SVETOG SPIRIDONA nalazi se u gradu Krfu. To je najpoznatija od svih crkava na čitavom ostrvu. Sagrađena je 1589. godine sa ciljem da zameni stariju Sorokos crkvu koja je uništena /srušena/ zbog gradnje gradskih zidina. 

KULA ZVONIKA se razlikuje od drugih po crvenoj kupoli i satu.
Najveće crkvene ceremonije održavaju se u čast svetog Spiridona i to 4 puta godišnje:
1) VELIKI PETAK - iznosi se plaštanica i prave litije po celm gradu, a iznose se i mošti svetog Spiridona,
2) 11. AVGUSTA - ceremonija u spomen završetka opsade od Turaka 1716. godine,
3) PRVA NEDELJA NOVEMBRA MESECA - uspomena na spasavanje ostrva od kolere 1673. godine  i
4) 12. DECEMBRA - na dan svetog Spiridona.Pogled na bastion Stare tvrđave

***

Skulpture na zgradi Opštine u gradu Krfu


GRAD KRF - OPŠTINSKI TRG i ARHITEKTONSKI DETALJ 
                                        SA ZGRADE STAROG GRADA

Ova građevina je jedna od NAJELEGANTNIJIH građevina starog grada Krfa. Njena izgradnja počela je 1663. godine i trajala je 3o. godina. Karakteristični su kružni prozori na ovoj zgradi, kao i ove skulpture na slici.
Godine 172o. zgrada je pretvorena u prvi teatar "San Đakomo" na ostrvu. Početkom XX veka zgradi je dodat još jedan sprat.
Danas je ovo zgrada opštine, a ovaj trg je jedan od najlepših trgova u gradu.Srpska kuća u gradu Krfu

SRPSKA KUĆA

Nalazi se u gradu Krfu u jednoj od najlepših i najstarijih ulica. Na II spratu zgrade su prostorije Konzulata države Srbije. Od 1993. godine ova zgrada je ustupljena našoj državi.1) GRAD KRF - MUZEJ "SRBI NA KRFU 1916-1918"   i

2) OSTRVO VIDO - MAUZOLEJ SRPSKIM VOJNICIMA


Početkom 1916. godine Krf je bio mesto spasa za više od 150.000 Srba, privremena prestonica Srbije i mesto vaskrsa srpske vojske, tako da su brojni spomenici naše istorije upravo na Krfu. U njemu se nalazi muzej "Srbi na Krfu 1916-1918" sa veoma potresnim fotografijama stradanja naših ratnika i to u prizemlju i na I spratu. U muzeju se mogu videti i istorija i stradanje srpskog naroda u prvom svetskom ratu. U zgradi pozorišta na Krfu je 1918. godine potpisana "Krfska deklaracija" o ujedinjenju u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.


Mauzolej - Kosturnica na ostrvu Vido
"ZA VERNOST OTADŽBINI 1916."*** MAUZOLEJ - KOSTURNICA

Izgrađena je 1939. godine, za vreme vlade Milana Stojadinovića. To je građevina od belog kamena. Projektant ovog Mauzoleja je Nikolaj Krasnov, jedan od najčuvenijih arhitekata u Evropi u to vreme.

AKADEMIK NIKOLAJ KRASNOV – RUSKI ARHITEKTA – ZVANIČNI DVORSKI ARHITEKTA (1864. Moskva -1939. Beograd) - 

u Moskvi 1885. godine završio je studije slikarstva, vajarstva i arhitekture - godine 1911. stekao je zvanje dvorskog arhitekte na dvoru Romanovih - godine 1922. došao je u Beograd i radio u Ministarstvu građevine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - iza sebe je ostavio brojna reprezentativna zdanja i spomenika kulture kao izuzetno talentovani arhitekta - smatra se jednim od najvećih arhitekata prve polovine prošlog veka na ovim prostorima. - uradio je kompletan projekat enterijera skupštinskog zdanja iz 1936. godine.

Njegova najznačajnija dela su: zgrada Vlade Srbije, zgrada Ministarstva spoljnih poslova, zgrada Generalštaba Vojske Srbije, zgrada Arhiva Srbije, Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša, Lovćen, projektovao je mozaike za crvku Svetog Đorđa na Oplencu, Topola, Mauzolej srpskim ratnicima na ostrvu Vido i koautor kompleksa Srpskog vojničkog groblja u Solunu. spomenik ratnicima u Vlasotincu.
2) KRF - IZLETI: PAXI i ANTIPAXI    i    DVORAC AHILLION
OSTRVO PAXI

Nalazi se 12 nautičkih milja od mesta Parga na obali Epira.OSTRVCE ANTIPAXI

Leži samo 3 nautičke milje južno od grada Gaios. U leto plaže Antipaxi-a predstavljaju atrakciju za posetioce. Antipaxi je manji i skoro nenaseljen, umesto maslinjaka nalaze se mnogobrojni vinogradi o kojima se brinu porodice sa ostrva Paxi, a neki od njih imaju i kuće na Antipaxi-u.
Turistički brodići od Paxi-a do Antipaxi-a su veoma česti, a vožnja traje oko 15 minuta.


Voda ostrva Antipaxi koja je zaista ove boje (tirkizno-plavo more) - slikano s brodića;
Na severu Antipaxi-a postoje 2 glavne plaže - Vrika i Voutoumi.
Prva plaža VRIKA je peščana (na kojoj smo i mi imali slobodno vreme za kupanje), a druga VOUTOUMI je šljunkovita ali kada zagazite u vodu to je ustvari beli pesak. Ostrvo ima mnogobojne fine plaže oko svoje obale, tako da možete birati i "plažu samo za sebe". To je jedno od najčistijih plavih mora - na svetu za plivanje i ronjenje.


Ovako je izgledala jedna od pećina u koju smo ušli brodićem
GAIOS

Je glavni grad ostrva, jedinstvena luka zaštićena od svih vetrova i od kada je otvorena sa obe strane, voda je stalno u pokretu - kao rezultat toga voda je uvek čista i hladna.To je šarmantan lučki grad i proteže se uz obalu. U Gaios se može ući sa severnog ili južnog pravca prolazeći 2 mala ostrva - 1) prvo Panagia (Devica Marija) na kojem je istoimeni manastir. Dana 15. avgusta vrata manastira su otvorena i svi putuju na to ostrvo brodom da bi izrazili poštovanje; 2) drugo je Sveti Nikola - sa starom venecijanskom tvrđavom iz 1423. godine.****


DVORAC CARICE ELIZABETE "AHILION"
Carica Austrije; kraljica Ugarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije


Tokom II svetskog rata palata je korišćena kao bolnica i vojno-upravna zgrada. Na kraju rata palata postaje javno vlasništvo. Ovako je izgledala ulaznica za dvorac Ahilion i ulaz je bio 7 
Ulje na impregniranom platnu - slika koja se veoma dobro vidi i iz vrta
Franz Matsch, Trijumf Ahila, 1892. godina

Slika je dimenzija 4 x 1o metara.


Dvorac se nalazi u predivnom vrtu na 9 km od glavnog grada ostrva Krf u selu Gasturi i sagrađen je 189o-1891. godine za caricu Elizabetu od Austrije, poznatu kao Sissy, koja je bila opčinjena AHILOM - likom iz antičke mitologije.VRT PALATE AHILION - GORNJA TERASA

 "Vrt muza" 

Stepenice nas vode do hodnika zadnjeg dela vrta ispred čijih se jonskih stubova nalazi po jedna MUZA, zaštitnica svakog umetničkog i duhovnog stvaralaštva.
STATUE MUZA potiču iz vile Borghese, neke je birala carica Elizabeta, a neke su poručene od strane italijanskog vajara Domenika Morania. U unutrašnjem delu hodnika nalaze se mermerne biste antičkih filozofa, retora i pesnika.Pogled na vrt u čijem se centru nalazi statua "TRIJUMFALNI AHIL"; Johanes Gotz, 


Prolazeći kroz ovaj vrt put nas vodi do balkona sa vidikovca sa velikom statuom Ahila - CARIČINIM GLAVNIM HEROJEM. 

Johanes Gotz, TRIJUMFALNI AHIL /visine 5,5 m, a sa postoljem 11,5 m/ 
Rađen po porudžbini cara Vilhelma II - to je skulptura od bronze impresivnih dimenzija 
na mermernom postolju, teška 4,5 tone. 


Car je bio veliki obožavalac antičke Grčke. Za razliku od Sisi, on je želeo da njegov heroj bude prikazan kao hrabar i jak ratnik. Na Ahilovom štitu nalazi se lik Meduze kao i druge mitske figure, oličenje rata.


Ova prelepa luksuzna razglednica kupljena je u ovoj palati 
(na njoj se najbolje vidi skoro ceo Vrt Muza).


klik na --- SAJT DVORCA

klik na --- VIRTUELNA TURA KROZ DVORACFranc Ksaver Vintrhalter, Portret carice Elizabete Austrijske, 1865. godina


Najbolju galeriju fotografija ovog dvorca možete pogledati OVDEAHILION - KRF - Sissi, Melanholična carica
Ovo je knjiga koja je kupljena prilikom obilaska dvorca, dana 12.o9.2oo6. godine, po ceni od 3 
(postojao je kiosk levo od glavnog ulaza u dvorac)

Dakle, levo u odnosu na ovaj ulaz mislim


* * *

Ovo su bili naši izleti te godine:   I IZLET: Muzej u gradu Krfu i ostrvo Vido - organizovano

 II IZLET: Ostrva Paxi i Antipaxi (mir i nemir) - organizovano


III IZLET: Selo Gasturi - Dvorac carice Elizabete "Ahilion" - samostalno
Lokacija na mapi ostrva Paxi i AntipaxiKumkvat = kineska pomorandža
Mapa ostrva Krf

na Krfu,
2oo6. godine


Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu