10. PROIZVODNJA, DEGUSTACIJA I
PRODAJA RUMA
*** RHUMERIE DE CHAMAREL
*** = RUMERIJA "CHAMAREL"
Ulazak
u krug Rumerije - drvo kokosa
Jedna od glavnih atrakcija ovog ostrva jeste i ova rumerija, smeštena u istoimenom mestu, na zapadu
ostrva. Opremljena je najsavremenijom opremom, najmodernijim mašinama za
preradu šećerne trske.
Rumerija je otvorena za posetioce i to je kao neka vrsta muzeja i
podređena je potrebama turista, pa se čitava proizvodnja može posmatrati, a
tehnolozi će Vas sprovesti i objašnjavati čitavu fazu prerade šećerne trske i
dobijanje ruma.
Ovo su sve vrste ruma koje se proizvode
U sam krug uvešće Vas tehnolozi - ovo
na slici levo je bio naš. Moraćete malo da sačekate na ulazu, dok se ne oformi
grupa na Vašem jeziku (u ovom slučaju to je bio engleski), jer se samo vođenje obavlja na nekoliko jezika.
Ulaz u fabriku ruma
Tehnolog naše grupe sa šećernom
trskom u ruci
Fabrika godišnje flašira oko 250.000
litara ekskluzivnog ruma.
Ovaj rum koji vidite na slikama se pravi od čistog soka šećerne trske i proizvodi se u samo nekoliko zemalja na svetu.
Šećerna
trska
*** PROCES PROIZVODNJE RUMA
Pogon za preradu šećerne trske
Proizvodnja
ruma se razlikuje od destilerije do destilerije, i svaka od njih ima svoj
tradicionalni način proizvodnje.
Kotlovi
za destilaciju
Pošto
se iz trske iscedi čist sok u predviđenim presama, on se ostavlja da
fermentiše, sa određenim kvascima.
Posle destilacije dobija se rum koji ima 80% alkohola i koji mora da ide na dalju preradu, razblaživanje i sazrevanje.
* * *
*** R U M **
Glavni ulaz u Fabriku ruma gledano iz
prostorije za degustaciju ruma
Mauricijus često nosi naziv i Zeleno ostrvo, jer je 9o % ostrva prekriveno plantažama šećerne trske. Tropska klima je pogodovala
gajenju ove biljke.
Šećerna trska proizvodi ogromne količine šećera koje u obliku slatkog
soka deponuje u svojim vlaknastim stabljikama.
Osnovna definicija kaže da je rum destilovano alkoholno piće dobijeno od šećerne trske (melase i soka šećerne trske) procesom fermentacije i destilacije.
*** DEGUSTACIJA RUMA
Ovako izgleda čašica koju dobijate za degustaciju i degustira se
ukupno 7 vrsta ruma:
Ovo je prostorija za degustaciju:
Drugi tehnolog koji Vam sipa piće i
objašnjava sva svojstva te baš vrste ruma
Bitno
je još i to da je razvoj fermentisanih napitaka proizvedenih od šećerne trske
započeo u antičkoj Indiji i Kini.
Rum je najverovatnije dobio naziv po velikim čašama koje su koristili holandski mornari za konzumaciju
ruma „rummers“ od holandske reči „roemer“ što je naziv za čašu.
Deo ponude Rumerije Chamarel u prostoriji za degustaciju
Mauricijus je jedna od retkih zemalja u svetu koja proizvodi „agricole“
rum, koji se pravi od sveže ceđenog soka šećerne trske i neuporedivo je kvalitetniji od industrijskog ruma koji se proizvodi od melase - nusprodukta šećerne trske.
Ova fabrika za proizvodnju ruma u svojoj ponudi ima i vanila rum, rum od
kafe, rum sa prirodnim ekstraktom kokosa i rum sa prirodnim ekstraktom limete.
Osnovna ponuda je beli rum, gold rum i old rum.
Proizvođači ruma dužni su da procenat alkohola ruma ograniče na 5o
% propisanih zakonom, a rumovi ove rumerije imaju od 35 do 45% alkohola.
* * *
Na kraju degustacije ste svi lepi, veseli i pijani .. ;)))
Ja iskreno nisam baš probala sve vrste ruma, ali od onih koje sam probala, najviše su mi se dopale vanila rum i kokos
rum. Vanila je izuzetna i to je moja topla preporuka za kupiti i poneti kući.
*** PRODAJA
RUMA
Butik za prodaju ekskuzivnih
vrsta ruma i ostalih ukrasa od preko 1oo kvm nalazi se takođe u krugu fabrike,
blizu samog izlaza i evo šta se u njemu može sve naći - ukrasne mirišljive
sveće, postolja za sveće od drveta cimeta, tu su bile i prelepe ogrlice, ukrasni
sapuni i drugo:
Ponuda
u butiku ruma Chamarel
Dvorište
fabrike ruma
Ova
tura vođenja traje nekih 4o-ak minuta i to sa profesionalnim vodičima, odnosno
tehnolozima i to na nekoliko stranih jezika.
kako izgleda tura --- O V D E
Ovo je i tačna lokacija gde se nalazi ova fabrika za proizvodnju i degustaciju ruma
A kako izgleda ta sama degustacija - evo u filmiću ovde
***
Napuštamo
ovo lepo imanje i fabriku ruma:
i opet
stajemo negde usput da bismo zabeležili čudesan zalazak sunca ...
* * *
Evo
nas i sledeće jutro i naš obilazak ostrva nastavljamo dalje. Najpre usput
slikamo zanimljive prizore koji izgledaju upravo ovako:
a onda
Vam se odjednom dešava da se zagubite u poljima šećerne trske i onda to izgleda
ovako:
i ne
možete da odolite, a da ne izađete iz vozila i slikate tako nešto.
Skoro
čitavo ostrvo je prekriveno njome - rekli smo već 9o % ostrva.
Нема коментара:
Постави коментар
Kao na dlanu