четвртак, 03. децембар 2015.

Mauricijus (VI deo)
13. PARK PRIRODE *** LA VANILLE RéSERVE DES MASCAREIGNES ***


Je park gde se može šetati kroz više od 3,5 hektara zelenila. Imaćete utisak kao da šetate kroz tropsku šumu. Postoji tačno brojevima obeležen put kojim se krećete, a postoje i vodiči koji Vam u svakom momentu mogu pomoći.

Tu se nalaze različite vrste palmi, banana, bambusa, kokosa, kafe. U takvom prirodnom okruženju naićićete na različite životinjske vrste. 

Park je najpre poznat po krokodilima i džinovskim kornjačama.


Evo i kako izgleda ta jedna džinovska kornjačaU parku se takođe nalazi i Insektarijum sa 23.000 vrsta različitih insekata.

Ovaj rezervat je osnovan 1985. godine i nalazi se na samom jugu ostrva. 


 Tačna lokacija rezervata i na mapiCENA ulaznica --- za odrasle 35o Rs (je bila jula 2o14. godine)

BROŠURE možete skinuti odavde.


***


Evo i malo slika iz parka:

Zelena iguana


i kako izgleda šetnja tom tropskom šumom:

Stablo kafe, odmah levo na ulazu *** UZGAJALIŠTE KROKODILA


Stepeništem se penjete, da biste došli do uzgajališta:I tu su krokodili razvrstani po starosti od 1, 2 i 3 godine i to izgleda ovako:

 
***


*** MAJMUNI

Poreklom su iz jugoistočne Azije.


*** OSNIVAČ   REZERVATA


Glavni osnivač rezervata je Owen Griffiths, biolog i koosnivač. Njegova ideja je bila da na ostrvo Rodrigues ponovo vrati džinovske kornjače. Tako su počeli da prikupljaju kornjače i da razmišljaju o osnivanju ovog rezervata.

Da biste što bolje upoznali ovaj rezervat, u narednim slikama i pisanjima pokušaću makar malčice da Vam dočaram ko su sve stanovnici ovog mesta.

Ovi krokodili koje sam Vam gore opisala nose naziv nilski i to je najveća vrsta krokodila pronađena na Madagaskaru i u Africi. Neki od ovih krokodila su ograđeni bogami ihahaj  ... Dužina ovih krokodila dostiže čak i 7 metara, a prosečan životni vek je između 6o i 1oo godina.

U ovom rezervatu živi preko 2ooo krokodila.

Predpostavka je da su majmune ovde doneli Holanđani još u 17. veku. Ovi majmuni su veoma sićušni i ovde su u kavezima uglavnom smešteni u grupama.


***

*** KORNJAČENa Mauricijusu je nekada bilo kornjača, međutim njihov broj je naglo opadao. Svinje i pacovi hranili su se jajima kornjača. Ove kornjače koje imamo prilike da vidimo u ovom rezervatu, potiču sa Sejšela.

U rezervatu ih ima sada preko 1ooo.

Kornjače
U parku postoji i restoran:


*** RESTORAN   "Le Crocodile Affame"

Može da primi 12o osoba. Tu možete probati razna jela sa ovog podnevlja, a takođe imate i specijalitete od krokodila.

Ulaz u restoran "Le Crocodile Affame"
*** SLEPI MIŠEVIZlatni slepi miš

Slepi miševi su jedina endemska vrsta sisara na Mauricijusu. Oni se mogu videti u šumama Mauricijusa u velikom broju, naročito u okviru Nacionalnog parka Black River. Sećate se da sam već postavljala sliku kada smo na početku išli da gledamo onaj vodoskok.Rodrigues fruit bat (Pteropus rodricensis)

Ovaj vrsta na slici gore zove se često Zlatni slepi miš. To je veoma atraktivna vrsta sa debelim tamno-braon ili boje kestena krznom i zlatno-braon glavom, vratom i ramenima.


*** ZEČEVI
U ovom parku se mogu videti još i koze, svinje i zečevi.

*** AKVARIJUM*** KROKODILI

Nilski krokodili su najveća vrsta krokodila - dužine čak i do 7 metara. Godišnje ovi krokodili pojedu i do 12o kg hrane.


*** INSEKTARIJUM


Ovo je jedna od najvećih svetskih kolekcija leptira insekata. Četrdeset vrsta leptira postoji samo na Mauricijusu, a posetioci ovde imaju priliku da vide i neke veoma lepe i retke primerke.

Određeni su uslovi u ovoj prostoriji i ja se izvinjavam zbog ovakvog kvaliteta slika i odbljeska. L*** DRVO VANILE

Ono što je još zanimljivo u ovom parku jeste i drvo vanile. Upravo preko puta njega se nalazi i veoma zanimljiv deo parka. Drvo vanile se nalazi od glavnog ulaza desno i čitav ovaj deo o kome ću sada pisati.

Evo i kako izgleda to drvo:


Drvo vanile

Vanila


*** IGRALIŠTE ZA DECU ... "Jungle Adventure Playground" ... **U ovom igralištu, upravo preko puta drveta vanile, smeštene su džinovske kornjače.


Evo da vidite u poređenju sa nama kolike su zapravo one ;)))

Kornjače možete nahraniti i sa njima se igrati - kako Vi, tako i Vaša deca.

Evo da Vam malo i uživo dočaram kako izgleda taj park:


s obzirom da ova destinacija i nije baš lako dostupna.

Posetioci mogu i da se slikaju sa njima - to je isto atrakcija u okviru parka.

Ovde će Vaša deca uživati i nemojte nikako propustiti ovaj park.

Znači, kako ulazite u ovaj rezervat obilazak započinjete levom stranom, a park sa džinovskim kornjačama je na desnoj strani. I tu i završavate svoj obilazak rezervata. Čim izađete tamo gde ste i kupili ulaznice, sa desne strane nalazi se odmah i radnja sa suvenirima Crocod'ile Shop, čiji ulaz izgleda upravo ovako:


Tu se mogu kupiti torbe, novčanici i drugi predmeti pravljeni od gajene krokodilske kože. Takođe se mogu kupiti i ukrasni i mirišljavi sapuni, veliki i mali magnetići (i ja sam tu kupila svoje, jer su mi najslađi na čitavom ostrvu bili), razglednice, šolje i drugo.

*** SUVENIRI
Evo i slika kako izgledaju ti svi suveniri:


- magnetići - krokodili


Šolje


Veliki magneti

Čuvene ptice Dodo - kao zaštitni znak MauricijusaI kompleti - sapun i magnetić


Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu