среда, 10. јун 2015.

Izlet iz oblasti PIERIA - Olimp - Novi manastir Svetog Dionisija (II deo)





NOVI MANASTIR DIONIZIS - SVETI MANASTIR SVETOG DIONISIJA





Kao što sam rekla mi idemo u novi manastir. Novi manastir se od sela Litohoro nalazi na udaljenosti od 3 km, dok je stari na 17 km.


  
Istorija glavnog ili starog manastira je počela 1542. godine, kada je u manastir došao i da živi i radi i sam svetac. Ubrzo je manastir dobio kulturni doživljaj, kulturno i ekonomski procvat. Izrađivane su ikone u kojima je i sam svetac učestvovao, uvećana je tada i manastirska biblioteka, sa mnogim važnim zapisima.

Ovako vam izgleda ulaz u manastir 


Na slici gore je crkva

 
Unutrašnjost crkve

U manastiru monasi ne samo da su radili svoje poslove unutar manastira, oni su takođe izlazili u narod i pripovedali su da je došlo vreme da se organizuju u borbi protiv Turaka. Nigde se inače ne pominje ni vreme, ni godina, a čak ni način smrti svetog Dionizisa. On se u Grčkoj slavi 23. januara, kao sećanje na samog sveca. On je sahranjen u tadašnjoj kapeli manastira, a ostaci groba i dan-danas postoje.


* * * 


Mi idemo u novi manastir, koji je izgrađen 195o. godine, zato što je stari manastir zadesila zla sudbina, kroz mnogobrojna razaranja i pljačkanja.

 
Manastirska crkva


Levo je deo za paljenje sveća

Stari manastir je inače bio 1821. godine spaljen i opljačkan od strane Turaka, dok je 1941. godine, bio bombardovan od strane nemačke avijacije, i tada je i potpuno uništen. Tadašnji meštani - monasi koji su se tu nalazili - uspeli su da sačuvaju i sklone dosta predmeta iz tog starog manastira, kao i nekolicinu moštiju. To se čuvalo među narodom, da bi se izgradnjom novog manastira 195o. godine, svi predmeti i mošti preneli u muzej u manastiru. Tako da pored crkve, možete i posetiti muzej.


MANASTIRSKI MUZEJ

Ja ću reći gde se šta otprilike nalazi, pošto ću ja sa vama doći do sredine dvorišta, i pustiti vas da sami obilazite po želji šta želite, jer biće i velika gužva i za nama će doći i naša 3 autobusa.

Kada budete ušli u muzej imate jedan deo kao hodnik, dole sa desne strane ima prolaz i tu ćete naći sve mošti koje su sačuvane i donešene. Isto tako u tom hodniku imate fotografije starog manastira, novog manastira, znači sve i sa leve strane ima prolaz koji vodi u jednu prostoriju gde su sačuvani predmeti koji su donešeni iz starog manastira.


Sveti Dionisije sa Olimpa, XIX vek


Mandibula (donja vilica) Svetog Dionisija sa Olimpa, ktitora manastira



Relikvije - svete mošti Svetog Đorđa i Velikih mučenika - Svetog Nikole, Svetog Haralampija, 
Svetog Trifuna, Svetog Pantelejmona, relikvije iz 1815. godine



Crkva Svetog Dionisija sa Olimpa



Na dan posta u manastiru  Svetog Dionisija sa Olimpa, 23. januara




* * *




Razglednice kupljene u manastirskoj prodavnici - pošto vam fotografisanje unutar muzeja nije dozvoljeno, iskoristite priliku pa kupite makar razglednice za uspomenu





Obavezno da napomenem, u muzeju ne smete fotografisati !!!


Znači, nemojte koritisti foto-aparat, niti mobilni telefon, uzeće vam i obrisaće vam sve, čak i ono prethodno što ste imali i vratiti vam. Imaju potpuno pravo, jer svaka razlika temperature, svaki talasni zrak, uništavaju ono što je unutra. Godinama je sačuvano, eto čak i spašeno iz starog manastira, i šteta je da se to sada upropasti.
Kao što sam rekla ima i crkva, videćete u crkvi da ima i luster koji ima nojeva jaja, a ja ću da vam kažem šta ta nojeva jaja predstavljaju, inače ih ima i u crkvi i na Velikoj Meteori, jaje predstavlja à jedno je simbolično, a dugo je praktično. Simbolično je to da svi znate kako noj čuva svoje jaje, tako što ga zatrpa u pesak, i posmatra ga iz daljine i tako i nas Isus posmatra iz daljine. Ono što je praktično je kada uzmemo jedno nojevo jaje i izbušimo jednu rupicu, i izvučemo svu sadržinu iz njega, i postavimo negde u prostoriju, tada će se desiti da prilikom našeg hodanja, govora, vrckanja ili bilo čega drugog, neće biti ni jednog insekta. Znači, ta frekvencija utiče na insekte da ne bi ulazili u tu prostoriju. Tako da ćete primetiti da u crkvi nema ni paučine, ni muve, ni komaraca, a čak verujte mi da deluje i na prašinu.
To je ono što je simpatično u samoj crkvi.
Pokazaću vam i inače gde se nalazi mesto za paljenje sveća, pošto je odvojeno od crkve, takođe gde možete ispisati imena i prezimena, osobe za koju želite da se održi molitva, u samoj crkvi je. Za žive pišete samo ime i prezime, a za naše pokojne pored imena i prezimena, stavite krst.

