недеља, 22. мај 2016.

Kako je izgledao izlet - Krstarenje oko zapadne obale Svete GoreU narednom postu pokušaću da Vam predstavim kako je izgledao 2o11. godine izlet Krstarenje oko zapadne obale Svete Gore.
Samo krstarenje traje oko 3 sata. Sat i po u jednom pravcu (uz govor vodiča na nekoliko jezika) i sat i po nazad (bez govora vodiča).*** MOUNT ATHOS / grčki: Όρος Άθως / Sveta Gora / Atos ili Sveta Gora Atonska ***


U narednim galerijama fotografija (linkovi su malo niže), pokušaću da Vam predstavim kako izgleda izlet "Krstarenje oko Svete Gore" - tačnije, krstari se oko zapadne obale Svete Gore i to isključivo na udaljenosti od 5oo m. Zbog jakih struja, velikih talasa i oštrih stena, nije dozvoljeno krstarenje turističkim brodovima istočnom stranom Svete Gore. 

Ovaj izlet realizovan je dana 14.o9.2o11. godine - a samo letovanje bilo je u mestu Nea Vrasna.

Krenuvši na ovaj izlet put nas vodi ka Stagiri - rodnom mestu velikog filozofa Aristotela. 
Dakle ova drevna Stagira nije onaj Aristotelov park - nemojte to mešati


Ono što se u ovom izletu obilazilo jeste ovo zaokruženo crvenom bojom desno
Najpre se autobusom ide do luke Uranopolis, odakle se brodom kreće na ovaj izlet.

Evo koji se sve manastiri mogu videti (ovi sa leve strane)

Na putu do Uranopolisa obilazi se i Drevna Stagira, kao mesto rođenja čuvenog filozofa. Polazak na ovaj izlet je sa glavnog trga u mestu Nea /iliti Nova/ Vrasna.KRSTARENJE OKO SVETE GORE (4)


KAREJA ili još i PRESTONICA SVETOG ATONA --- "kareja" u prevodu "orah" --- jer ih ima mnogo u okolini grada; Na ovoj mapi Vam je tačno označeno gde se nalazi Kareja - to je prestonica Svete Gore ili nekada "Središte". U centru ovog malenog grada nalazi se palata Sveštene Opštine koju čini 2o predstavnika manastira. 19 kuća formira "konake" Kareje i u njima borave predstavnici manastira. Primećujemo da 1 manastir ovde nema konak - to je manastir Kutlumuš koji se nalazi veoma blizu. Saborna crkva Kareje je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice (15. avgust) i osnovao ju je 335. godine Konstantin Veliki. Ona poseduje freske Makedonske (XIV vek) i Kritske škole (XVI vek). U Kareji živi oko 1oo monaha.


***

MANASTIR KAKOVO - Naše crkveno imanje van Svete GoreNa kraju ovog izleta se obilazi i ovaj metoh pod imenom Milo Arsenica - Kakovo. 

Kada budete imali slobodno vreme u luci Uranopolis, to možete iskoristiti kao što smo i mi - za obilazak ove kule u glavnoj luci.

Evo i Galerija fotografija upravo iz te kule.
Lifleti su   OVDE


A ovo su knjige koje možete kupiti na tim izletima i koje su vam moja topla preporuka:1) HALKIDIKI & SVETA GORA --- u luci Uranopolis, na kiosku tačno preko puta kule Prosfori --- cena 12 
2) SVETA GORA (bordo knjiga) --- na samom brodu na krstarenju oko Svete Gore --- cena 6,oo    i
3) Metoh manastira Hilandara MILO ARSENICA Šuma Kakovo --- u radnjici u okviru samog manastira.--- cena 2 ;


Sve tri knjige kupljene su dana 14.o9.2o11. godine, kada je i bio ovaj izlet.
Cena izleta je bila 30  / po osobi i organizovala ga je agencija TRIM TRAVEL.

u Nea Vrasni,
dana 14.o9.2o11. godine

2 коментара:

  1. Evo mi smo sada u maju bili na ovom izletu. Išli smo od Sartija ka Atosu, a kasnije na ostrvo Amuljani :) Naš je izlet bio malo jeftiniji, ali smo dosta bili na brodu, nekih 6 sati, i bilo je i to dogadjaj sam po sebi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. da izgleda je taj izlet iz Sartija kompletniji, sadržajniji i lepši .. možda i mi jednoga dana okusimo taj Sarti ;)) nikad se ne zna ..

      Избриши

Kao na dlanu