недеља, 29. новембар 2015.

Mauricijus (III deo)


10. PROIZVODNJA, DEGUSTACIJA I PRODAJA RUMA
*** RHUMERIE DE CHAMAREL *** = RUMERIJA  "CHAMAREL"Ulazak u krug Rumerije - drvo kokosa


Jedna od glavnih atrakcija ovog ostrva jeste i ova rumerija, smeštena u istoimenom mestu, na zapadu ostrva. Opremljena je najsavremenijom opremom, najmodernijim mašinama za preradu šećerne trske.

Rumerija je otvorena za posetioce i to je kao neka vrsta muzeja i podređena je potrebama turista, pa se čitava proizvodnja može posmatrati, a tehnolozi će Vas sprovesti i objašnjavati čitavu fazu prerade šećerne trske i dobijanje ruma.Ovo su sve vrste ruma koje se proizvode

U sam krug uvešće Vas tehnolozi - ovo na slici levo je bio naš. Moraćete malo da sačekate na ulazu, dok se ne oformi grupa na Vašem jeziku (u ovom slučaju to je bio engleski), jer se samo vođenje obavlja na nekoliko jezika.
Ulaz u fabriku ruma


Tehnolog naše grupe sa šećernom trskom u ruciFabrika godišnje flašira oko 250.000 litara ekskluzivnog ruma.


Ovaj rum koji vidite na slikama se pravi od čistog soka šećerne trske i proizvodi se u samo nekoliko zemalja na svetu.


Šećerna trska
*** PROCES PROIZVODNJE RUMA

Pogon za preradu šećerne trske
 

 


 Kotao za dvostruku destilaciju
Proizvodnja ruma se razlikuje od destilerije do destilerije, i svaka od njih ima svoj tradicionalni način proizvodnje.Kotlovi za destilaciju


Pošto se iz trske iscedi čist sok u predviđenim presama, on se ostavlja da fermentiše, sa određenim kvascima.


Posle destilacije dobija se rum koji ima 80% alkohola i koji mora da ide na dalju preradu, razblaživanje i sazrevanje.


* * **** R U M **

Glavni ulaz u Fabriku ruma gledano iz prostorije za degustaciju ruma
Mauricijus često nosi naziv i Zeleno ostrvo, jer je 9o % ostrva prekriveno plantažama šećerne trske. Tropska klima je pogodovala gajenju ove biljke.

Šećerna trska proizvodi ogromne količine šećera koje u obliku slatkog soka deponuje u svojim vlaknastim stabljikama.

Osnovna definicija kaže da je rum destilovano alkoholno piće dobijeno od šećerne trske (melase i soka šećerne trske) procesom fermentacije i destilacije.

*** DEGUSTACIJA RUMAOvako izgleda čašica koju dobijate za degustaciju i degustira se ukupno 7 vrsta ruma:

Ovo je prostorija za degustaciju:

Drugi tehnolog koji Vam sipa piće i objašnjava sva svojstva te baš vrste rumaBitno je još i to da je razvoj fermentisanih napitaka proizvedenih od šećerne trske započeo u antičkoj Indiji i Kini.

 a ovo je šećer dobijen iz šećerne trskeRum je najverovatnije dobio naziv po velikim čašama koje su koristili holandski mornari za konzumaciju ruma „rummers“ od holandske reči „roemer“ što je naziv za čašu.

Deo ponude Rumerije Chamarel u prostoriji za degustacijuMauricijus je jedna od retkih zemalja u svetu koja proizvodi „agricole“ rum, koji se pravi od sveže ceđenog soka šećerne trske i neuporedivo je kvalitetniji od industrijskog ruma koji se proizvodi od melase - nusprodukta šećerne trske.

Ova fabrika za proizvodnju ruma u svojoj ponudi ima i vanila rum, rum od kafe, rum sa prirodnim ekstraktom kokosa i rum sa prirodnim ekstraktom limete. Osnovna ponuda je beli rum, gold rum i old rum.

Proizvođači ruma dužni su da procenat alkohola ruma ograniče na 5o % propisanih zakonom, a rumovi ove rumerije imaju od 35 do 45% alkohola.

* * *Na kraju degustacije ste svi lepi, veseli i pijani .. ;)))

Ja iskreno nisam baš probala sve vrste ruma,  ali od onih koje sam probala, najviše su mi se dopale vanila rum i kokos rum. Vanila je izuzetna i to je moja topla preporuka za kupiti i poneti kući.

*** PRODAJA RUMA


Butik za prodaju ekskuzivnih vrsta ruma i ostalih ukrasa od preko 1oo kvm nalazi se takođe u krugu fabrike, blizu samog izlaza i evo šta se u njemu može sve naći - ukrasne mirišljive sveće, postolja za sveće od drveta cimeta, tu su bile i prelepe ogrlice, ukrasni sapuni i drugo:
Ponuda u butiku ruma Chamarel

Dvorište fabrike ruma
Ova tura vođenja traje nekih 4o-ak minuta i to sa profesionalnim vodičima, odnosno tehnolozima i to na nekoliko stranih jezika.


kako izgleda tura --- O V D E


Ovo je i tačna lokacija gde se nalazi ova fabrika za proizvodnju i degustaciju ruma
A kako izgleda ta sama degustacija - evo u filmiću ovde


***


Napuštamo ovo lepo imanje i fabriku ruma:i opet stajemo negde usput da bismo zabeležili čudesan zalazak sunca ...
 * * *


Evo nas i sledeće jutro i naš obilazak ostrva nastavljamo dalje. Najpre usput slikamo zanimljive prizore koji izgledaju upravo ovako:
  
a onda Vam se odjednom dešava da se zagubite u poljima šećerne trske i onda to izgleda ovako:


i ne možete da odolite, a da ne izađete iz vozila i slikate tako nešto.

Skoro čitavo ostrvo je prekriveno njome - rekli smo već 9o % ostrva.Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu