среда, 07. октобар 2015.

SOTIRELIS - Tradicionalno maslinovo ulje Thassos (1915-2o15)Našu ovogodišnju Priču o maslini započinjem posetom ovoj fabrici i ove godine - to je redovno ;))
Ovo je prelepi prozor, koji nisam mogla a da ne uslikam, a nalazi se odmah iza ćoška kada se krene ka fabrici Sotirelis u Panagiji. 


FABRIKA MASLINOVOG ULJA

Ovo je porodična fabrika u kojoj maslinovo ulje proizvode već 4 generacije. Proizvodnja je nakada u potpunosti bila bazirana na principu vodenice. Kada je u fabrici počela proizvodnja 1915. godine (evo ove godine se upravo obeležava i 1oo-godišnjica postojanja fabrike), voda sa tri planinska izvora se koristila za pokretanje vodenice. Snaga vode je okretala vodenicu koja je dalje pokretala ostale mašine, kako bi se proizvodilo maslinovo ulje.
Ova vodenica je jedina i dalje u funkciji u čitavoj Grčkoj i uvek možete doći da vidite kako ona zapravo radi.
Ja sam pre neku godinu i odgledala čitavo to predavanje zaposlenih u ovoj fabrici i čitav taj proces kako ona radi, pa sam to i zabeležila svojim foto-aparatom u mojoj Galeriji fotografija pod nazivom "Priča o maslini".

Moja Galerija fotografija  PRIČA O MASLINI
nalazi se OVDE
Od momenta kada je na ostrvo stigla struja 1968. godine, iz godine u godinu ova fabrika je tehnički napredovala. Možete videti mnoge industrijske mašine koje su vremenom donete ovde, kako bi kvalitet ovog maslinovog ulja bio poboljšan, kao i brzina i količina proizvodnje.
Ova fabrika je radila sve do 2oo7. godine. Od tada izgleda nova fabrika posluje blizu Limenasa.

Za sve vreme njenog rada, uvedene su mnoge inovacije i modifikacije koje su omogućavale veću proizvodnju maslinovog ulja nego u bilo kojoj drugoj fabrici u Grčkoj.
 Ovde možete videti gotove proizvode i razgledati izložbene mašine. Tokom razgledanja možete saznati kako se nekada proizvodilo maslinovo ulje koristeći tradicionalne metode.
Postoji mnogo slika unutar same fabrike, kao i video-film koji možete pogledati i tako naučiti sve o proizvodnji maslinovog ulja, od momenta kada se masline beru, pa sve do finalnog proizvoda, tj. pakovanja ulja u boce.
Takođe imate mogućnost da saznate i mnoge interesantne informacije o maslinovom ulju, stablima i samim maslinama.

Ovde možete i da kupite sve proizvode. Ranije je bilo samo ulje, a tu su sada i sapuni, kao tečni, tako i u čvrstom stanju, i razne vrste ulja i svašta nešto - posetite fabriku i sigurno se nećete pokajati. 

Koliko vidim i tabla sa natpisom je nova


 Proizvod
Pakovanje
Težina
Masline
kesica 
 ½ kg
Hladno ceđeno maslinovo ulje 
boca 
o,25 l
Hladno ceđeno maslinovo ulje
boca 
o,75 l
Hladno ceđeno maslinovo ulje
kanta 
3 l
Hladno ceđeno maslinovo ulje
kanta
5 l


Tu su i novi proizvodiKantica od 3 l je 16,5o 

Tu su i nove vrste: limun, ruzmarin i pomorandža

Kantica od 5 l je 25 

Tu su i novi balzami, sapuni ... itd

Sapuni: 
tečni sapun, 33o ml = 3,oo €, a čvrsti sapun 1oo gr = 1,5o 


Maslinovo ulje je najzdravije od svih proizvoda baziranih na maslinama i osnovni je sastojak mediteranske dijete.
Antioksidant je i najzdravije ulje za kuvanje i pečenje. Sadrži veliku količinu vitamina E i ujedno je jako dobro za kožu. U prošlosti se u velikoj meri koristilo za lečenje različitih stanja.
Maslinovo ulje je najukusniji i najzdraviji prirodni proizvod.CENE MASLINOVOG ULJA su:
3 l - 16,5o € --- l = 5,5o 
5 l - 25,oo € --- l = 5,oo 

;)))


SAJT JE:


A tu su i nove vizitke na raznim jezicimaSećate se da je stara vizitka izgledala ovako:


Od prodavca koji se trenutno nalazio u radnji, sam dobila informaciju da je ova fabrika maslinovog ulja poslovala do 2oo6. godine u mestu Panagia i to je stara fabrika maslinovog ulja, a nova se nalazi blizu mesta Limenas i ona posluje od 2oo7. godine.


FB STRANA:
Ovo je i jubilarna godina postojanja ove fabrike - 100 godina ---

1915 - 2o15.I ovo bi bio kraj moje ovogodišnje Priče o maslini. 

Thassos,
septembra 2o15. godine

Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu