четвртак, 7. мај 2015.

* DREVNA STAGIRA / Aρχαία Στάγειρα ***





* * *



Ovo je ustvari bio izlet "Krstarenje oko zapadne obale Svete Gore" iz mesta Nea Vrasna 2o11. godine. Usput se obilazi i ovaj arheološki lokalitet.

Idemo do grada Stagire, rodnog mesta grčkog filozofa Aristotelisa. Tu se zadržavamo 2o minuta, i ono što ćemo videti je mesto gde ćemo se zadržati, tj. ostaci tvrđave iz Vizantijskog doba. Odatle nastavljamo do Uranopolisa – poslednjeg mesta pred ulazak u manastirsku državu – Svetu Goru.
Naš brod kreće u 10,3o sati. Samo krstarenje traje oko 3 sata. Za to vreme ćemo videti 8 manastira i 2 skita. Po povratku sa krstarenja ostajemo 1,5 sat u Uranopolisu, a odatle idemo u Metoh Hilandara Kakovo. U metohu se zadržavamo 3o minuta i u Stavrosu, odnosno našim glavnim odredištima smo od 17 sati do 17,2o h.

* * *

Lokacija: Stagira na mapi Grčke

Taj zaliv je jedan od 4 zaliva koji zapljuskuju vode Halkidikija i nalazi se Halkidikiju sa istočne strane. Nama sa desne strane se pruža planinski venac Holomondas i ide do drugog kraka Sitonije.

 Lokacija: planine Holomondas

Najviši vrh iznad Stavrosa je 859 metara, a najviši vrh na planini Holomondas je Hociatis 1211 metara. Ispred nas se vidi jedno malo ostrvo. Ostrvo se zove Kafkanas, a poznato je po tome što je na njemu bila zatočena Olimpijada, majka Aleksandra Velikog koju je njegov zet Kasandros zatočio na to ostrvo da bi pobedio u borbi za presto. 2 km preko puta ostrva nalazi se malo seoce Olimpijada, a na poluostrvu Natopi pored Olimpijade, na 5oo metara nadmorske visine uzdižu se ostaci arheološkog grada Nove Stagire, rodnog mesta grčkog filozofa Aristotelisa.

 na slici: Skretanje za Olimpijadu


 * * * * *


Grčki filozof Aristotelis

Stagira je osnovana 655. godine p.n.e. od jonskih doseljenika sa ostrva Andros. Po samom osnivanju Stagira, posle I spartanskog rata pripada Atinskom savezu, a  tačnije 424. godine pre Hrista grad se odvaja od Atinjana i prelazi Spartancima. To je razbesnelo Atinjane koji su pokušali da porobe grad ali bez uspeha. Kasnije je Stagira nastavila u zajednicu Halkiđana, odnosno u savez gradova Halkide čije je predstavništvo bilo u Olimpu na Halkidikiju. Godine 349. p.n.e. grad je pao u ruke kralja Makedonije Filipa II, koji je razorio Stagiru. Rušilački pohod Filipa je bio i znak odumiranja Stagire. Isti Filip Makedonski obnavlja Stagiru nekoliko godina kasnije, u čast velikog grčkog filozofa Aristotelisa, koga istovremeno poziva da bude i učitelj njegovom sinu Aleksandru u Peli. Istorija pokazuje da Stagira više nikada nije zablistala starim sjajem. A grčki filozof Aristotelis rodio se u Stagiri 384. godine p.n.e. Rano je ostao bez roditelja. Njegov otac Nikomah je bio dvorski lekar kralja Aminta (dede Aleksandra Velikog). Aristotelisa je gajio njegov rođak Proksenos iz Male Azije u Troji. Kada je napunio 17. godina Aristotelis odlazi u Atinu u Platonovu Akademiju. Tamo je boravio 2o-ak godina, a za to vreme odlazi u Troju i otvara istovetno odeljenje. Kasnije tu ostavlja svog učenika Teofrosta, i kasnije prelazi na ostrvo Lezbos. Ponovo se vraća u Atinu, a odatle ide u Pelu, kao učitelj Aleksandru Velikom. Otprilike 34o-tih godina p.n.e. vraća se u Atinu i otvara svoju školu koju je nazvao Likijo ili Peripatos. Direktor te škole je bio 12 godina i to je vreme kada su nastala sva njegova dela. Posle smrti Aleksandra Velikog biva proglašen za nepoštovanje. Iz Atine odlazi u Halkidu na imanje koje je nasledio od svoje majke. Tu ostaje sve do 63. godine kada je i umro, a godinu dana posle njegove smrti Halkiđani su preneli posmrtne ostatke i sahranili ga u Stagiri.

LokacijaDrevna Stagira na mapi

Iza planine Holomondas pruža se Halkidiki sa svoja 3 kraka koji ulaze u hladne vode Egejskog mora.  Prvi krak Halkidikija zove se Kasandra. Nazvan je po osnivaču grada Soluna – Kasandrosu, drugi krak je Sitonija po sinu Posejdona – Sitonu, i treći krak ili Sveta Gora je Atos po Zevsovom sinu Atosu. Halkidiki je bogat rudama, sa južne strane su bogata nalazišta mermera, a na severnoj strani su bogata nalazišta mesinga, boksita, zlata, bakra i gvožđa. Na Halkidikiju postoje i 2  fabrike za preradu zlata.

 na slici: Lokacija Kasandra, Sitonija i Atos /Sveta Gora/

 na slici: Lokacija Holomondas

Došli smo do Stagire, polako izlazimo iz autobusa ...

Nekada je ostrvo Kafkanas bilo povezano sa poluostrvom, u jednom zemljotresu je potonulo i postoji tzv. putić koji se vidi u vreme oseke.

na slici: Ostrvo Kafkanas

U zemljotresu koji se dogodio potonula je i Aristotelisova biblioteka sa 6000 knjiga. Ovde se nalazi luka Olimpijade i između je jedan procep (barem oni koji su proveravali), koji govori da je dubina neizmeriva. Tu je pronađena nedovršena statuta jednog dečaka koja se nalazi u Poligirosu u muzeju. Inače Poligiros je glavni grad Halkidikija i ta statua neprocenjive je vrednosti.

Ovaj deo gde se mi sada nalazimo je ostatak tvrđave iz vizantijskog doba, a zidovi Stagire su oko čitavog ostrva. Jedan deo je bio čak i u Olimpijadi, a ovi ostaci koje vidimo pripadaju kuli koja je bila visoka 15 metara. Tu se nalazi Aristotelisov grob i njegova bista. Kada se popnete stepenicama gore vidi se čitava Olimpijada.




  
na slici: Aristotelisov grob



na slici: pogled na plaže Olimpijade

Ostrvo Kafkanas je bilo povezano sa ostrvom Liotopi. U jednom strašnom zemljotresu pre Hrista je jedan deo ostrva potonuo – jedan deo zemlje je potonuo, tako da je napravljeno ostrvo. Vidi se putić u vreme oseke. Meni su ribari pričali iz Olimpijade da su prepešačili od poluostrva do ostrva. Između luke i poluostrva Liotopi je jedan procep neizmerene dubine (ono što kažu da dolazi do srca zemlje), tu je takođe pronađena jedna statua nedovršenog dečaka koja se nalazi u muzeju u Poligirosu.



na slici: Lokacija Olimpijade i Stagire na mapi

Tačno gde se nalaze ostaci ove kule bila je kula visoka 15 metara i u blizini je i grob Aristotelisa i njegova bista.
Ovaj deo gde smo mi sada je tvrđava iz vizantijskog doba.


* * *







R e z i m e :


Rodno mesto Aristotelanajvećeg filozofa antičkih vremena i učitelja Aleksandra Velikog. Grad je osnovan 655. godine p.n.e. od strane kolonista iz Androsa. Nakon Persijskih ratova pridružio se Prvoj Atinskoj ligi, 424. p.n.e. pobunio se protiv njega, a tokom Peloponeskog rata postao je saveznik Sparte protiv Atine. Kasnije, grad se pridružio “Chalkidian ligi” i 348. godine p.n.e. osvaja ga Kralj Filip II.

Predanje kaže da su stanovnici Stagire preneli Aristotelove mošti u grad, sahranjen je tamo, i osnovan je festival u njegovu čast, po imenu "Aristoteleia".

Poslednje iskopavanje koje je sprovela 16. E.P.C.A. je obelodanilo da je rano klasično utvrđenje grada, sačuvano u veoma dobrom stanju, raznih javnih zgrada u Agora (Classical stoa), arhaične svetinje, na Thesmophorion, privatne kuće klasičnog i helenističkog perioda, kao i vodovoda grada.

* * *

Kompletna Galerija fotografija nalazi se OVDE






Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu