уторак, 09. фебруар 2016.

Moj vodič kroz Trst (III deo)
Našu šetnju nastavljamo dalje i idemo i do trećeg bitnog trga - Trga Ujedinjenja Italije ...


***   PIAZZA UNITA D'ITALIA = TRG UJEDINJENJA ITALIJE


To je ujedno i najveći trg u Trstu - Trg Ujedinjenja Italije i kažu da je ovo i najveći trg koji izlazi na more u Evropi, a zovu ga još i "dnevna soba Trsta". 
Prostire se na 12 28o m2. Nije uvek bio ovoliki, već tokom poslednjeg uređenja, odnosno krajem 19. veka, pa na dalje. Poslednje sređivanje je doživeo 2oo6. godine, ali to je ono što ne možemo da potvrdimo s' obzirom da postoji jedna tvrdnja malopre za amfiteatar da je maltene on bio nekada blizu vode, a po drugoj tvrdnji, pošto su u poslednjem preuređenju dodali tačno onu liniju ovde gde su ovi stubovi za zastave, ugradili su male kao sijalice plave u sam pločnik. Navodno to treba da asocira na liniju nekadašnje ulazne kule u srednjevekovnu luku gde je stajao Mandraki (Mandracchio) toranj, tako da su to eto 2 činjenice koje se ne podudaraju.
Ovako je izgledala srednjevekovna luka i Mandraki toranj


Nekadašnje ime ovoga trga bilo je Piazza Grande


Dakle, po jednoj teoriji tu je nekada bila stara kula, odnosno glavna ulazna kapija u grad ili toranj Mandraki i kraj nje 2 kule koje su služile kao zatvorske, a ovde još da kažemo u podnožju brda San Giusto bila je crkva Svetog Petra, koja je stajala na ovom mestu, ako je verovati.Ovako izgleda taj raspored palata na Trgu Ujedinjenja ItalijePALAZZO PLENARIO - PITTERI
piazza dell'Unita d'Italia, 3

Prva palata koja je i dan-danas najstarija na ovom trgu je ona preko puta nas, odnosno ona preko puta ove fontane. To je palata Plenari, sagrađena 178o. godine za trgovca Domenica Plenaria, po njegovoj narudžbini.
Kasnije je kupio gdin Riccardo Pitteri, književnik i po njemu je ostala poznata kao palata Piteri.arh Ulderico Moro, Palazzo Plenario-Pitteri, 178o. godina


Danas je u vlasništvu osiguravajuće kuće Lloyd Adriatico.


PALAZZO VANOLI /GRAND HOTEL DUCHI D'AOSTA
piazza dell'Unita d'Italia, 2

Drugo zdanje koje možemo videti pored njega jeste Palazzo Vanoli. Isto tako nekada kada je nastao krajem 18. veka za plemiće Vanolije je građeno zdanje, danas je čuveni hotel Grand Duchi D'Aosta i jedan od čuvenih kafea "Harry cafe".


inženjer Eugenio Geiringer i arhitekta Giovanni Righetti, Palazzo Vanoli, 1873. godina

S obzirom da je tu nekada bio jedan od prestižnijih hotela u 19. i početkom 2o. veka, palata je još ostala poznata po tome da je tu ubijen 1768. u hotelskoj sobi čuveni arheolog Vinkelman, koji je poznat po tome što je iskopao Pompeje.
Pošto je on bio austrijanac (rođen u Habsburškom carstvu), dobio je razne počasti i uopšte nagrade od same Habsburške monarhije, odnosno od samih careva, i onda ga je tada ubio njegov saputnik iz razloga da bi ga opljačkao, u čemu je i uspeo. Tako da je nesrećnim okolnostima eto baš tu na tlu Italije završio svoj život, i sahranjen je gore na brdu San Giusto, odnosno u kripti istoimene katedrale.


*** Caffè storici di Trieste /istorijski kafići u Trstu/
           više --- O V D ECAFFè DEGLI SPECCHI - "KAFE SA OGLEDALIMA" / PALAZZO STRATTI
piazza dell'Unita d'Italia, 7

Ono što je čuveno što se tiče tog kulturnog života Trsta je jedan od najstarijih kafića u Trstu sa ogledalima, ovde iza naših leđa, odnosno Caffè degli Specchi (1839), tako da ukoliko želite baš da popijete pravu kafu u mestu koje je značajno i poznato u Trstu po tome, nećete pogrešiti ako sednete u Specchi. Enterijer unutra mu je fenomenalan.

Ovako izgleda ta čuvena bašta istorijskog kafea, koja gleda na trg Ujedinjenja ItalijeI preporuka vodiča je da se upravo tu sedne, pije kafa i uživa u pogledu ;))
i ona treba da izgleda ovako ...


Evo i čisto poređenja radi da vidite i kakve su cene


Da se tu popiti i kafa po sasvim solidnim cenama


Cenovnik

Kako izgleda bašta ovog istorijskog kafea i šta se može videti unutra ;)))

Istorija kafea:
http://www.caffespecchi.it/


Tačna lokacija nekih istorijskih kafića u TrstuPALAZZO STRATTI
piazza dell'Unita d'Italia, 7

Naravno, ovo zdanje je takođe u posedu Assicurazioni Generali kada su napravili ovu palatu. Ustvari oni su je kupili od bogatog grčkog trgovca Nicolò Strattia. Trgovac Strati je sredinom 19. veka poručio za sebe. 

Posle kada je AG 1846. godine kupio ovo zdanje, onda su oni dole napravili taj kafe, i gore je bilo osiguravajuće društvo.Antonio Buttazzoni, Palazzo Stratti, 1839. godina


Pietro Zandomeneghi, Grupa skulptura koje predstavljaju napredak i sudbinu grada
(umetnost, industrija, trgovina, navigacija)


Danas se taj prostor koristi za razne kancelarije, kako osiguranja, tako se i iznajmljuje.

Palata Stratti je domaćin jednog od istorijskih kafića Caffè degli Specchi.PALAZZO MODELLO
piazza dell'Unita d'Italia, 6

Međutim, kada je početkom 19. veka počeo trg da se preuređuje, onda je prva palata koja je nastala ovde Palazzo Modello. To je trebao da bude neki stil koji treba da se prati, ne samo što se tiče ovog trga, nego i ostatka grada.


na slici levo: Palazzo Stratti, na slici desno Palazzo Modello


Ovo je prva palata sa desne strane kada gledate prema moru


Ukrasi na fasadi


Giuseppe Bruni, Palazzo Modello, 1871. godina


Bočni pogled na Palazzo ModelloOvde je sedište komunalnog preduzeća "ACEGAS" koje distribuira struju, vodu i gas. Renovirana je 2oo2. godine.PALAZZO DEL MUNICIPIO
piazza dell'Unita d'Italia, 4-5

To je sedište gradske vlasti, odnosno opština. Građena je u eklektičnom stilu, 1872. godine po projektu Giuseppe Bruni-a koji je pobedio na konkursu. Nije se odmah dopala građanima, pa su je prozvali "kavez" jer ih je podsećala na veliki kavez; i "zavesa" jer svojom veličinom sakriva stari tj. ružniji deo grada. 

Giuseppe Bruni, Palazzo del municipio, 1872. godina  Na sahat kuli stoje dve bronzane figure tzv "mavari" i naizmenično udaraju u zvono na svaki sat, a predstavljaju starca i mladića tj. prolaznost vremena. Njih su građani prozvali Micheze i Jacheze. Postavljene su 1876. godine po želji arhitekte Bruni-a, u znak sećanja na nekadašnju staru kulu Mandracchino, a radio ih je skulptor Fausto Asteo Ceneda

Fausto Asteo Ceneda, "Mavari" - Micheze i Jacheze, 1876. godina /kopije/


Statue su zamenjene 2oo6. godine kopijama, a originalne se čuvaju u tvrđavi San Đusto.


*** CASTELLO DI SAN GIUSTO (više)


Skulptor je uradio i dve ženske figure sa bakljama na ulazu u palatu, a njih su građani prozvali Tinza i Marianza i tvrdilo se da predstavljaju žene "mavara" međutim one su uklonjene zbog dotrajalosti 1936. godine.
Tokom posete Trstu 1938. godine Mussolini se sa balkona iznad ulaznih vrata obratio okupljenom narodu.

Evo i kako je to izgledalo, a na slici vidite i palatu Modello, koju smo gore opisali
- slika sa neta - 

LA FONTAINE DES QUATRE CONTINENTS = FONTANA ČETIRI KONTINENTA

Nju je takođe radio čuveni Giovanni Mazolleni, sredinom 18. veka, i ona predstavlja 4 kontinenta koja su predstavljena različitim životinjama. 

Konj predstavlja Evropu, krokodil predstavlja obe Amerike, lav predstavlja Afriku i kamila predstavlja Aziju. Naravno, nema Australije, jer još uvek tada nije bila otkrivena, od strane Džejms Kuka, i gore na vrhu je skulptura žene (Trsta) koji širi ruke svima - ZNAK da je Trst spreman da dočeka trgovce iz celog sveta. 
Podinguta je 1751. godine, u slavu napretka grada kao izvor sveže vode za građane i posetioce.
Fontana je 1938. godine sklonjena da bi se napravila pozornica zbog Mussolinijeve posete gradu. Vraćena je ponovo na staro mesto 2ooo. godine. 
 


Giovanni Mazzoleni, Fontana četiri kontinenta, 1751. godina
 

Ona je služila da distribuira svežu vodu kako stanovnicima, 
tako i posetiocima grada.


* * * * * 

= = = = = = =
SPOMENIK KARLU VI

Iza fontane vidimo i spomenik čuvenom Karlu VI, odnosno on je bio otac carice Marije Terezije, a sin Leopolda II, koji je dao status slobodne luke gradu Trstu. U znak sećanja na posetu cara Karla VI ovde u Trstu i sagrađen mu je kasnije spomenik. Možemo reći da je on jedini koji stoji ovde netaknut, s obzirom da se ova fontana kasnije 1938. godine kada je Musolini dolazio i gostovao i držao ovde govor u Trstu, sa balkona opštine, morala ukloniti ova fontana odavde da bi on mogao da prođe, a trg je inače poznat po tome što je najveći. Oduvek su se na njemu dešavali razni skupovi, odnosno proslave Nove godine, raznih parada, tu se završava i maraton koji se organizuje svake godine u maju kroz Trst, a počinje gore od sela Duino, tako da ide skroz tršćanskim zalivom, i završava se tačno ovde. Pa recimo i kada su neki dočeci državnika, kao što je to bilo prevashodno sa Musolinijem - to se sve dešava ovde ... a iz kog razloga ... iz razloga što su ovde smeštena i zdanja regionalne vlade.


Lorenzo Fanolli, Spomenik Karlu VI, 1728. godina

Postavljen je u znak sećanja na carevu posetu i njegovu odluku 
da proglasi luku za slobodnu zonu 1719. godine.


*****
PALAZZO DEL LLOYD TRIESTINO (danas DELLA GIUNTA REGIONALE)
piazza dell'Unita d'Italia, 1

Sagrađena je kao sedište uticajne Austro-ugarske brodske kompanije "Lloyd" između 1881-83. godine u stilu neo-renesanse. 
Dakle, oni kako su doživeli ekspanziju, pošto su prvo bili u palati Targesteo, posle 4o godina su svoje zdanje namenski izgradili zasebno, i dan-danas nosi naziv po njima. 
Oni su to svoje zdanje ukrasili unutra mermerom iz Verone, stepenice su od mermera, unutra su portreti habsburških vladara, pre svih Franca Jozefa i Sisi. 


Heinrich von Ferstel, Palazzo del Lloyd Triestino, 188o-83. godina


*** Heinrich von Ferstel --- austrijski arhitekta;

Čuveno njegovo delo je Votivkirche, Beč, satim zgrada Univerziteta u Beču i ovo u Trstu.
 
Ono što možemo videti isto tako u donjem delu su 2 mermerne fontane - 
levo Thetis     /     a desno je Venus

Giuseppe Pokorny, Tetis i Ugo Härdlt, Venera

Thetis kao boginja i ćerka boga okeana, i Venus rimska personifikacija boginje Afrodite, 
s obzirom da je nastala od morske pene. Iz jedne fontane je uvek tekla sveža voda - iz Tetisa
dok je iz fontane Venus preko mehanizma pumpi tekla morska voda.

Inače ovo zdanje je danas sedište predsednika regionalne vlade, predsednika Frulia - Venetia - Giulia uživa trenutno u ovom zdanju.

Radi lakšeg snalaženja, evo i gde se nalazi koja palata na trgu Ujedinjenja Italije
Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu