понедељак, 17. август 2020.

Dvorci Banata (Jagodići, Kapetanovo, Hajdučica), Deliblatska Peščara i Vršac




PROGRAM PUTOVANJA:

 

Cena izleta za odrasle bila je 1.390,oo dinara po osobi.

Fakultativno se doplaćivao ulazak u sva tri dvorca po 450,oo dinara.

***


Polazak iz Beograda bio je u 8,oo h kod Vaznesenjske crkve u ulici Admirala Geprata.


Evo odakle je tačan polazak na izlete agencije "Flamingo travel klub"

Vožnja do Deliblatske peščare


 

*** DELIBLATSKA PEŠČARA

Na samo sat vremena udaljenosti od Beograda, u južnom Banatu smešteno je izletište „Devojački bunar“ prava zelena oaza usred „Peska” kako lokalci zovu Deliblatsku peščaru.

Deliblatsku peščaru napravili su vetrovi ledenog doba, koji su nanosili slojeve peska i plavina Dunava i drugih banatskih reka. Zbog velike raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta i ruže vetrova, Deliblatska peščara proglašena je Specijalnim rezervatom prirode. U „Evropskoj sahari“ nalazi se oko 900 biljnih vrsta (banatski božur, stepski božur, šerpet, bademić, kleka, virgilijski hrast, lužnjak, bela lipa, bagrem, crni i beli bor…), a životinjski svet čine peščarski insekti i razne vrste ptica (orao krstaš, stepski soko, tekunica, slepo kuče i stepski skočimiš…), a prisutne su i šumske životnje poput vukova, jelena, srna i divljih svinja. 

Popularno izletište „Devojački bunar“ prava zelena oaza, ispuniće želje posetilaca, bilo da su one vezane za odmor, uživanje i zabavu u prirodi, jahanje konja u obližnjoj ergeli, degustaciju kvalitetnih vina, kupovinu proizvoda iz lokalnih domaćinstava. 

Vodič Petar Jovanović na zadatku kod "Devojačkog bunara"







Tu se nalazi i crkva brvnara - Svete Velikomučenice Marine - Ognjene Marije


Odmah preko puta "Devojačkog bunara" nalazi se i ovaj kafić, u kome je trenutno bila gužva, pa smo 
se vratili nazad do restorana "Veliki biser" i tu bez gužve, popili prvu jutarnju kaficu, 
a zatim nastavili dalje.

 




*** DVORAC HAJDUČICA

Nakon prve jutarnje kafice, nastavili smo putovanje do dvorca Hajdučica. Obilazak dvorca-ulazak u nerenovorani kompleks, autentičan iz vremena nastanka u 19. veku. Dvorac se vezuje za porodice Dunđerski i Damaskin. 

 





 

 

 


Dvorac je u fazi restauracije, što je lepo za videti














*** MANASTIR HAJDUČICA

Tu smo obišli i manastir Hajdučica - ženski manastir koji je posvećen Arhangelima Mihailu i Gavrilu.


O manastiru nam je pričala monahinja Angelina.


 


 

Ikonostas ima posebnu vrednost i on je urađen u vreme II svetskog rata.


Zadužbinar manastira bila je Olga Jovanović Dunđerski.

Ikona Bogorodice Trojeručice

Ovo je manastirska prodavnica koja se nalazi odmah blizu manastira. 
U njoj imate odmah desno i toalet.



Razglednice iz manastira Hajdučica:

*** MANASTIR SVETIH ARHANGELA MIHAILA I GAVRILA U HAJDUČICI ***

Crkva je podignuta 1939. godine kao zadužbina Olge S. Jovanović, ćerke grofa Dunđerskog.


Bogorodica Trojeručica

Sveti kliment Ohridski, ikona iz 14. veka.

Proizvodi u crkvenoj prodavnici - imaju jako lepe likere - mi smo kupili liker od nane

Najpoznatiji pripadnik banatske porodice Damaskin je svakako bio Arsen Damaskin, slavni lovac koji je proputovao Afriku, koji je objavio putopis sa doživljajima pod nazivom „Na visoravni Masaja“ 1906. godine. Ipak, nije on jedini stanovnik dvorca koji je vredan pomena. Ištvan Damaskin je dobio plemićku titulu 1799. godine. Uskoro je kupio stepu oko Hajdučice od kraljevske riznice, ali je stalno naselje uspeo da napravi tamo tek iz drugog pokušaja 1824. godine. Evidencija kaže da je tada već sagradio dvorac, a oko njega je naseljeno selo, a svoje mađarsko ime nosi po njegovom osnivaču - Istvánvölgy (Ištvanova dolina).

Nakon obilaska ovog dvorca nastavili smo put do dvorca Kapetanovo.

 

 

*** DVORAC KAPETANOVO

Neo-gotički dvorac izgrađen 1904. godine, nalazi se u blizini puta Vršac-Zrenjanin, oko 2 km jugozapadno od malog sela Stari Lec. Godine 1991. uvršten je na nacionalnu listu spomenika i kulture od velikog značaja i od tada je zaštićen.




Dvorac Kapetanovo je 1938. godine na aukciji prodat bogatom trgovcu „Franc Maj“. Kupio ga je kao glavni deo miraza svoje kćeri. Nakon venčanja, ona i njen suprug Milan Kapetanov su se doselili, a dvorac je dobio njegovo ime. Za to vreme, Kapetanovo je cvetalo. Stvorile su velike fontane i bašte širom zgrada dvorca, Milan je bio vlasnik Kapetanova do kraja Drugog svetskog rata, gde je dvorac zauzela vlada komunističke Jugoslavije. Godine 1987. započela je obnova, ali je ubrzo napuštena nakon osnovnih radova na konzervaciji. 








Tada su u avgustu 2006. započeli ogromni radovi na obnovi dvorca i renoviran je u restoran sa hotelom. Kako je dvorac pod zaštitom Srpske akademije nauka i umetnosti, rekonstrukcija je bila verna restauracija originalnog dizajna.


Prilikom izlaska iz dvorca, sačekao nas je ogroman pljusak, tako da smo se morali još neko vreme zadržati u dvorcu.


* * *



*** DVORAC JAGODIĆI

Dvorac je sagrađen na ivici šume, 1835. godine za Petra Jagodića. Pripada vrsti poljskih dvoraca, a oko njega postoji nekoliko parkova, među kojima su francuski i engleski parkovi bogati retkim i egzotičnim biljnim vrstama. U dvorcu se nalazi i šuma Koprivić, koja je zaštićena kao prirodna retkost. Četiri stuba sa korintskim kapitelima i višestruko profilisana arhitektonska greda nose krov dvorišnog trema. Renoviranje zgrade započelo je 2007. godine, a posle obnove dvorac Jagodić izgleda dostojno plemićke porodice poput porodice Jagodić. 

Tu smo imali obilazak renoviranog dvorca.


Dvorac Jagodić u Starom Lecu

I kroz dvorac nas svojom pričom vodi Petar








*** VRŠAC

Nastavak putovanja do Vršca. 



Dolazak u Vršac između 15.30-16h. Slobodno vreme za individualni ručak i individualne aktivnosti do polaska za Beograd oko 18h, bez razgledanja grada i ulaska u objekte.

Ovaj grad bogate istorijom, smešten na u podnožju Vršačkih planina i od granice sa Rumunijom udaljen je svega 14 km. Ovde se nalaze mnogobrojne karakteristične građevine iz 18.i 19.veka: Gradska kuća, stara apoteka iz 1784.barokna zgrada, koja se nalazi u sastavu Gradskog muzeja i u njoj se nalazi spomen-zbirka Paje Jovanovića, među kojima je i čuveni Pajin Triptihon, Vladičin dvor, rimokatolička Crkva Sv. Gerharda od Sagreda (najveća rimokatolička crkva u Srbiji, a bila je druga po veličini u SFRJ, odmah posle zagrebačke katedrale. Dovršena je 1863. godine i ima funkcionalne orgulje na kojima se redovno održavaju koncerti), Pravoslavna Crkva Sv. Oca Nikolaja sagrađena je 1785. godine i tada je bila najveća srpska pravoslavna crkva severno od Save i Dunava. 

Simbol grada je Vršački zamak, najstariji zamak na teritoriji Vojvodine. U ovom gradu je rođen otac Srpske drame Jovan Sterija Popović, kao i poznati slikar Paja Jovanović.

O Vršcu ću pisati u sledećem postu. 



Dolazak u Beograd između 19-19,3oh.

 

nedelja, 16.o8.2o20. godine

agencija: Flamingo Travel Klub

vodičPetar Jovanović;

 

LINK KA PROGRAMU

 

Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu