понедељак, 30. новембар 2015.

Mauricijus (IV deo)



















*** RELIGIJA / HINDUIZAM



Na Mauricijusu su zastupljene sve svetske religije, među kojima dominira hinduizam, zatim hrišćanstvo i islam.

Hinduizam je jedna od najstarijih religija na svetu i najzastupljenija je religija na ostrvu. U Indiji je to danas glavna religija.

Religija hindu ima mnogo bogova koji su samo razni oblici vrhovnog duha: Brahmana. Tri najvažnija boga su Brahma (stvaralac), Višnu (čuvar) i Šiva (uništivač).

Mesto u kome se pripadnici hindu religije mole naziva se mandir, a veoma češto i hram.


Naš obilazak ovoga dana započeo je odlaskom do hindu hrama.







12. HINDU HRAM *** Ganga Talao (Grand Bassin) ***




Glavna mesta na Mauricijusu:  Ganga Talao

Visoko iznad nivoa mora u planinskim ravnicama Mauricijusa, nalazi se Ganga Talao, mirna i spokojna jezerska oblast hodočašća za hindu stanovnike ostrva.

Jezero, takođe poznato i kao "Veliko Korito" smešteno je u izolovanim planinama okruga Savana, duboko u unutrašnjosti Mauricijusa.

Tokom festivala "Maha Šivaratri" mnogi poklonici Šive dolaze bosi od svojih kuća do jezera i bledo-roze hrama posvećenog Šivi koji sedi na obali jezera.

Kao najsvetija destinacija ostrva, Ganga Talao privlači vernike tokom čitave godine, koji dolaze da se mole, pevaju, meditiraju i da donesu ponude. Ali i idilično okruženje je popularno kod turista, koji uživaju u šetnji oko jezera, gledaju lokalne majmune kako se igraju ili jednostavno uživaju u mirnoj atmosferi i pogledu.

Iako niko ne zna pouzdano, smatra se da je jezero duboko oko 50-60 m i da je prepuno zdrave populacije riba i jegulja - nesumnjivo zahvaljujući ostacima hrane koje dobijaju od hodočasnika - mada je ribolov ovde strogo zabranjen, zbog svete prirode.



Sveta vizija

Po narodnom predanju, istorija jezera kao mesta za hodočašće, datira iz 1887. godine, kada je sveštenik iz Trioleta u snu video da jezerska voda izvire iz reke Jahnavi, što je drugo ime za boginju Ganga.

Vesti o ovoj viziji brzo su se proširile po zajednici, a kada je sveštenik kasnije posetio ovo mesto sa drugim ljudima, video je da izgleda baš onako kao u njegovom snu.

Svake godine od tada, bosi hodočasnoci kreću put jezera u vreme Maha Šivaratri, potpomognuti od strane lokalnog stanovništva koje im nudi hranu i moralnu podršku na putu.

Po dolasku, ostavljaju poklone i ponude oko jezera i velike statue hindu božanstva Šive, koja je otkrivena 2oo7. godine i ostaje najviša statua na Mauricijusu, visine 1o8 m.


Obilazak jezera

Prostran parking, klupe oko jezera, toaleti, sve je obezbeđeno na jezeru, a ulaz na lokalitet je besplatan, iako su donacije za održavanje hrama uvek dobrodošle.


Ne zaboravite da se izujete pre ulaska u bilo koji od hramova, a ako imate više slobodnog vremena, svoju posetu možete kombinovati i sa nekom od obližnjih atrakcija, kao što je "Bois Cheri" plantaža čaja.


* * *



Lokacija hindu hrama Ganga Talao --- (Hindi: गङ तलओ)


Statua Boga Šive visoka 33 metra, koja se nalazi odmah desno na ulazu



Slikama Vam baš i ne mogu dočarati kakav je osećaj kada se približavate ovom hramu, ali evo ovako ću pokušati da Vam to dočaram:





A kada se okrenete takoreći dijagonalno u odnosu na statuu Boga Šive sa prethodne slike, videćete i ovako nešto:


***



Pogled na hindu hram sa jezera




  
A ovako izgleda taj hram:
  




Ispred samog hrama se nalazi statua Svete krave:
  
 Najsvetija životinja ove religije - Sveta krava


 i Hindu bog Ganeša



Jezero


Unutrašnjost hindu hrama




* * *


Unutrašnjost hrama






Veliki basen / Grand Bassin / Ganga Talao


Ovo sveto jezero je i najveći hindu hram upravo boga Šive.







To je prirodno jezero unutar kratera za čiju vodu veruju da je sveta i to je najsvetije mesto na Mauricijusu. Ovo područje je zaštićeno kao Nacionalni park.





Legenda koja datira iz 1897. godine kaže da voda unutar ovog kratera komunicira sa vodama indijske svete reke Gang. Za svete Hinduse sveta je upravo reka Gang i za njih je voda SIMBOL beskonačnog života.



Hindu stanovnici Mauricijusa često donose svome božanstvu darove, kao što vidite na sledećoj slici:


Donošenje darova




Pale se mirisni štapići ili tamjan, a ispred žrtvenika se polaže hrana i cveće:





Ti darovi izgledaju upravo ovako



A kako to sve skupa izgleda evo i filmića:




Bogosluženje se započinje izgovaranjem mantre "Om".



!!! Značajno: zapazite da su svi oko i unutar hrama bosi - zato, izujte se i Vi ukoliko rešite da posetite ovo sveto mesto.



* * *




"Veliko Korito" Ganga Talao je najvažnije Hindu mesto hodočašća na ostrvu i uopšte van Indije. Razvio se iz potopljenog vulkanskog kratera. Legenda kaže da je Šiva palu kap iz reke Gang zauvek držao na glavi, kako bi zaštitio svet od poplava na ovom krateru.

 I zašto je Šiva išao na Mauricijus? Bio je zadivljen njegovom lepotom kad leti preko njega, tako da je postao znatiželjan kakvo je to prekrasno mesto i posetio je ostrvo.

Hinduizam je najznačajnija religija na Mauricijusu i najlepši hram se nalazi u samom centru Grand Baie.










Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu