недеља, 29. јул 2018.

Sve moje uspomene sa izleta Dvorci Vojvodine - Kulpin, Fantast, Sokolac i Ečka




Program putovanja:



Polazak iz Beograda u 8,oo h sa parkinga kod Sava Centra. Vožnja do Dvorca Kulpin-Dunđerski. Obilazak dvorca. Dvorac je u privatnom vlasništvu, vlasnik dvorca je veleposednik Lazar Dunđerski-jedan od najčuvenijih među 80 kaštela, letnjikovaca i tvrđava u Vojvodini, u kome je snimljena serija "Sva ta ravnica". Od 1993. godine je Poljoprivredni muzej i spomenik prirode. Okružen je parkom površine 4 ha.
Slobodno vreme, nastavak putovanja prema Bečeju i poseta dvorcu Fantast, imanja veleposednika Bogdana Dunđerskog. Bogdan Dunđerski bio je, bez sumnje, najzanimljivija ličnost pomenute porodice i vlasnik čuvenog dvorca, danas poznatog kao „Fantast" koji je u tom vremenu, odslikavao svu njegovu moć i bogatstvo.
Posle obilaska dvorca natavak putovanja do Novog Bečeja. Slobodno vreme u gradu, fakultativno odlazak na ručak.
Potom nastavak putovanja do  dvorca Sokolac. Dvorac je izgradio Lazar Dunđerski u poslednjim decenijama 19. veka. Dvorac je dobila u miraz Emilija Ivanović, ćerka Lazara Dunđerskog, kao i čitavo imanje koje se zvalo "Veliki salaš" koje je obuhvatalo 3997. jutara, u kome je poslednje dane života provela Lenka Dunđerski i  koji nosi svoju legendu: Vlasnik dvorca Lazar Dunđerski je bio dobar kockar, ali jednog dana je na kartama izgubio i dvorac i imanje oko njega. Protivnik Lazara Dunđerskog je ponudio da bi ako naravno želi, Lazar mogao da povrati celo imanje samo jednim pucnjem iz pištolja. Dvorac nije u najboljem izdanju, nije otvoren za svakodnevne posete.
Slobodno vreme, nasatvak putovanja preko Zrenjanina do dvorca Ečka. Pustaru Ečku je na licitaciji komorskih dobara kupio Luka Lazar 1781. godine. Na pustari je osnovao naselje i izgradio crkvu za stanovnike naselja, odnosno za podanike na imanju. Dvorac je početkom  XIX veka u tzv. engleskom stilu izgradio Lukin sin Agošton Lazar. Imanje i dvorac je 1870. godine otkupio je grof  Feliks  Ornonkur, a nakon toga je dvorac dograđen i izmenjen 1898-99. godine. Današnji izgled zgrada dobija kada je porodica Ornonkur bila u najvećem usponu i sa novim prezimenom De La Fontagne et d Harnoncur et Univerzagt i Palavicani.
Danas je to hotel sa sa 4*.  Obilazak dvorca i parka. Slobodno vreme. 

Polazak za Beograd. Dolazak na mesto polaska oko 19,oo h.


U cenu aranžmana nisu uračunati:

• indvidualni troškovi
• ulaznice za  dvorce 450,oo dinara
• fakultativni ručak u restoranu u Novom Bečeju - pljeskavica ili riba - 800,oo dinara;



* * *



Preko sedamdeset dvoraca nalazi se u Vojvodini, neki od njih proglašeni su za kulturna dobra, a neki su pretvoreni u hotele.




1/ DVORAC PORODICE DUNĐERSKI, Kulpin

Laza i Lenka u dvorištu ispred samog dvorca

Dvorac Dunđerskih u Kulpinu

klik na ... Poljoprivredni muzej

Unutrašnjost muzeja uz stručno vođenje


Kako izgleda čitavo vođenje kroz dvorac Dunđerskih u Kulpinu


Tabla na ulazu u dvorac


Evo šta se tih dana održavalo u dvorcu:

Šta je ostalo od tradicionalne slovačke svadbe


Ovo je bila pozivnica za tu manifestaciju


Moj verni pratilac celi dan juče ;))

Suvenirnica i njena unutrašnjost

Razglednica


U ovom dvorcu bili smo od 9,4o do 10,56 h.




2/ FANTAST, Bečej

"Beli dvorac okružen velikim vrtom podigao je poslednji buržuj ove porodice Bogdan Dunđerski, nazvavši ga Fantast po jednom od konja iz njegove ergele. Fantast je bio najlepše grlo na imanju koje je 1932. godine na beogradskom hipodromu, kao trogodišnje grlo pobedilo u sve tri trke i osvojilo sve titule.


Bogdan Dunđerski

Bogdan Dunđerski bio je, bez  sumnje neobično zanimljiva osoba. Nikada se nije ženio i imao je tri velike ljubavi: žene, konje i vino."


I u dvorcu Fantast imali smo stručno vođenje i kroz sam dvorac i kroz kapelu.


Vizitka dvorca Fantast



Unutrašnjost dvorca Fantast

Na slici dole desno -- lik Mare oslikan u kapeli umesto Bogorodice - to je bila Bogdanova želja, 
koju mu je Uroš Predić uslišio

Jedna od soba dvorca Fantast

Filmić o dvorcu Fantast


"Ovde se nalazi i kapela Svetog Đorđa, čiji je ikonostas, sa likom velike ljubavi Mare, po želji veleposednika, oslikao Uroš Predić i gde je Bogdan sahranjen 1943. godine.


Predić i Dunđerski upoznali su se u Starom Bečeju, dok je Predić radio ikonostas u starobečejskoj pravoslavnoj crkvi. Sličnih pogleda na svet i sličnog senzibiliteta slikar i veleposednik su ubrzo postali prijatelji."




Koliko su bili bliski Bogdan Dunđerski i Uroš Predić govori i ova fotografija
na kojoj su obojica


Kapela u neovizantijskom stilu
Unutrašnjost kapele Svetog Đorđa u kojoj je sahranjen i Bogdan Dunđerski


Kapela Svetog Đorđa

"Kapela Svetog Đorđa je građena istovremeno kada i sam dvorac, u neovizantijskom stilu. Bogdan Dunđerski je rešio da je podigne neposredno u blizini dvorca, jer je došao do saznanja da se baš na tom mestu nekada davno nalazila crkva. Uroš Predić je bio veliki prijatelj Dunđerskog, pa je baš njemu bilo i povereno da oslika kapelicu. Bogdan je imao samo jedan uslov, a to je bilo da Bogorodica dobije lik njegove velike ljubavi – Mare.

Danas kapelica predstavlja mesto koje čuva Predićev rad koji je od velike umetničke vrednosti, mesto večnog počinka, mesto koje čuva priču jednog velikog i pravog prijateljstva između Bogdana Dunđerskog i Uroša Predića i mesto na kome se danas dešavaju najromantičnija venčanja i krštenja.

Bogdan Dunđerski je kako kažu imao tri velike ljubavi: žene, konje i vino. Bio je veliki boem, voleo je život i dobijao je uvek ono sto poželi. Tako se zagledao i zaljubio u Maru, ženu svog kovača koji je na imanje često dolazio u pratnji svoje lepe supruge.

Mara Dinjaški Đalinac je bila Bogdanova najveća ljubav, nikada je nije oženio, ali je voleo toliko da Bogorodica u kapeli ima njen lik." 


Ergela u okviru dvorca Fantast


U dvorištu dvorca Fantast

Oblaci iznad dvorca

U ovom dvorcu bili smo od 12,2o do 13,15 h.





*** RUČAK   u   Novom Bečeju ***


1/ ČARDA   "11 PLAVIH na Tisi"


Čarda "11 plavih" nalazi se na samoj obali Tise, u predivnom hladu hrastova. Meni restorana odgovara svim ukusima: riblja čorba i specijaliteti od ribe, roštilj, pečenje, jela od piletine, gotova jela.



U ovom restoranu bio je organizovani ručak preko agencije. Meni je bio pljeskavica ili riba i 
kažu da je ručak bio zaista odličan.
Inače restoran se nalazi desno kako se spustite do same reke Tise. 


Na obali reke Tise juče je izgledalo ovako i bilo je 39°C.


2/ "TISKA KUĆA"

Ko nije išao na organizovani ručak mogao je šetati ili pak sesti u čardu koja se nalazi levo. 



Limunada i domaća kafa - oba po ceni od 60,oo dinara



i mladi gdin   Vanja Šučurović   bio je juče naš domaćin



Brusketi - ovo na slici je porcija, po ceni od 99,oo dinara. 

***

A ovako je juče bio okićen celi Novi Bečej - prelepo za videti

Na ručku smo bili od 14,1o do 15,1o h.
Pošli smo oko 15,32 h.

Nakon završenog ručka krenuli smo u obilazak preostala 2 dvorca.



3/ SOKOLAC, Novi Bečej

Dvorac je izgradio Lazar Dunđerski u poslednjim decenijama 19. veka. Dvorac je dobila u miraz Emilija Ivanović, ćerka Lazara Dunđerskog, kao i čitavo imanje koje se zvalo "Veliki salaš" koje je obuhvatalo 3997. jutara.

U njemu se nalazi dosta originalnih stvari i slika Lenke Dunđerske iz doba dok su imanjem upravljali Dunđerski. Dvorac je proglašen za spomenik kulture 2001. godine.


Dvorac nije otvoren za posetioce, samo se po najavi vodiča agencije otvara!



Dvorac je u jako lošem stanju. To vidite i po slici prvoj gore levo. 
Desno gore je ta slika Lenke Dunđerski, koja se nalazi u dvorcu.






Uroš Predić, Portret Lenke Dunđerski, 


"Tajna portreta iz dvorca u Sokolcu

Dvorac u Sokolcu kod Novog Bečeja sagrađen je 1899. godine. Služio je, kao i kulpinski Kaštel, za provode i prijeme, kao vikendica i letnjikovac. Kći Lazara Dunđerskog, Emilija, kompletno imanje u Sokolcu unela je kao miraz u brak sa grofom Ivanovićem.

Međutim, on je bio kockar i u pokeraškoj partiji izgubio je dvorac i imanje. Protivnik je, nakon dosta popijenog vina, predložio da grof puca iz puške u jabuku na glavi svoje žene i da tako sve povrati. Ivanović je pristao, kao i sama Emilija i on je, premda pripit, uspeo da upuca jabuku i povrati i novac i dvorac i imanje, ali ga je Dunđerska zauvek napustila.

U ovom dvorcu još je očuvana soba Lenke Dunđerski, sa autentičnim nameštajem i portretom koji je naslikao Uroš Predić, veliki porodični prijatelj.

U svom dnevniku, u leto 1894. godine, Lenka Dunđerski je o portretu rekla:


NAMOLOVAN MI PORTRET. G. UROŠ JE TO URADIO ZNALAČKI, MAJSTORSKI. OTAC JE VEOMA ZADOVOLJAN SLIKOM I BOGATO JE NAGRADIO G. UROŠA. I JA SAM ZADOVOLJNA, NE BIH MOGLA REĆI ODUŠEVLJENA ZBOG MOG TRENUTNOG STANJA, ALI SLIKA JE LEPA I SOBOM SAM ZADOVOLJNA NA NJOJ. KO ZNA, MOŽDA ĆE TAJ PORTRET OSTATI JEDINI TRAG OD MENE, DA SAM IKADA POSTOJALA NA OVOM SVETU. AH, DA GA BAR VIDI ONAJ KOME JE NAMENJEN."



I kroz dvorac Sokolac priču nam je pričala vodič Leora. 


Stanje u kome se dvorac sada nalazi



Na putu ka dvorcu Ečka

U ovom dvorcu bili smo od 15,45 do 16,1o h.




4/ DVORAC "LAZAR" Ečka




Spomenik kulture


Dvorac ili Kaštel, izgrađen je u XIX veku u tzv. engleskom stilu, od strane bogate jermenske porodice Lazar. Kasnije ga je otkupio grof Ornokur koji ga je proširio. Upravo na tom dvorcu je, u čast rođendana grofove ćerke, svirao Franc List lično.

On је dео kоmplеksа nekadašnjeg plemićkog imanja u kome se nalaze i prаtеći оbјеkti: kаtоličkа crkvа, stаrа kоnjušnicа i vоdоtоrаnj nа kаnаlu.



Izuzetan vodič i ovoga puta - ispred dvorca Ečka, a u ime agencije Lavli travel gđica Leora



Dvоrаc i njеgоvа оkоlinа prоglаšеn је zа spоmеnik kulturе 2001 gоdinе. Оd 2004. gоdinе је u privatnom vlаsništvu kоmpаniје ,,Univеrzаl“ iz Bеоgrаdа.



Dvorac se nalazi 6o km severno od Beograda.

Unutrašnjost dvorca Ečka

Mali predah pred polazak kući - 
cena kugle sladoleda Frikom Stracciatella i šumsko voće
- 60,oo dinara, nes-kafa - 150,oo din.

U ovom dvorcu bili smo od 17,15 do 17,5o h.





Razglednica







U 18,oo h smo pošli iz kaštela Ečka za Beograd.

Na parkingu iza hotela Hajat bili smo tačno u 19,o5 h.







Dvorci Vojvodine, nedelja 29.o7.2o18. godine

*** Kulpin, Fantast, Sokolac i Ečka **


L I N K 

agencija Lavli travel, vodič Leora Mihailović

Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu