Temišvar


* * *


Važna napomena na samom početku - vreme se u Rumuniji pomera za 1 sat unapred u odnosu na nas!

Mapa tvrđave u Temišvaru


Temišvar - mapa centra grada

*** 
Kamen na kome se nalazi mapa tvrđave

Evo i na mapi gde se nalazi taj kamen - pre restauracije - 
ne znam sada da li će još uvek postojati ;((
klik na --- PiațaUnirii din Timișoara = Trg Ujedinjenja u Temišvaru
*** TRG UJEDINJENJA --- je centar starog grada i u njemu se nalaze neki od najvrednijih spomenika u Temišvaru i to: Barokna Palata, Katolička Katedrala, Srpska Pravoslavna Saborna Crkva i Spomenik Svete Trojice.
Kamen na kome se nalazi mapa tvrđave koja se nalazila baš na tom mestu, nalazi se na trgu Ujedinjenja.

Tvrđava je građena po Vobanovskom sistemu gradnje sa hornvercima i isturenim bastionima. Deo tog hornverka se nalazi malo dalje - bastion MARIJE-TEREZIJE. 

Ovako izgleda taj bastion:


Bastion Marije Terezije u Temišvaru
(slika sa neta)

A evo i na mapi kuda treba da krenete do Bastiona --- ulicom Palanka samo na desno
Danas je to pretvoreno u omiljeno mesto-kafići, restorani, galerije građana Temišvara i gostiju koji dolaze u prelepi grad na Begeju!

Drugi gradovi su imali samo jedan trg u okviru tvrđave, dok se na ovom kamenu jasno vide 2 trgašto pokazuje koliko je Temišvar bio razvijeniji od drugih gradova u srednjem veku!


***

Vremenska prognoza za Temišvar --- klik   OVDE*** PLAN OBILASKA TEMIŠVARA:

Za plan obilaska Temišvara, neka vam posluži ova MAPA, a OVDE vam je opisana detaljno po rednim brojevima sa te mape, TURA KROZ CENTAR GRADA

Klikom na redne brojeve od 1 do 41 --- otvaraće vam se poslednja strana sa opisom svake građevine ponaosob.

Temišvar sam obilazila mnogo puta do sada i nadam se da ćete ga i vi zavoleti isto kao i ja, i da ćete uvek u njemu pronalaziti nešto zanimljivo i novo. 

Osim centralnog dela grada, gde lokalne agencije vode kroz obilazak grada, ja sam sa mojim vodičem gđicom Anamarijom Jovanović, obilazila Temišvar i više.

* * *

i ucrtane turističke atrakcije na njoj od broja 1 do broja 65 --- klik   OVDE


***


REVOLUCIJA U TEMIŠVARU

Dana 16. decembra 1989. u Temišvaru je započela revolucija koja je dovela do uklanjanja sa vlasti Nikolaja Čaušeskua i komunističkog režima u Rumuniji. 20. decembra 1989. godine Temišvar je proglašen prvim rumunskim gradom slobodnim od komunizma, nakon krvavih sukoba u kojima je poginulo preko 1000 ljudi, a više hiljada je bilo ranjeno. 22. decembra 1989. proglašen je danom Pobede rumunske revolucije.

V I Š E


Značajna za Temišvar jeste i Revolucija iz 1989. godine. ukoliko želite to da obilazite, sledite ovo:

klik na --- TURA REVOLUCIJE - DECEMBAR 1989. godine


* * *Temišvar i Segedin spadaju u moje jednodnevne izlete. Ova 2 grada počela sam da obilazim još 2o11. godine. Zanimljivo mi je da vidim i kako ti gradovi izgledaju u proleće, kada sve procveta, npr. u maju, ali isto tako i da vidim kako su okićeni pred Božić ili Uskrs, šta u njima ima zanimljivo da se kupi za početak školske godine - kakva je ponuda tamo u odnosu na naše markete npr... 


Ove godine 2o15. bila sam i na Lazarevu subotu baš u Srpskoj crkvi u Temišvaru i praznik u našem narodu poznat kao Vrbica, sam provela upravo tamo sa mojim dragim vodičem gđicom Anamarijom. 


Evo i kako je to svečano izgledalo:  Saborna crkva u Temišvaru na Lazarevu subotu

Vrbica se inače slavi u Temišvaru, iste subote kada i u Beogradu. 


                                                 


U nastavku niže su vam i naslovi ka mojim Galerijama fotografija, da vidite šta sve ima zanimljivo, korisno i lepo u Temišvaru, pa da odlučite da li ćete i vi na tu stranu i da li vam se sve to uopšte dopada.

Jedna od mojih omiljenih Galerija fotografija jeste upravo i ova - Opera u Temišvaru. Organizacija je bila u okviru Kluba putnika. Kombijem smo organizvano išli do Zrenjanina te nedelje ujutru, zatim nas je vodič grada Zrenjanina gdin Jaroslav Stevanov, sproveo i pokazao nam i šta sve lepo Zrenjanin ima da ponudi, zatim smo naš put nastavili dalje ka Temišvaru. 

Vođenje je bilo organizovano i kroz Temišvar i uveče smo išli na operu "TOSCA". Jedan od izleta koji ću pamtiti čitavog svog života. 

Galerija fotografija Zrenjanina --- * NEDELJNO JUTRO U ZRENJANINU ***


Glavni lik naša operska diva Dragana Radaković u ulozi Toske


Nismo mogli da prođemo, a da ne pogledamo i repertoar na zgradi Opere ... 
i opet naša Dragana Radaković - opera TOSCA i opera AIDA - 2o15. godina;


Piaţa Victoriei --- Trg Pobede


*** ZGRADA OPERE/NACIONALNOG TEATRA /PALATA KULTURE/ --- Godine 1956. je dobila otprilike taj svoj konačan izgled i lepa stvar jeste što Temišvarci ulažu u kulturu. Inače, zgrada Opere je Nacionalni teatar, gde postoji opera, balet i teatar. Najlepša stvar koju su uradili jeste ta da su potpisali ugovor sa Austrijom i Holandijom, tako da svaki četvrtak ili Nacionalni teatar iz Temišvara odlazi u Holandiju ili Austriju ili Austrija i Holandija sa njihovim predstavama dolaze u Temišvar. Četvrtkom je u Temišvaru prepun Trg pobede – ranije Opere i traži se karta više.

Temišvar je jedini evropski grad sa 3 jezika teatra: mađarski, nemački i rumunski. U planu je otvaranje i srpske scene. Pošto u Temišvaru ima 22000 Srba (ima negde oko 2500 Nemaca, isto toliko Mađara, 6000 Bugara), Temišvar je tzv. multietnički grad. Tako da je za sada 3 jezika teatra, računa se da će uskoro početi da radi i srpska scena, tako da bi Temišvar trebalo da bude jedini evropski grad sa 4 jezika teatra.

Pozorište je sagrađeno između 1872 – 1875. po planovima bečkih arhitekata Helnera i Felnera, koji su u njihovo vreme bili najčuveniji projektanti pozorišta na čitavom kontinentu, po Evropi su izgradili čak 48 pozorišta.Ulaznica za predstavu - 25 Lei, odnosno 6,5o evra bila je 6. novembra 2o11. godine
Dragana Radaković

DRAGANA RADAKOVIĆ

Evo i odlomka iz opere TOSCA, da vidite kako to sve izgleda


A dana 8.12.2o14. godine bilo je gostovanje u Narodnom pozorištu 
Operskog ansambla teatra u Temišvaru

Izvedeno je delo Đakoma Pučinija TURANDOT.
Umetnici iz Rumunije izveli su Turandot.
Među gostujućim izvođačima bila je i naša ;)) Dragana Radaković, 
koja je nastupala u naslovnoj roli.Opera Nationala Romana
Ubrzo posle ove opere imala sam priliku da odem i vidim kako izgleda okićeni Temišvar pred Božić. 

Tom prilikom nastala je i moja naredna Galerija fotografija:


* U TEMIŠVARU PRED BOŽIĆ ***


Ovako je bio okićen glavni ulaz u tržni centar "Iulius Mall" 
- najčuveniji tržni centar sada u Temišvaru


* U TEMIŠVARU PRED BOŽIĆ (2) ***


A ovako fontana Ribica ispred katedrale - sam centar gradaEvo i filmića kako je izgledao okićeni Temišvar na dan 3o.12.2o14. godine:* * *


* SRPSKI RESTORAN "KARAĐORĐE" - TEMIŠVAR **


Ovo je bio i fakultativni ručak u organizaciji agencije, a u našem restoranu
cena ovog ručka je 5 evra - organizovano preko agencije;

U centru Temišvara postoje 2 srpska restorana. To su restoran "Lloyd" odmah preko puta zgrade Opere i ovaj o kome ću Vam ovde pričati - restoran "Karađorđe". 

Iskrena da budem, prilikom ranijih poseta Temišvaru ovaj restoran kao fakultativni odlazak na ručak me nije zanimao. Međutim, sada prilikom poslednje moje posete dana 17.12. zanimalo me je između ostalog i kako izgleda ovaj restoran, gde se tačno nalazi i kako je ukrašen i on pred praznik.


***

Veoma zanimljiva i značajna građevina u Temišvaru jeste 

RUMUNSKA PRAVOSLAVNA MITROPOLIJSKA KATEDRALA
***Jedna od mojih posebnih Galerija fotografija posvećena je i našoj pravoslavnoj crkvi, koja je izuzetno ukrašena, pa pogledajte kako ona izgleda:* PRAVOSLAVNA SRPSKA SABORNA CRKVA U TEMIŠVARU ***


Glavni ulaz u Srpsku pravoslavnu crkvu u TemišvaruIkonostas - izuzetan rad Konstantina Danila
Sve se u našoj crkvi može kupovati za dinare ... o,5o lei --- 30,oo dinara;
* * *


Naš dragi domaćin - lokalni vodič u Temišvaru, gdin Marko Adžić, ovako nas je vodio kroz Temišvar i ovako izgleda ta jedna tura vođenja kroz sam centar (za one koji žele da idu sami, mogu da odštampaju ovaj I i II deo i po tome se kreću):... Ovaj jednodnevni izlet preko agencije opet započinjemo subotom rano ujutru oko 6,oo sati sa parkinga Centra "Sava". 

Stižemo u Temišvar i tamo nas dočekuje mladi gdin Marko Adžić, glumac Narodnog pozorišta u Vršcu, koji već 11 godina živi u Temišvaru. 

Do sada sam 3x bila u Temišvaru i Marko bi nas svaki put dočekivao sledećim rečima: 


"Dobar dan narodeeeeeeeeee --- dobrodošli u Temišvar !!! ;))) 
Taj naš obilazak Temišvara svaki put započinjemo kod Rumunske pravoslavne katedrale. Neka Vas ne buni ovaj naziv katedrala - u Rumuniji svaku crkvu nazivaju katedralom. 
. . .


* KROZ TEMIŠVAR - "MALI BEČ" *** /II deo/


*** SPOMENIK MARIJA - SVETI JOVAN NEPOMUK --- Spomenik predstavlja upravo Devicu Mariju sa ljiljanom u ruci /koju i vidite upravo na slici/;***

A kako je okićen tržni centar "IULIUS MALL" pred Božić, možete pogledati u narednoj Galeriji fotografija:


TC "IULIUS MALL" pred Božić


Te subote, tj. 8.12.2o12. išla sam namerno u Temišvar da vidim kako je okićen celi grad. Međutim, toooliko je bilo hladno, da nisam ni izlazila kod Katedrale u obilazak grada, nego sam odmah otišla i bila samo u tržnom centru. ;((

To je bila ona subota kada je vejao prvi veeliki sneg i jedva smo i ušli u Temišvar. Jedva nas je policija pustila, jer nismo imali zimsku opremu - dan pre toga je bilo sasvim OK i normalno vreme. 


***

I naravno, moja omiljena Galerija fotografija posvećena Parku ruža:

* PARK RUŽA - TEMIŠVAR ******I kao što sam već rekla, ove godine provela sam najradosniji praznik upravo u Temišvaru:


* VRBICA U TEMIŠVARU ***Ovako je izgledalo svečano u crkvi toga dana* * *


Evo i preporuke šta možete prezalogajiti ili doručkovati, ako Vaš obilazak kroz Temišvar započnete negde od glavne Rumunske katedrale. 

Odmah čim izađete iz nje, preko puta ulice desno, imate i jedan kiosk koji prodaje čuveni i poznati langoš.


1 RON (rumunski novi lej) = 27,oo RSD /na dan 17.o3.2o16. godine/
2 Lei = 54,oo RSD; 


1) LLOYD
http://www.restaurantlloyd.ro/
FB STRANA
Str. Piața Victoriei 2,Timișoara

Tačna lokacija restorana Lloyd - tačno preko puta zgrade 
Opere i Nacionalnog teatra


2) KARAĐORĐE

FB STRANA
Str. Gheorghe Lazăr, nr. 2

Tačna lokacija i gde se nalazi restoran Karađorđe u Temišvaru
(u blizini Srpske crkve)


***
A restoran koji smo mi probali u sopstvenoj režiji (večera je bila u pitanju) je sledeći:CASA BUNICII 1
Str. Virgil Onitiu, 3

Dole levo na slici je dezert: jabuke u šlafroku ;))
Tačna lokacija restorana Casa Bunicii br. 1CASA BUNICII 2

Piaţa Mocioni, 8
Tačna lokacija restorana Casa Bunicii br. 2 u odnosu na restoran 
Casa Bunicii br. 1 i Katedralu - znači oba ova restorana se nalaze iza katedrale
logo-footer

***Restoran koji sam još probala 4.o4.2o15. godine jeste i ovaj:


* BEIRUT FAST-FOOD LIBANEZ - RESTORAN BRZE HRANE


Libanski restoran, drugi ulaz levo od restorana Lloyd - tačno preko puta zgrade Opere. Tačna adresa glasi: Piața Victoriei, nr. 2, Timişoara, Romania;


Ulaz u restoran izgleda ovako


i nešto novo ovoga puta po I put ...KEBAB PUI --- 
pileći ćevap sa začinima, nešto slično girosu ... cena 8 leja;


****


Na poslednjem spratu TC "IULIUS MALL" tzv. terasi, postoji nešto kao i kod nas u tržnim centrima Ušcu ili Delta city. Evo koji su to sve lokali --- FOODCOURT


****A KOJE ĆETE NOVČANICE KORISTITI U TEMIŠVARU:


klik na --- Kursna lista za valutu: oznaka je RON (Rumunski novi lej)
Evo malo i da vidite kako izledaju te rumunske novčanice - prelepe su i veoma kvalitetne. 
klik na --- SVI   RESTORANI U TEMIŠVARU


***


Jedan od najnovijih tržnih centara u takoreći centru Temišvara jeste i ovaj:

TRŽNI CENTAR 

Iulius Mall Timisoara

Strada Aristide Demetriade 1,Timișoara


Lokacija TC "Iulius Mall" u odnosu na centar grada - nema ni 1o minuta peške 
od Srpske crkve do ovog tržnog centra


Evo na mapi i tačno objašnjeno kako da stignete peške od naše - Srpske crkve
do tržnog centra za nekih 1o minuta lagane šetnje
ili pak i taksijem - taksi nije uopšte skup;

U okviru ovog tržnog centra postoji i radnja "AUCHAN" gde možete od kuvanih jela sami birati i iskombinovati po želji ono što vama odgovara. Kuvana jela se nalaze odmah desno u ovoj velikoj radnji. 

To može izgledati upravo ovako:Jedan pristojan ručak - pohovano belo pileće meso, salata od slatkog kupusa, 
pomfrit i neka kombinacija povrća i pirindžaOvo sami sipate koliko čega želite i oni vam na kasi samo izmere i shodno tome i naplate. Znači, ako ne želite da trošite previše vremena na to sedenje po restoranima, dobra opcija može biti i ovo.
ČOKOLADE   I   BOMBONJERE:

Ono što još možete sebi ili nekome doneti za uspomenu lepo i kvalitetno iz Temišvara, jesu i čokolade ili bombonjere koje dole vidite na slici. Ja sam ih viđala uglavnom u TC "IULIUS MALL".


Čokolade ove marke imate i u radnjama "Super Vero"ovo je SAJT, pa pogledajte asortiman - Temišvarci kažu da su za svaku preporuku


Glavna fabrika ovih proizvoda nalazila se nekada upravo u Temišvaru, pa je izmeštena i sada se nalazi u Bukureštu.


Osnovana je 189o. godine


Ovu fabriku sam slučajno pronašla u Temišvaru istražujući 2o13. godine kvart Josefin. nalazi se u blizini OMV pumpe - kada Bulevarom 16. decembra ulazite u Temišvar iz pravca Beograda:

Reč je o PRVOJ RUMUNSKOJ FABRICI ČOKOLADE "KANDIA" iz 189o. godine.

Hala napuštene fabrike čokolade Kandia je 2o13. godine u jesen izgledala ovako - mislim da je ova fabrika gorela i da je šteta bila ogromna (koliko sam ja razumela)


Evo i tačne lokacije na mapi i kako ta baraka ustvari izgleda /nalazi se u blizini OMV pumpe i radnje "KAUFLAND" - kada Bulevarom 16. decembra (čuvena revolucija u Temišvaru) ulazite u Temišvar iz pravca Beograda/:


A na mapi lokacija tačna je ovdeKAUFLAND:

Taksi u Temišvaru je jako jeftin i mnogi dolaze u Temišvar, samo da bi pazarili npr. u ovoj radnji. Nije nikakav problem od samog centra grada taksijem i doći do nje - ukoliko vas to zanima - eto još jedne korisne ideje. 
NAJSTARIJA FABRIKA PIVA U TEMIŠVARU:


Nalazi se u okrugu FABRIC i do njega možete doći iz centra tramvajem br. 2. 


Sagrađena je 1718. godine. Potrebno je da pređete Decebalov most da biste stigli do ove fabrike piva. Prelazi se Begej, odnosno kako je oni zovu Bega. 


