недеља, 26. мај 2019.

Sve moje uspomene sa izleta Fruškogorski manastiri


*** Novo Hopovo, Grgeteg, Krušedol i Velika Remeta ***






Polazak iz Beograda je bio autobusom u 8,oo h sa parkinga iza hotela Hajat. Vožnja autoputem preko Rume do manastira Novo Hopovo.


Manastiri na Fruškoj Gori


I   NOVO HOPOVO


Manastir Novo Hopovo zajedno sa Krušedolom, po svojoj arhitekturi, prosvetnoj ulozi, bogatoj istoriji, jedan je od najznačajnijih manastira u Vojvodini. Osnivač ove drevne svetinje je srpski despot, kasnije episkop i arhiepiskop Maksim Branković. Najznačajnija je freska Pokolj Vitlejemske dece (nalazi se iznad desne pevnice), koja je u potpunosti preuzeta sa freske u katolikonu crkve manastira Lavra na Svetoj Gori. Ovde se u manastiru 1750. godine zamonašio Dositej Obradović i tu bio 3 godine. U manastiru se nalaze i mošti Svetog Teodora Tirona koje se čuvaju u kivotu u crkvi.  Obilazak manastira. Slobodno vreme.















II   GRGETEG


Nastavak putovanja do manastira Grgeteg. Manastir je podigao despot Vuk Grgurević u narodu poznat kao Zmaj Ognjeni, da bi tu smestio svog slepog oca Grgura Brankovića (hilandarskog monaha Germana). Podignut je negde između 1459-1521. Poseban je po tome što je zidan od kamena, mermera i kovanog gvožđa. Ikone je radio Uroš Predić i ima ih samo 21 ali su zato velikih dimenzija. Podigao je prestone ikone iznad carskih dveri (u drugu zonu) što nije običaj. Manastir je aktivan i o njemu brinu monasi i monahinje. Slobodno vreme.

Razglednica





 






Ovaj izuzetan ikonostas radio je slikar Uroš Predić. 


Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice nastala u 8. veku
Ova ikona načinjena je po ugledu na onu iz manastira Hilandar. 
Preneta je sa Svete Gore 2oo2. godine da bi ostala kao zaštitnica fruškogorskih manastira. 



Polijelej


U dvorištu manastira



III   KRUŠEDOL


Nastavak putovanja do manastira Krušedol. Obilazak manastira i manastirskog kompleksa. Manastirsku crkvu posvećenu Blagovestima Bogorodice podigao je u 16. veku u periodu od 1509. do 1512. godine Đorđe Branković (vladika Maksim), sin Despota Stefana Slepog i majke Angeline Branković, uz pomoć vlaškog vojvode Basarabe. Manastir je jedno vreme bio sedište sremske eparhije. Jedna od dragocenosti manastira je i njegov ikonostas. Sastoji se iz 36 ikona. Manastirski konaci opkoljuju crkvu sa sve četiri strane. Danas manastir privlači pažnju i kao mauzolej. Manastir Krušedol je aktivan, ženski i o njemu brinu monahinje. Slobodno vreme.



Razglednica










Razglednica
Mati Angelina


U ovom manastiru sahranjen je i vojvoda Stevan Šupljikac. 


Slika nakon krštenja







IV   VELIKA REMETA


Nastavak putovanja do manastira Velika RemetaManastir je posvećen svetom Dimitriju, a u njegovom sastavu se nalazi i crkva posvećena ovom svecu. U okviru manastira se nalaze i dve kapele - svetog Jovana Krstitelja iz 18. veka i Uspenija  Presvete Bogorodice iz 1970. Slobodno vreme.





Unutrašnjost crkve

Ispred ulaza u crkvu




*** Fakultativno odlazak do Sremskih Karlovaca dodatno se naplaćivao 200,oo dinara.

U sledećem nastavku pisaću Vam više o Sremskim Karlovcima. 






Fruškogorski manastiri,
nedelja 18.o5.2o19. godine




agencija Lavli travel, vodič Irmina Stanković

Ovo je LINK ka aranžmanu. 

1 коментар:

  1. Nebitno je da li ste vernik ili ne, trebalo bi turisticki obici ovakve stvari jer su istorijski znacajne. Jako lepa tura.

    ОдговориИзбриши

Kao na dlanu