уторак, 26. мај 2015.

Izlet iz oblasti PIERIA - Λουτρά Πόζαρ - Loutra Pozar - Banja Požar










Cena ovog izleta bila je 15 € po osobi i polazilo se petkom u 6,3o h.

Tačna lokacija agencije TASIONAS travel u mestu Nei Pori 2o14. godine 




* * * 

JUTRO --- NEI PORI


Ako budete imali sreće da imate mog vodiča na ovom izletu, gđica Tamara će Vas pozdraviti sledećim rečima:



Dobro jutro dragi moji putnici,

Nadam se da ste se udobno smestili. U autobusu ima 4 različite nacije. Da vas pozdravim u ime "TASIONAS travel" agencije. Moje ime je Tamara i ja ću danas biti vaš vodič puta, takođe i vodič za Mađare. Sa nama su još i Nataša, ona je vodič za rusku grupu, i Silvija, ona je za rumunsku grupu. Sa nama je i naš vozač Sakis.


 
Jutro - polazak iz Nei Porija - levo od glavnog ulaza u crkvu


Sada nas očekuje nekih 2,5 sata vožnje do banje Požar. To su prirodni termalni izvori mineralne vode, tako da ćemo tamo napraviti pauzu od nekih 3 sata za kupanje - to ćemo vam tačno reći kada stignemo. 

Tačna lokacija Banje Požar


Posle toga idemo na ručak i posle ručka idemo u Edesu - tamo su najviši vodopadi Grčke. Tamo ćemo isto imati pauzu - nekih sat do sat i po za šetnju, i posle toga se vraćamo našim odmaralištima.



To bi bio ukratko program za danas.

Kasnije ćemo se još javljati sa detaljima.


* * * * *



OBLAST MAKEDONIJA


Makedonija je oblast u Grčkoj smeštena u severnom delu države, graniči se na severu sa Bugarskom, Makedonijom i Albanijom. Zovu je još i Egejska MakedonijaOva oblast je priključena Grčkoj tek posle prvog svetskog rata. Glavni grad ovog dela je Solun. Ovaj deo je karakterističan po tome što se tu nalaze ogromne plodne ravnice, mnogo velikih reka i veliki broj jezera. Klima uz obalu je mediteranska, a u unutrašnjosti zemlje kontinentalna. Čitava ova regija je podeljena na 13 manjih oblasti. 



* * * 

ALEKSANDRIJA

Prolazimo kroz grad Aleksandriju. Po mom mišljenju najzanimljiva priča je kako je ovaj grad dobio ime.

Jedna legenda kaže da je nekad čitavo ovo područje bilo pod vodom na kome se nalazilo malo ostrvce i dok su jednom Aleksandar Makedonski i Filip II Makedonski plovili morem, Aleksandar je uočio kopno i uzviknuo "Gea ida" što znači "vidim zemlju". Pošto je Filip II Makedonski bio veliki osvajač, u čast njegovom sinu Aleksandru i njegovom zapažanju, ovu oblast mu je poklonio i nazvao po njemu. 

Po drugoj legendi Aleksandar Makedonski je rođen ovde zbog toga je ime Aleksandrija, iako je do 1953. godine ovaj grad imao naziv Gidas.            


Grad je naravno turistički poznat, ima dosta toga da se obilazi.


***

JANICA

Dragi moji putnici,
Sada se nalazimo u gradu koji se zove Janica. Čitav ovaj okrug se inače zove Pela i glavni grad je Voden, ali najveći grad je Janica.


Mi sada upravo prolazimo kroz Janicu. U makedonskom prevodu znači Pazar i poznat je po oba imena. Kao što sam rekla, najveći je grad u ovoj oblasti Pela, inače se nalazi u severnoj Grčkoj, leži na 56 km od Soluna, u ravnici reke Vardar. Danas se ovde može videti gradski toranj sa satom koji je pod zaštitom, Vojnička džamija, Velika džamija, Evrenosov hamam, Katolička crkva i grobnice begova, katolička crkva svetog Petra i Pavla i Mitropolijska crkva.
To je onako najbitnije za ovaj grad. Danas grad ima oko 3o ooo stanovnika, i čitava ova regija je poznata po Aleksandru Makedonskom i po njegovom ocu isto tako.


***



REGIJA PELLA


Regija Pela je oblast u Središnjoj Makedoniji u severnoj Grčkoj. Središte okruga je Voden. Pella ima 150000 stanovnika, od čega 20% živi u središtu okruga. Najveći deo je planinski, naročito na severu, dok je južni deo ravničarski, delom i močvarni. Za vreme Aleksandra Makedonskog, Pella je bila prestonica. Ovo područje bilo je deo osmanskog carstva više od 500 godina.




***


KAJMAKČALAN

Dragi moji putnici,
Ovo što vidite ispred vas je planina Kajmakčalan



On je treći najviši vrh ovde u Grčkoj posle Mitikasa i Skolia. Vrh se nalazi na 2521 metar nadmorske visine, i on je poznata još po tome što ona razdvaja Makedoniju i Grčku, tj. sa jedne strane planine je Grčka, a sa druge Makedonija. I sa ove strane gde je Grčka zove se Voras, a sa druge strane gde je Makedonija zove se Nidže. Tako da je on bukvalno granica između ove 2 zemlje.
Ono što je još bitno je da je ovde bila bitka na solunskom frontu u I svetskom ratu, između republike Srbije i republike Bugarske, i ona se desila baš na samom vrhu na 2521 metar nadmorske visine, i naravno Srbija je uspela da zauzme vrh i u čast tome tu su izgradili jednu crkvu koja se zove Prorok Ilija i tu se nalaze lobanje poginulih srpskih vojnika, što danas predstavlja turističku atrakciju ;( koju nažalost danas nećemo imati prilike da posetimo.
Ono što je još značajno jeste da se bitka dogodila između 12. i 13. septembra i tačno pre 2 nedelje je bilo 98 godina (u odnosu na 2o14. godinu kada je i bio ovaj izlet) - 12. i 13. septembra 1916. godine. 


Na vrhu Kajmakčalana je sahranjeno srce Arčibalda Rajsa (po njegovoj želji) sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta, dok mu je telo sahranjeno u Beogradu. 


Arčibald Rajs - Švajcarski forenzičar, doktor hemije i profesor. Studije je završio u Nemačkoj, ali je kasnije živeo u Srbiji. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom za vreme Prvog svetskog rata.


GDE JE SRCE ARČIBALDA RAJSA --- ovde

Eto to je onako najbitnije.


***


BANJA POŽAR

Lutra /banja/ Požar se smatra jednim od najboljih terapijskih centara u Grčkoj. Tu dole između planine Voras i planine Peka se nalazi prirodna termalna banja. Ona se nalazi na 126 metara nadmorske visine i zanimljivo je to što se pored hladnog potoka, koji se zove Toplica nalazi termalna voda i meštani su od nje izgradili bazene, stavili su dole bele kamenčiće, i prelepo izgleda. Danas oblaci nisu bele boje, ali to nam ne smeta pošto je voda 37°C topla.



Mapa Kajmakčalana



Nalaze se 3 bazena i to:
  I --- 1oo % prirodni bazen, i za njega se plaća ulaz 2 €, i najviše ga preporučuju,
 II --- poluprirodni - on je besplatan   i
III --- isto poluprirodni i tu je ulaz 3 €.

Sve vode su tople. Sva tri bazena se preporučuju osobama sa ginekološkim problemima i reumatskim oboljenjima, i kažu da je voda jako dobra za kožu, kosti i kosu. Bazeni su puni natrijuma, kalcijuma, sumpora, gvožđa, magnezijuma, i kažu da bi trebalo biti u vodi oko 2o do 3o minuta i posle da se izađe napolje nekih 1o minuta.
Oni koji imaju povišen krvni pritisak - njima se preporučuje nekih 1o-ak minuta u vodi. Isto tako kažu da je dobro ako neko može da izdrži da iz tople vode pređe u hladnu na -2°C i da se vrati ponovo u toplu.

Na ulazu u posed videćete nalazi se kao mini-pijaca i takođe jedna prodavnica gde se prodaju prirodni med od kestena - to je specijalitet, začini, čajevi, uzo, slatko, džemovi, ulje i liker i to ćete sve videti već kad budemo stigli.
Takođe postoji i kabina za presvlačenje, toalet, kafići, i što je bitno u toaletu se nalazi i fen za kosu, tako da slobodno možete pokvasiti i kosu.

Po dolasku u banju, svi zajedno ćemo se okupiti ispred autobusa i bilo bi lepo da svi zajedno prođemo kroz ceo kompleks da vam ja pokažem tačno gde se šta nalazi, i da vam objasnim. Eto to bi bilo o banji Požar ukratko.


Kada budemo stigli tačno ćemo reći i vreme kada se nalazimo i koliko slobodnog vremena imate. Postoji tamo i jedan kafić, tako da ko želi može i da se osveži malo i da popije kafu, takođe je prelep pogled, tako da obavezno ponesite foto-aparate.

I eto toliko o ovom mestu gde sada idemo, pa ćemo se čuti onda nešto malo kasnije, pre nego što stignemo da vam kažem tačno onda vreme za povratak. 


Stižemo u banju Požar


 
 
Prirodni termalni izvori

Naša draga vodičica gđica Tamara Petromarkov ;)
koju ovom prilikom i pozdravljam

 

  

Mali predah uz kapućino i nes-kafu



 

 


U svlačionicama imate i fenove za kosu.


 

 





Prodavnica sa tradicionalnim proizvodima:


 

Origano

Tradicionalni grčki planinski čaj

 
Razne vrste slatka za degustaciju  ;)

 

 






I na ulazu mini-pijaca:



  


 

 



Ovako izgleda ta mini-pijaca i ona se nalazi tačno preko puta parkinga gde će se i parkirati vaš autobus:


Ovo su bili moji favoriti: kandirani hibiskus i limun ;))






***



RUČAK I RESTORAN


Dragi moji putnici,
Nadam se da vam je bilo lepo, da ste se iskupali, ukoro stižemo u restoran. Ručak nije obavezan.


 



Oni koji nisu zainteresovani za ovaj ručak ili pak nisu ni bili upoznati da je ovaj ručak u ponudi izleta, mogu sedeti u bašti restorana.

* * *

EDESA


Dragi moji putnici,

Uputili smo se ka Edesi. Edesa se nalazi na 26 km od banje Požar, tako da nam ukupno treba nekih pola sata od restorana do Edese. Kao to sam već rekla, mi se nalazimo u oblasti koja se zove Pela, i ona je bila sedište u vreme Aleksandra Makedonskog. To je i mesto njegovog rođenja i ovaj deo je poznat po njemu. Mi se tačno nalazimo u severnom delu Grčke, uz samu granicu sa Makedonijom, ali naravno ovaj deo pripada Grčkoj.



"Vodopadi su zaštitni znak Pele. Najveći od njih, Karanos, visok je skoro 70 metara. Ispod vodopada se nalazi mala pećina sa stalaktitima. Nedaleko od Karanosa se nalazi još jedan vodopad - Diplos ili Dihalotos."



Ovaj grad što idemo sada da obiđemo se inače zove Voden, i on se nalazi na brdu, ali su grci promenili ime u Edesu, nakon balkanskih ratova, tako da je grad poznat i kao Voden i kao Edesa.
Najpoznatiji su naravno i najveći čuveni vodopadi u Grčkoj. Sam grad se nalazi na 35o metara nadmorske visine, a sam vodopad je 7o metara visine, i videćete kada budemo stigli, prolazi se kroz jedan lep parkić, i ima fontana sa jednim labudom, to mesto može da se iskoristi lepo za slikanje, i dolazi se dole do vodopada niz stepenice. Samo da vam kažem da je dosta klizavo, pa polako kada se budete spuštali, pogotovo što pada kiša, da se slučajno neko ne oklizne, i kada dođete dole do vodopada, ima nekoliko nivoa i lepo je isto mesto za slikanje. Iza vodopada se nalazi i pećina, nisam sigurna koliko je ulaz - moguće negde oko o,5o €, 1 € ili tako nešto, to ćete videti već tamo kad budete bili ko želi. U pećini se ide dole negde oko 2o metara. Ko nema strah može isto to da poseti.
Vodopad se zove Karanos.

Ovaj okrug je bila pre prestonica. Ona ima sada oko 150 ooo stanovnika, i oko 2o % živi u Edesi, tako da je to najbitnije sada za ovaj deo.

Kada budemo ulazili prvo ćemo proći kroz jednu malu pijacu, posle kroz park, i onda se istim putem vraćamo nazad. Samo što autobus tamo gde nas izbaci neće moći da nas sačeka, nego će biti nekih 1oo metara dole niz ulicu. Ali kada budemo stigli, tačno ću vam pokazati kuda se ide, kroz tu ulicu ima dosta prodavnica, i suvenirnica.



 

 

 

 
Vodopad Karanos

Naša vodičica gđica Tamara ;)) ***






Na ulazu u parkić - fontana sa labudom


Šta se sve može posetiti


Možete iskoristiti i priliku i uraditi šoping, jer vam je odmah tu i market sa povoljnim cenama MASOUTIS:


Tačna lokacija vodopada i radnje Masoutis



 
A ovo je bio mali predah uz njihove tradicionalne kolače - dole desno kadaif sa šlagom





Povratak u odmarališta - Olimpic Beach, Leptokaria, Platamon i Nei Pori ... mogu vam reći da je nama dan za ovaj izlet ovoga puta bio leden ;((






Nadam se da sam uspela da Vam dočaram kako je izgledao izlet u banju Požar.

Ovako izgleda liflet koji možete dobiti u samoj banji









petak, 26.o9.2o14. godine








PDF vodič i na sledećem   LINKU



* * * * * 



Termalni izvori Požar


Topli izvori se nalaze u planinskoj oblasti (na nadmorskoj visini od 360 do 390 m) i zauzimaju površinu od 75 hektara. Pet banja duž reke sa toplom vodom, koja nastavlja da teče u slivu Meglen. Promene brdašca i uvale, kretanje toplom i hladnom vodom i gustom vegetacijom daju jedinstven pogled karakterističnog kretanja i dinamike. U ovom prostoru posetioci brinu o ličnom, fizičkom i mentalnom zdravlju. Lutraki /banja/ Požar je poznata od davnina. Legende i neki zaključci, pričamo o korišćenju lekovitih svojstava termalnih voda, kao u vreme Aleksandra Velikog i rimskog i vizantijskog perioda u kome su postale naširoko poznate i koristile poprilično dobro. U blizini kupatila je: Klisura kade, Narodno-palentološki muzej, Pećine, Crna šuma.

ALMOPIJA / MEGLEN






Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu