недеља, 06. март 2016.

Moj vodič kroz Trst (IV deo)*** AGENZIA TURISMO FRIULI VENEZIA GIULIA
Via dell'Orologio, 1 

I zapamtite dobro ovo skretanje kod leve fontane na zgradi, odmah tu vam je i turistički info centar. Ovo plavo "I" je info turistići, odnosno info centar gde možete da se opskrbite mapama ili nešto što će vam ostati kao podsetnik, odnosno suvenir da ste boravili u Trstu. Postoji dosta brošura koje se dele besplatno, pa možete slobodno ući i videti šta vam je od toga zanimljivo i poneti sa sobom.

Korisno je ući, ja sam pokupila razno razne mape.


Evo i kako info-centar izgleda unutraPALAZZO DEL GOVERNO = PALATA GUVERNERA
piazza dell'Unita d'Italia, 8

Ovde je sedište vlade regiona Friuli Venetia-Giulia. Ovo je jedna od najprestižnijih zgrada vlade u Italiji. Građena je između 19o1-o5. godine po projektu bečkog arhitekte Emil-a Hartman-a.  


Emil Hartmann, Palazzo del governo, 19o1-o5. godina


I ovde sa druge strane ću vam pokazati Teatro Verdi - ono drugo zdanje odmah iza ove zgrade, a rekli smo da je ona mala sala Tipšović ispostava teatra Verdi.
Glavni ulaz u palatu guvernera


Poznata je po tom svom balkonu sa kog se i dešavaju razni proglasi ili dočeci, pogotovu kada su u pitanju državnici, ili neko značajno obraćanje.

A i u skorije vreme nam je poznata iz određenog filmskog kadra - Montevideo onaj II deo, kad se dešava žrebanje, baš to je upravo sa terase, odnosno Montevideo je ustvari Trst, zbog skupe produkcije Dragana Bjelogrlića koji nije ni išao u Montevideo sa svojom filmskom ekipom, već su svi kadrovi snimani u Trstu, dok su kadrovi sa stadiona fudbalskih utakmica snimani u Paraćinu na stadionu. 

Balkon i zgrada su ukrašeni mozaicima od murano stakla na kojima su predstavljeni simboli kuće Savoy, kojima su zamenjeni raniji simboli kuće Habsburg.

Ukrasi na fasadi

DVA BORDO STUBA NA KOJA SE KAČE ZASTAVE

E to na vrhu njihovom - HELEBARDA se nalazi i na grbu Trsta. 
Grb TrstaNa grbu je predstavljeno koplje San Serđa, koje je SIMBOL ovog grada od 13oo. godine.

Zaštitni znak i grb grada Trsta vezan je za jednu osobu, za jednog plemića iz 3. veka - Serđa, koji je navodno poginuo negde u Siriji i u trenutku kada je poginuo, na glavni gradski trg pao je deo njegovog oružja - HELEBARDA, i ta helebarda je do dana današnjeg nekakav zaštitni znak grada Trsta. skulptor Attilio Selva, Bronzani jarboli, 1933. godinaPostavljeni su u znak sećanja na poginule vozače u oklopnoj jedinici tokom I-og svetskog rata.
Na osnovi visine 6 m stoje jarboli visoki 25 m, a na njihovim vrhovima su koplja tj. grb Trsta, visoka 4,25 m.

Podnožja tih stubova izgledaju upravo ovakoProći ćemo sada još malo napred ...

LE RAGAZZE DI TRIESTE & BERSAGLIERE 
  
Fiorenzo Bacci, bronzane skulpture -
na slici levo: skulptura vojnika predstavlja sećanje na momenat iskrcavanja italijanskih vojnika sa razarača Audace (Audaće) 1918. godine, čime je Trst ušao u sastav Italije;
na slici desno: devojke koje šiju italijansku zastavu i postavljena je u znak sećanja na ponovno vraćanje Trsta u sastav italijanske teritorije 1954. godine;


Ovde se vaš obilazak grada sa vodičem završava.


