четвртак, 26. септембар 2019.

Sve moje uspomene sa putovanja PLOVDIV - Prestonica kulture 2o19. godine

*** Manastir Rilski, Veliko Trnovo, 
                Arbanasi, Plovdiv @ Sofija ***


* VELIKO TRNOVO **Trnovo je bilo mesto upokojenja najvećeg srpskog svetitelja Svetog Save Nemanjića i on je sahranjen upravo u crkvi na sledećoj razglednici:
Muzej - crkva Svetih Četrdeset Mučenika u TrnovuVeliko Trnovo, Carev grad sa srednjovjekovnom tvrđavom, palatama bugarskih careva i patrijaršijskom katedralom, izgrađen na tri brda iznad reke, bio je prestonica Druge bugarske kraljevine.

Carev grad --- CarevacVeliko Trnovo je smešteno u klisuri reke Jantre.Plan starog dela gradaARBANASI **Arbanasi, živopisno selo gde je vreme stalo u nekom prethodnom veku.
U živopisnom selu Arbanasi, koje leži skriveno na zaravni, 4 km severoistočno od Velikog Trnova - starog glavnog grada Bugarske, nalaze se danas nekoliko zanimljivih manastira i crkava iz perioda od 16. do 18. veka.
Ime sela potiče od albanske reči Arbërës ili slovenske-srpske Arbanas, koja znači “zemljoradnik”. Od korena ove reči je turski naziv arnavut korišćen za određivanje Albanaca među stanovništvom koje se ovde naselilo iz različitih delova Makedonije i Albanije, stvorivši albansku većinu, bez obzira na nacionalnost. Nema pisanih dokumenata o istorijskom nastanku sela Arbanasi.

PLOVDIV **Je drugi po veličini grad Bugarske. 


*** Plovdiv Evropska prestonica kulture za 2019. ***

Plovdiv, grad u kome su antički arheološki lokaliteti savršeno ukomponovani 
u savremenu strukturu grada.


Rimski amfiteatar u Plovdivu

Regionalni etnografski muzej u Plovdivu


Plovdiv noću
SOFIJA **


O Sofiji razglednice neću postavljati, jer one postoje na mom blogu već od mog prvog obilaska Sofije 5.o6.2o16. godine.Ikonica-magnetić kupljen u Bazilici Svete Sofije u Sofiji


Sve moje uspomene iz SofijeRILSKI MANASTIR **Rilski manastir, jedinstveni kompleks u svetu, gde dominira crkva Presvete Bogorodice gde se čuvaju mošti Svetog Jovana Rilskog.


Najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj. 
Ovo gore je unutrašnje dvorište manastira.


* * *

ž
Diptih kupljen u suvenirnici manastira - 5 leva


Sveti Jovan Rilski

Unutrašnjost crkve

* * *

Rilski manastir

Crkva Svete Nedelje u Sofiji* * *

Plovdiv, Veliko Trnovo, Arbanasi. Rilski, Sofija, Bugarska
19-22.o9.2o19. godine
1 noćenje u Plovdivu,
1 noćenje u Sofiji,
agencija: Baja Tours
vodičica: gđica Ana Ječmenica;


1 коментар:

Kao na dlanu