Pogledajte sa naše desne strane opet se vidi selo Litohoro, i da nastavim rekla sam gde je muzej, ima i česma sa svetom vodom, možete poneti vaše flašice da sipate.


MANASTIRSKA PRODAVNICA

I da se vratim sada u prodavnicu - u prodavnici ima i Olimpskog čaja, i raznih vrsta začina, i ostalih čajeva, meda ima i jedna vrsta kefira koja me podseća na naš kefir, prelepog je ukusa i dobar je za stomak da možete probati to. Podseća na kajmak, pavlaku, nema veze sa našim kefirom, i mnogo mnogo tih proizvoda kao maslinovo ulje, pravo, ima likera, ima cipura, i normalno ima raznih ukrasa, i predmeta.
Na slici se vidi pravo dole ulaz u manastirski posed i levo u prodavnicu, 
koja se nalazi odmah na samom ulazu

Olimpski čaj - mislim da su cene za nijansu jače nego na vidikovcu Stavro

Kefir

 
Razne vrste sireva

Olimpski med - cena 8 EUR




Samo da kažem da ovi svi monasi osim što se bave vezano za monaštvo, oni se bave i poljoprivredom i izradom različitih predmeta, tako da se manastir bavi prodajom svega toga i izdržava.
Najpre ćemo ući u crkvu da vidimo kako izgleda crkva, videćemo gde se nalazi prodavnica, a takođe i toalet. Ono što bi molila sve žene koje su u pantalonama, obavezno pri ulasku da uzmu suknje i da vežu oko pojasa, i ako ste golih ramena da prekrijete nekom vašom jaknicom, maramom ili nečim ramena.

* * *

To bi bilo što se tiče manastira svetog Dionizisa, a ja bih jednu stvar rekla sada o Olimpu to je da je Olimp jedan kompletan magnet, na njemu ima svega i svačega i tek će se pronalaziti šta se sve krije u njemu.
Ali da tako nekada ne budete ljuti na vlasnike vila da nemate Wifi ili konekciju za internet ili ne radi mobilna telefonija, e da znate da je za to kriv Olimp.
Ta magnetna sila odvlači signale u zavisnosti isto i od vremenskih prilika. Ili što kažu opet se Bog Zevs naljutio, pa pravi čuda. ;))
Sada ćemo stići do manastira Svetog Dionizisa, stvari opet možemo ostaviti u autobusu.

***



!!! --- JAKO BITNO ---


Ono što je jako bitno jeste kada palite sveće, možete uzeti 4, novac se ubacuje u jedan prorez, ovde se sveće ne kupuju, ovde se sveće uzimaju, i ostavlja se para ko koliko želi i ko koliko može da da.
Znači, dozvoljeno je da jedan siromah koji nema ni za parče hleba, a želi nekome da zapali sveću, može slobodno da je uzme.
Ovde imate tu slobodu da uzmete sveću, a na vama je da li ćete dati neki prilog ili nećete.


Kako palite sveće ?


Prorez gde ubacujete novaca koliko imate i možete da date

Znači, uzimate ukupno 4 sveće


Tri sveće palite na desnu stranu i jednu na levu stranu. To važi za ovakve crkve i manastire.
Prva sa desne strane je namenjena za vas, i 2 namenite za nekoga koga najviše volite i želite mu pomoći, a levo jedna sveća ide za sve naše pokojnike.


Sveta voda, nalazi se ispred glavnog ulaza u crkvu, 
a u podnožju stepenica kojima se penjete u muzej




Mesto za paljenje sveća nalazi se desno u odnosu na ulaz u samu crkvu, levo je crkva, ispred je slavina sa vodom svetom i gore se nalazi muzej.
Još jedanput sledi molba da se ne fotografiše u muzeju. U crkvi može da se proba bez blica, a dole levo od ulaza prilikom izlaska je prodavnica.
U prostoru manastira je zabranjeno paljenje cigareta, to se može uraditi ispred manastira, i dole sa desne strane je toalet.




I ne zaboravite u manastirskoj prodavnici da kupite obavezno 
ovaj katalog A5 formata, na srpskom jeziku --- cena 3 


i mi smo probali i tiramisu --- cena 1,5o  ;)) ...... mmmm




***



Dalje idemo putem ka selu Litohoro i iz sela Litohoro idemo ka izvoru reke Enipea, gde kažu da se Bog Zevs kupao sa svojim ljubavnicama.


U sledećem postu pisaćemo o selu Litohoro ... 




Nei Pori - izlet Olimp,
Manastir Svetog Dionisija
četvrtak, 25.o9.2o14. godine

1 коментар:

  1. Pomaže Bog,
    hvala na ovako podrobnom postu kojim ste me podsetili na moj boravak u ovom manastiru,i spokoja,i osećaja da sam stigao kući (kao da ne moram da se vratim u Beograd :)
    U Muzeju,lik sveca na jednoj staroj ikoni,podsetio me je na sv.
    Savu. Svuda caruje tišina,sem u prodavnici gde ima raznih đakonija.
    Sutra se, (06.02), proslavlja sv. Dionisije Olimpski.
    Zbogom

    ОдговориИзбриши

Kao na dlanu