Ovako izgleda ta fabrika piva

Evo i lokacije na mapi gde se nalazi fabrika piva
M A G N E T I Ć I :


Postoji 3 mesta u gradu gde se magnetići mogu kupiti i to su: 1/ u glavnoj Rumunsko mitropolijskoj pravoslavnoj katedrali - odmah na ulazu desno, 2/ u glavnoj suvenirnici u ulici Alba Iulia i u 3/ TC "IULIUS MALL" postoji radnja ETNO ART baš za suvenire.

Ova glavna suvenirnica u ulici Alba Iulia je najbolja, samo se često dešava da subotom bude i zatvorena. ;(((

magnetić kupljen u katedraliEvo i kako izgleda ta radnjica u okviru same katedraleOvo je bio moj prvi magnetić kupljen u Temišvaru u glavnoj suvenirnici 
koji sam poklonilakeramički magnetić kupljen u glavnoj suvenirnici u ulici Alba Iulia


Ovako izgleda ta radnja u TC "IULIUS MALL"ODLIČNA INTERAKTIVNA MAPA TEMIŠVARA:


(samo klik na određenu građevinu i samo vam se otvara sve što piše o njoj, potebno je samo da jezik prebacite na ENG) - tako sam ja proučavala sve građevine; PREVOZ U TEMIŠVARU:Probala sam taksi prevoz (19.1o.2o13. godine) i tramvaj. Taksi im nije uopšte skup i naplaćuje se po km pređenog puta.

Cena mog taksija je tada bila 2,19 lei/km - to je bilo manje od o,5o € / km.

E sada, izgleda da i cene taksija mogu biti različite, pa EVO CENA - taxi Timisoara

ZI = dan;
NOAPTE = noć;

Primera radi - od hotela Continental (Opere) taksi do TC "IULIUS MALL" iznosio je manje od 2  i vozi, sa svim semaforima, najduže 5 minuta (tako da znate da isplanirate svoje slobodno vreme u centru grada).

8 RON = 207,24 RSDKUPOVINA KARATA ZA PREVOZ:

Tom istom prilikom kupovala sam i 4 karte za prevoz (rum. bilet). Cena 1 karte iznosila je 2 leja / po komadu.

2 RON (odnosno lej) = 52,oo RSD

Poništavaju se na poleđini, tako što se ubace u pravcu strelice.

Aparat otkucava tačan datum i tačno vreme ulaska u prevoz.


Ovako su izgledale te karte za prevozPoništavanje je bilo na poleđini u pravcu strelice


Aparati za poništavanje su izgledali ovako
MAPA PREVOZA U TEMIŠVARU je OVDEKarte se kupuju na kioscima obeleženim znakom RATT. Sve detalje vezane za cene i kupovinu karata imate na sledećem LINKU.

Ja sam koristila tramvaj broj 2 da bih obilazila susedne kvartove u odnosu na sam centar i to: FABRIC, JOSEFIN i ELISABETIN. 


klik na --- MAPA TRAMVAJA

Taksi stanica koju sam ja najčešće koristila nalazila se ispred TC "BEGA".

*** klik na ---  WIKIMAPIA ZA TEMIŠVAR


KAFA uglavnom u kafiću "LATINO" u TC "IULIUS MALL"


Ovo je kafa sa mojom dragom vodičicom Anamarijom Jovanović

19.o8.2o12.

EMOTION kafa na Trgu UjedinjenjaPoznat je i Festival cveća koji se svake godine u aprilu mesecu održava u Temišvaru.
Evo i kako on izgleda:
u Temišvaru,

radovi 2o11-2o19. godina 5 коментара:

 1. Hvalaaa Biljo, sve na jednom mestu,
  sad mogu opsuteno da isplaniram obilazak

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. ;)) Da, da ... zato sam ovde i sumirala sve moje obilaske Temišvara, a bilo ih je najmanje 1o. Mislim da je ovo odličan vodič za one koji po I put idu u Temišvar.
   Srećan put i lep provod i jedva čekam da čujem utiske, kada se vratite.

   Избриши
 2. Bila sam juce po prvi put posle dve decenije.Grad da nisam skoro ni prepoznala.Sada je mnogo sredjeniji i delovao mi je mnogo lepsi.Vredi se ponovo vratiti tamo.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Jeste. Sredili su ga baš, baš, poslednje tri recimo godine.
   Meni je grad prelep i uvek bih mu se rado vratila.

   Избриши
 3. Анониман5. мај 2022. 09:56

  Hvala vam, divni ste.

  ОдговориИзбриши

Kao na dlanu