Razgledanje grada sa vodičem bilo je od 7,3o do 9,oo sati. Od 9,oo do 12,3o h bilo nam je slobodno vreme u gradu. 
*****Dalje sam krenula u obilazak sama, najpre do turističkog info-centra po mape, zatim teatra i naravno na kaficu. ;)))


***   PIAZZA GIUSEPPE VERDI (1813-19o1) = TRG ĐUZEPE VERDI


Odmah iza Palate guvenera nalazi se i ovaj trg - prođite do njega da biste videli i čuveno pozorište. Ulaz za publiku je upravo sa ovog trgaTEATRO LIRICCO GIUSEPPE VERDI = GRADSKO POZORIŠTE TEATRO VERDI

Je sagrađen 18o1. godine isto tako od donacija bogatih trgovaca koji su shvatili da im je potrebno nešto, kao neka kulturna ustanova koja bi objedinila, odnosno gde bi mogli da prisustvuju određenim kulturnim dešavanjima, tako da je danas teatro Verdi zajedno i pozorište i balet. Tu se organizuju obe predstave. Unutrašnjost je sva u somotu, zlatu i 19o1. godine prvo je bio teatro Brandi i 19o1. godine na tačno 1oo-godišnjicu od smrti Đuzepe Verdija je ponelo ime teatro Verdi.Arhitekte: Gian Antonio Selva i Matteo Pertsch, Teatro Verdi, 18o1. godina

Prvobitno je dizajn radio Gian Antonio Selva koji se proslavio 
radeći teatar "La Fenice" u Veneciji, a kasnije su unajmili i Matteo Pertsch-a, 
pa je izgled ovog teatra postao kombinacija pozorišta
"La Fenice" u Veneciji i "La Scale" u Milanu.


To je prvo pozorište u Italiji koje je dobilo ime po njemu, a inače zanimljivo je i to da je on jednu od svojih kompozicija koja se naziva Stifelio, napisao baš u Trstu.

Pozorište može da primi 13oo gledalaca.

***   PIAZZA NICOLO TOMMASEO = TRG NICOLO TOMASEO

Evo gde sam i ja pila kafu - u takođe jednom istorijskom kafeu CAFFE TOMMASEO, koji se nalazi na trgu Tomaseo, prvi ćošak desno od teara Verdi, kada krenete ka trgu Ponte Rosso.

Caffé Tommaseo
Piazza Nicolò Tommaseo, 4cza šankom: 1 x Latte Macchiato = 1,4o evra

(u ovom kafeu jedna je cena ako pijete piće za šankom, a druga ako pijete piće za stolom)


Kafić je osnovan 183o. godine i nalazi se poreg Grčke crkve na rivi. Otvorio ga je Tomaso Marcato iz Padove, i dao mu je ime po sebi "Tomaso". Kafe je promenio ime u "Tommaseo"  1848. godine, po dalmatinskom piscu i patrioti Tomaseu. Inventar u kafeu je identičan.

klik na --- ISTORIJA KAFEASAN NICOLO DEI GRECI = GRČKA CRKVA

Posle proglašenja Trsta 1719. godine za slobodnu luku, dosta grčkih trgovaca se naselilo upravo u Trst. 
Carica Marija Terezija dala je dozvolu Grčkoj zajednici da sagradi crkvu 1751. godine i tada je i sagrađena crkva Svetog Spiridona, koju su koristili i Srbi i Grci.

Ova grčka crkva je posvećena Svetom Trojstvu i Svetom Nikoli i osveštana je 1787. godine. Donaciju za izgradnju ove crkve dali su grčki trgovci. 

Prednja fasade Grčke crkve na Rivi III Novembar


Ovako izgleda unutrašnjost crkve
- slika sa neta -U crkvi je zabranjeno fotografisanje. 
SUVENIRI KOJI SE MOGU NAĆI U TRSTU I CENE:
Šolje su po 7,5o 


Magnetići su bili po 4,oo 


a bilo koja čokoladna kugla FERRERO po o,6o €,
a već sledećeg puta ih nije ni bilo
Mislim da ponuda zavisi i da li je ful sezona ili nije.


Osim na recepciji hotela Filoxenija, gde su se ovi vodiči mogli naći u XI mesecu 2o15. godine,
sada u IV mesecu 2o16. godine bilo ih je na mnogo više mesta. 
I njihova ponuda mislim da zavisi od sezone.
Inače, vodiči su odlični i sadrže i prelepo opisanu mapu grada.


Ako vam zatreba i neka prehrambena prodavnica na primer, dok ste u šetnji, odmah u blizini Palate Gopčević na početku Trga Ponte Rosso, imate i radnju:Despar

DESPAR EXPRESS, Via Rossini br. 6

sa izuzetno povoljnim cenama - što me je moram priznati iznenadilo;

sajt je:   OVO

Sve ovo čisto da imate predstavu kako se kreću cene, za neko dopunsko snalaženje dok ste u Trstu.


***

MOLO AUDACE

Putnički terminal nove luke i ovaj deo zovu Molo Audace (Molo Audaće), po italijanskom torpednom brodu koji je prvi pristao posle I svetskog rata, odnosno 1918. godine došao ovde sa trupom italijanskih vojnika koji su ušli u Trst i tako se simbolično označilo da se Trst vratio u sastav Italije. 

Inače, ovaj kej se nekada zvao San Carlo, zato što je sredinom 18. veka ovde potonuo jedan od čuvenih trgovačkih brodova habsburške imperije, koji se tako zvao San Carlo, a posle je preimenovan kao Audace, po tom italijanskom torpednom brodu koji je prvi iskrcao vojnike.
Evo odavde možete sada malo bolje da vidite kolika su postrojenja nekadašnje Stare luke, pogled seže tamo do onih kranova, pa još dalje. Bolje ćemo videti kada budemo išli gore ka Sistiani.Onda u daljini  vidimo i ...


FARO DELLA VITORIA

Čuveni svetionik i spomenik borcima palim u I svetskom ratu, sa velikom statuom Viktorije 3o m visokom, kao pobednica i to je služio kao svetionik koji stoji iznad stare luke Porto Vecchio i podsećanje na žrtve iz I svetskog rata.


slika sa neta


na brdu dalje vidimo i ...


TEMPLO DI MARIA MADRE E REGINA DI MONTE GRISA

Još uvek nam je magla, ali skroz na brdu opet ako posmatrate kran, pa iznad njega što nešto štrči, to je moderna crkva koja bukvalno ima piramidalni oblik i s obzirom da je to konstrukcija sa sredine 2o. veka, posvećena je devici Mariji i tu uglavnom dolaze hodočasnici ali je već bila kritikovana od strane same rimokatoličke crkve i Vatikana, zbog samog svog modela, odnosno zbog arhitekture, odnosno da takva arhitektura ne priliči jednom takvom zdanju.
slika sa neta


Videće se crkva kasnije još malo bolje, kada se raziđe magla. Ko ne zna, nikada ne bi ni pretpostavio da je to crkva.


ACQUARIO MARINO DELLA CITTà DI TRIESTE
Molo Pescheria 2, Riva Nazario Sauro, 1

Neko je pitao i gde se nalazi akvarijum ...  U mojoj grupi mnoge je zanimalo gde se on nalazi - pa evo na mapi i tačno gde


Akvarijum je jedan od najstarijih na svetu i otvoren je 1933. godine. U njega voda stiže direktno iz mora, preko pumpi. 
Nalazi se na kraju rive, u zgradi nekadašnje riblje pijace. 

SAJT AKVARIJUMA   ****

Dogovor je bio da u 12,3o h pođemo sa mesta gde nas je ujutru autobus ostavio, ka TC "Palmanova". Dve putnice su kasnile, pa smo krenuli ka tržnom centru u 12,43 h tek. Znači u samom centru Trsta smo proveli vreme od 7,3o do 12,3o h. Ukupno 5 sati u centru - od toga 1,5 sat sa vodičem i 3,5 sata sami. 

Od 12,43 h do 13,38 h smo putovali autobusom do TC "Palmanova".*****
priča vodiča DM u busu ... 

Ovde sa leve strane celom dužinom kako smo izašli sa Piazza della Liberta, protežu se postrojenja nekadašnje Porto Vecchio. Rekli smo da se ona prostire na 600 000 m2, i sada je veliki projekat revitalizacije u toku, s' obzirom da im je bilo neisplativo da je odmah renoviraju, posle II svetskog rata, pošto je to uništeno sve od bombi, i uopšte od ratnih dejstava.
Kasnije su tek, kada je Italija proglašena republikom 1946. godine i naknadno 5o-ih godina kada je Trstu potvrđen taj status slobodne luke, odnosno Slobodne zone i ponovo sada od EU, to znači da ovde sada važe specijalni carinski propisi, neke olakšice u odnosu na carinske propise EU, a odlučili su da renoviraju to celo zdanje, tako da će tu biti veliki kongresni centri, i razni vezovi za marine i ostale brodove.
Sa leve strane upravo prolazimo pored zaliva Sistiana, ispred samog Trsta.

CASTELLO di MIRAMARE

Sada će nam se ukazati sa leve strane čuveni zamak Miramare. Građen je na litici, tačno iznad vode, 186o. godine za rođenog brata cara Franca Jozefa I, za Maksimilijana. Razglednica kupljena u Trstu


On je odlučio da se doseli ovde sa svojom ženom Šarlotom od Belgije. Međutim, kada je zamak završen, nisu mnogo uživali u ovom zdanju, jer je njemu ponuđen presto Meksika, što je on prihvatio, tako da su nekoliko godina proveli u Meksiku, pre nego što su revolucionari ubili Maksimilijana u Meksiku 1865. godine.

Eno ga sada sa leve strane, vidimo ga u daljini, to je ono što se beli na litici, zamak Miramare i ispred njega veliki uređen park. Danas je to muzej, a s obzirom da je Šarlota oslabila sa živcima, posle pogibije Maksimilijana, ona se vratila u svoju rodnu zemlju, pa je samim tim zamak ostao i neiskorišćen ali je enterijer ostao skoro celokupan identičan.*****

I stižemo do tržnog centra ...

MAPA tržnog centra je OVDE


Ulaz u tržni centar "Palmanova"FB STRANA

U 18,oo h je bio zakazan polazak kući za Beograd.

Radnja koja je meni zapala za oko u ovom tržno centru je LINDT.
L I N D TSladoled od bele čokolade i kockica bele čokolade i seckanog lešnika


U toj radnji, pored gotovih bombonjera ili pojedinačnih sortirano, pa birate kombinaciju u kesi sami, imate i sladolede i prelepe kafe. 
Ne znam iskreno šta me više svojim izgledom oduševilo. Morala sam islikati delove toga ;))

Cene za sladoled su bile ove:

gusti = kugle/kašike

2  kugle = 2,6o 
3 kugle = 3,5o 
specijalni kornet = o,9o 

Ovo su bile mislim neke nove čokolade po ceni od 1,oo € /komad.


E ovde su mi oči stale ;)) pogledajte kako serviraju na primer kafu Lindtotto - desno na slici je kašika ali od čokolade - nju su najviše kupovali. Ja nisam ni jednu probala i ne mogu da tvrdim kakve su - ali po njihovom izgledu ne sumnjam ni malo u kvalitet.


A ovako su pakovane te čokoladne kašičice, ukoliko ih vi kupujete. 
Cena kašičica je bila o,7o € / komad


Cenovnik svih kafa i kolača koje nude


C e n o v n i k
A ovo je bio i prvi dan kićenja tržnog centra pred Novu godinu i on je bio ukrašen upravo ovako ;))


I ovo je pred skoro 18,oo h i izlazak iz tržnog centra i polazak kući


Prelepa okićena jelka na samom izlazu, odnosno ulazu u TC


Čokoladice ukoliko birate na komad su o,6o  ;))
*****
U 18,11 h smo pošli za Beograd, jer su opet naravno 2 putnice kasnile. 

I pauza je bila od 22,1o do 22,3o h u Hrvatskoj. U 2,2o h posle ponoći je bio ulazak u Srbiju, na graničnom prelazu Batrovci

II pauza je bila u mestu Adaševci, u trajanju od 2o minuta i to od 3,oo do 3,2o h (za toalet i kafu). 

U   4,3o  h  u nedelju ujutru smo stigli na parking SC.

K R A J Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu