уторак, 14. јул 2015.

Moj vodič kroz Veneciju (II deo)





*** APOSTOL MARKO ZAŠTITNIK VENECIJE







Zbog toga oni, pošto je vlast Vizantije krenula da nadvladava, i želela da zauzme ovu teritoriju, odlučuju da u IX veku lepo odu do Konstantinopolja, i ukradu raskomadano telo Svetoga Marka, da ga prenesu ovde i da počnu da grade veliku katedralu, odnosno crkvu Svetog Marka, i da polože ovde telo.

I kako će ga ukrasti i proći pored onolikih svih stražara, oni se lepo dosete. Muslimansko stanovništvo će ih možda sprečiti u napadu, odlaze u Konstantinopolj, natovaraju raskomadano telo Svetoga Marka, dvojica veštih trgovaca iz Mletačke republike i oblože ga mašću.

U kome god vodiču piše da su ga natovarili mesom, svinjskim - nije tačno, muve neće da upljuju mast, al hoće bogami da upljuju meso, i onda bi istrunulo i ono što je ostalo od ostataka svetitelja.

Namazali su ga mašću i kad su namirisali muslimani kola sa mašću, bilo je samo ... vozi dalje .:((.. i tako su oni preneli telo ovde, i zvanično proglasili Svetoga Marka za svog svetitelja.

Sveti Teodor je nametnut od strane Vizantije. Vizantija koja je želela da u njenom posedu ima Mletačku republiku, nametnula im je svetog Teodora, kao sveca zaštitnika.

Ne, oni su rekli mi hoćemo Svetog Marka, ali da ne bi bili uvređeni, Vizantija kao imperija, ovde na maloj Piazzeti, kao doček svakom brodovlju, bilo stranom, bilo domaćem, ona je postavila i Svetoga Teodora i ujedno i Svetoga Marka.



Plen iz Konstantinopolja donet u XII veku - 2 granitna stuba:
 
levo: bronzani Krilati lav - Sveti Marko i desno: Sveti Teodor (kopija, original je u Duždevoj palati)
(slike sa neta)


Kada su počeli sa građenjem Duždeve palate, 936. godine, za četiri godine desila ih je prva nesreća i kažu da je to prokletstvo zbog krađe tela svetitelja.

Gori i Duždeva palata i prva konstrukcija crkve Svetoga Marka. Započinju momentalno gradnju nove Duždeve palate, započinjaće i još dva puta, i svaki put će stradati u požaru.

Osnovni građevinski materijal svih palata, svih velikih konstrukcija, u Veneciji ovde jeste bukovo ili hrastovo drvo. 

Osnovni građevinski materijal u Veneciji je upravo ovo na slici


I takođe ove ploče na kojima mi stojimo, koja odavde kreće i počinje Veliki kanal, ide u obrnuto slovo "S" i dugačak je 5,3 km, ludi Lord Džordž Gordon Bajron, dok je držao svoj zoološki vrt ovde u Veneciji, čak ga je i preplivao.


Canal Grande u obliku obrnutog slova "S"


Ono što treba da znate voda je plovna i voda je dobra za plivanje, ali velika koncentracija vaporetto brodića, odnosno vodenih taksija, gondola itd, onemogućava vam kupanje u kanalu Grande - Velikom kanalu.

VAPORETTO

Kada je Bajron to preplivao, onda je bilo moguće, i da znate da je brzina ograničena na 3o km/čas, baš zbog toga što veliki talasi udaraju u fasade i oštećuju fasade palata.

Fasade su oštećene takođe i koncentracijom velike soli, velikih isparenja. Voda ne smrdi u Veneciji, samo u nekim kanalima, koji su sa jedne strane zatvoreni kućom.



VELIKI KANAL = CANAL GRANDE


Kanal Grande - Veliki kanal je žila kucavica, odnosno veliki bulevar, a sve između ostalog su mali kanali, plovni takođe, samo oni koji su sa jedne strane zatvoreni kućom, tu se malo voda ustajala i tu može malo da se oseća. Inače, u suštini Venecija ne smrdi. Ima kanalizacioni sistem koji je još iz XI veka, i videćete na mnogim trgovima nazone. Nazone su česme, a voda je dobra i pijaća, i možete popiti vodu bez ikakve bojazni da ćete se otrovati.


O tome ćemo malo kasnije ...




TRG SVETOG MARKA = PIAZZA SAN MARCO


Inače, Piazza San Marco  je jedina Piazza u Veneciji, i to znači trg. Svi ostali trgovi su campo, a campo na italijanskom znači polje.

Kada su preneli telo Svetoga Marka u prvu konstrukciju crkve, dešava se da svetiteljevo telo nestaje. Javiće se 11 godina kasnije i to samo njegova leva ruka, kod četvrtog stuba ispod kupole.

Gradnja Duždeve palate zvanično kada se neće urušiti kreće 1289. godine, iste godine kada i na Muranu kreće proizvodnja stakla i duvanje. Sedamnaest godina kasnije na ostrvu Burano počeće proizvodnja čuvene marleta čipke, koja će takođe postati jedan od najizvoženijih artikala venecijanskih. 

MURANO

BURANO

Znači, oni će uspeti da dovrše Duždevu palatu 141o. godine, sa sve grandioznim stepeništem koje se nalazi u unutrašnjosti palate. Do tad će duždevi već oformiti veće dvanaestorice, koje će pomagati u upravljanju i Salu Ilmiljore ili Velikog veća koja je bila sastavljena od 10 000 uglednih građana. Bilo je nekoliko uslova: jedan od njih je niste smeli da budete mlađi od 25 godina, morali ste da budete muško, morali ste da budete rođeni mlečanin, i da se niste venčali, učinili preljubu ili se dohvatili sa nekom ženom sumnjivog morala.


Filmić i kako izgleda unutrašnje dvorište Duždeve palate


Inače, ovaj kulturno-istorijski deo koji mi prolazimo venecijanski podeljen je na 6 delova. 

To su: San Marko, San Paolo, Santa Kroče, Dorzoduro, Kanaređo i Kastelo.


Delovi Venecije na mapi Venecije


Zna se da u San Marku Anđelina Džoli ima svoj stan, gdin Bred Pit ima u Dorzoduru. Znači, ovde je zakup vrlo veliki, zbog toga su cene nekretnina visoke, zbog toga mladež i odlazi odavde, i mnogi filmski glumci uključujući i Al Paćina i De Nira imaju svoje stanove i nažalost desi se i po 3 godine da prođe, a da ih oni i ne posete.



Piazza i Piazzetta San Marco - razglednica






MANJI TRG SVETOG MARKA = PIAZZETTA SAN MARCO



NACIONALNA KNJIŽNICA SVETOG MARKA = BIBLIOTECA NAZIONALE MARCIANA

Ono što je vrlo interesantno, mi sada idemo dalje da objašnjavamo Duždevu palatu, jeste da vi stojite tačno preko puta Biblioteke Sansovino. Inače, zadužen za celu Piazzu, to je jedina Piazza, jedini trg u Veneciji, San Marko bio je arhitekta Jacopo Sansovino.


Glavni ulaz u biblioteku Marciana




Glavni podanici uključujući od Zevsa, Minerve, Venere i tako dalje preko Marsa, evo ih gore na Biblioteci Sansovine (arhitekta Jacopo Sansovino)








Ujedno najudubljeniji, ujedno najugroženiji, i ovde je 196o. godine kada je bila ona velika poplava, ljudi su se po trgu vozili gondolama. Devedesetih godina XX veka najpopularnija stvar ovde je bila da kupite fišek pun mrva od 1 € i da hranite golubove. Sada je to najstrože zabranjeno. Kampanja koja je sprovedena od 1992. godine u Veneciji je zvanično čišćenje.


Golubovi na trgu Svetog Marka


Ovaj sistem riblje kosti po kojem je popločan trg je iz XIX veka i posle ove poplave morao je da bude prepravljen. Znači, čitavu ovu teritoriju koju ćemo uskoro da objasnimo preuredio je gdin Napoleon koji je eto tako u vreme najveće dekadencije Venecije, 1797. godine nakon 1367. godina nezavisnosti, pokorio velike Mlečane.


VENECIJANSKA RASKOŠNA DEKADENCIJA
(pročitajte ovaj tekst, ima jako zanimljivih podataka u njemu)



                                      


 


Idemo da vidimo zvanični glavni duždev ulaz i onda da objasnimo šta se to onda izdešavalo.

U unutrašnjost crkve možete ući slobodno, ja vam toplo to preporučujem, u slobodno vreme da stanete u red, jel kaže da od onog mozaika koji je podni, kako je urađen, izgledate kao da ste na nemirnom moru, kao da se talasa.




PAPIRNA VRATA DUŽDEVE PALATE = PORTA DELLA CARTA

Porta della carta ili Papirna vrata koja su filigranski urađena ovim da tako kažem gotičkim elementima, tako fina i prefinjena, bila su ustvari glavni ulaz u Duždevu palatu


Evo i lokacije gde se tačno nalaze ta Papirna vrata - Porta della Carta



Gore vidite dužda koji daje zakone zaštitniku Venecije, a sa leve i desne strane stoje ljudske vrline koje treba da ima jedan Dužd. U istoriji od 137 duždeva, samo je jedan dužd pogubljen, za proneveru.


Reljefi na papirnim vratima - Dužd koji daje zakone zaštitniku Venecije






"PAX TIBI MARCE, EVANGELISTA MEUS. HIC REQUIESCET CORPUS TUUM" 

"MIR S TOBOM MARKO, JEVANĐELISTO MOJ. OVDE POČIVA TVOJE TELO"  




                         Zapisano je na knjizi koju drži lav sa navodnim likom Svetog Marka.





Bartolomeo i Giovanni Bon, Porta della carta


Levo i desno ljudske vrline koje treba da ima jedan Dužd


Kapitel stuba Duždeve palate okrenut baš ka Porta della carta








NAJLEPŠI KAPITEL NA SVETU

Ne zna se razlog postavljanja ovako grandioznog kapitela ovde, ali je ujedno ovo označen kao najlepši kapitel na svetu. Razlog njegove izvedbe nije sasvim siguran.


 


* * *


Znači, kada se budete vraćali iz Duždeve palate - ukoliko je budete obilazili - videćete grandiozno stepenište, videćete Salu Velikog veća, i sve ono što ne uključuje znači tajni obilazak Duždeve palate.

                                                  * * *


Onda moj omiljeni deo koji evo ga ovde. Iako od XVI veka od 1551. godine Turci Osmanlije pokušavaju da osvoje Mletačku Republiku, nikako im to ne polazi za rukom. Oni su već vladaoci Sredozemnog mora jednim delom, odlaze i do Krita, i odlaze i do Kipra.

Kipar osvajaju lukavstvom. Udavača Katarina Kornaro, rođena mlečanka, udala se za naslednika kipranskog i isto veče svoje prve bračne noći otrovala svog mužića i tako pribavila Kipar Mlečanima. Ali ono što mogu, pa čak i u vreme slepoga dužda Enrika Dandola, jeste da učestvuju u ratovima sa Krstašima.

Gledajte mudrosti i genijalnosti - otvaraju prvi bijenale, odnosno ARSENALE --- luku u koju mogu da porinu i naprave brod za samo 3 dana i to brod opremljen: municijom, oružjem, usoljenim mesom, uljem, vinom, dvopekom i svim onim što je vojnicima potrebno. U svojim bitkama krstaši dođu ovde ... pljas puknu pare ... dobiju svoju triremu za veslanje, izvezu je potpuno spremljenu ako im je brod uništen. Sa sve municijom i hranom spremni su da voze još otprilike par novih bitaka.

To i trgovina začinima su ustvari dve najvažnije stvari kako su se mlečani obogatili. Nažalost, ono što je dovelo do dekadencije jeste Vasko da Gama. Otvaranje puta prema Indiji, otkriven je rt dobre nade u XV veku, i omogućivanje uvoza mnogo jeftinijih začina, nego što su iz sredozemlja nabavljali Mlečani. I umesto da njih to okrene malo nekim drugim stvarima, tek onda počinje da biva ludnica. Oni svi počinju da se kockaju, otvaraju Il rizo Dorto, veliki kazino, ovde na sred Piazze Svetog Marka. Kada se Duždevi pobune - zabrane bilo kakvu vrstu kockanja, oni uhvate lepo i prostru čaršaf po čitavom trgu i postave karte, postave žetone itd itd. I to je olakšalo lepo Napoleonu da u jednoj dekadenciji, u vreme najvećeg prevrata, i tri puta već desetkovano stanovništvo od kuge, samo uđe, uzme sve, na izvolte.



4 TETRARHA --- ISPRED BAZILIKE SVETOGA MARKA 

Ono što hoću da vam pokažem, crkvu i ostatak ćemo da objasnimo sada kada budemo išli na ovamo, jesu ova 4 serafema, koja su se pretvorila u kamen - ovo je podatak sa Wikipedije. ;)))

Bazilika Svetog Marka, Četiri tetrarha - vladavina četvorice suvladara, 
porfirna statua, doneto iz Konstantinopolja, 12o4. godine


Znači ovako, Mlečani su vrlo fino drugovali sa sarafemima i pomagali se u bitkama. Na svome putu do Rima, ni zbog čega drugog, nego da pokažu da su velesila i da mogu, kradu četiri konja, originali su sada u Riznici crkve Svetoga Marka, konji se nalaze na amfasu crkve, videćete ih, to je tzv. četvoropreg i odnose 4 tetrarha, a ne serafema koja su se pretvorila u kamen - Dioklecijana, Maksimilijana, Valerijana i Konstantina II - plen takođe iz Konstantinopolja. 

Kada je Rim podeljen na tetrarhiju, ova od porfira skulptura stajala je u neposrednoj blizini, između Panteona i crkve Santa Maria sopra Minerva da označi da je Rim tetrarhija.


Konji Svetog Marka  *** "Quadriga***
Četiri originalna konja Svetoga Marka koja se nalaze u Riznici Bazilike Svetoga Marka - ovo na slici je razglednica kupljena u Bazilici

Originalne antičke konje Svetoga Marka ukrali su 12o4. godine sa hipodroma u Konstantinopolju Venecijanci i od tada se oni nalaze u MUZEJU BAZILIKE SVETOGA MARKA.


Ulaz u Riznicu Bazilike Svetoga Marka se posebno plaća. 




* * *



Sve što vidite zeleno, roze, žuto - sve su to spolie.



Šta su spolie?




Spolije su ništa drugo nego ukradeni detalji sa drugih građevina i nisu radili to ni zbog čega drugog zato što im je falilo kamena, kamen su dobijali iz Istre, ili ne znam zbog čega, nego jednostavno zato što su mogli. 

 
Primeri spolia - raznobojni stubovi



Spolie na samom ulazu u Baziliku



Samo da znate da je sa obližnje planine Venčac, od koje je napravljena crkva koja je posvećena Svetom Đorđu, koju je napravio naš Petar I Karađorđević, jedan deo venčačkog mermera, čak je donesen da bi se izgradila Porta della Carta.

Takođe, jedan deo venčačkog mermera, ugrađen je i u Belu kuću, jedan od čvršćih mermera, ravan po svojim šarama, kararskom omiljenom Mikelanđelovom mermeru.



ZVONIK / SVETIONIK SVETOGA MARKA - CAMPANILE DI SAN MARCO

Čuveni Campanile nije ništa drugo nego zvonik, odnosno svetionik, po kome su se brodovi upravljali, i ovo je apsolutno identična kopija onoga koji je napravljen u XII veku. Visok je nekih 98,6 metara, i na vrhu se nalazi anđeo Gavrilo, koji je potpuno šupalj - pozlata je 12-to karatna, i on je vetrokaz. Kako se okreće vetar, on će se okretati.


Bartolomeo i Giovanni Bon i Baldassare Longhena, Zvonik-svetionik Svetoga Marka




Na vrhu kao vetrokaz anđeo Gavrilo koji je šupalj i pozlaćen
(slika sa neta)


Jacopo Sansovino, Loggetta - lođa - tu se ulazi u zvonik, 1537-1549. godina


Takođe, postoji lift kojim se možete popeti (za vreme karnevala je bio u fazi popravke), ali i taj red cirkuliše vrlo brzo. Cena karte za lift je 8 € da se popnete i dobijete svih 6 sestira kao na dlanu, i pogledate čuveni kanal Grande, kako izgleda kao obrnuto slovo "S".



Vidikovac Zvonika




  
Ovako izgleda kada se popnete gore


I evo filmića kako izgleda penjanje na zvonik, kako je u liftu i kako je gore i šta se sve vidi



 
Panorama grada


Pogled na kupolu Bazilike Svetog Marka


Pogled na Duždevu palatu


Ostrvo tačno preko puta San Giorgio Maggiore


 
Pogled na Piazzettu San Marco


Pogled na crkvu Santa Maria Della Salute


Pogled na Piazzu - trg Svetog Marka


Sa istog ovog kampanila onog originalnog, ovaj je napravljen 192o. godine, po istim nacrtima, jer se prethodni srušio u požaru, jeste čuveni Galileo Galilej, najpoznatiji profesor padovanskog univerziteta 16o9. godine duždu Leonardu Donatu demonstrirao prvi teleskop za posmatranje zvezda.










Galileo Galilej kako pokazuje Duždu Venecije kako se koristi teleskop






TORANJ SA SATOM - Torre dell'orologio


Nekada je vreme bilo novac i bilo je skupo imati satni mehanizam. Svaki grad, naročito onaj koji je u Italiji, u istorijskim centrima, ima na glavnom trgu, svoj Tore di orolođio. 


2 mavra,
krilati lav kao simbol Venecije   i
ispod Devica Marija

 
Zlatno-plavi renesansni sat


Detalji sa Sat-kule



*** MORI / ARAPI ***
Na sahat-tornju na ovom trgu dižu se 2 ogromne figure "Arapa" - koje su tako nazvane usled tamne patine dobijene oksidacijom bronze. Figure otkucavaju časove na velikom zvonu pomoću satnog mehanizma. 




Ako ste bili u Trstu, sećate se na Gradskoj kući da ste videli 2 isto ovako čovečuljka koji udaraju u ono zvono. Konrektno, unutra postoje 2 zvona, koja su teška 4 tone. Ovo su 2 mavra, zatim ide krilati lav kao simbol Venecije, i Devica Marija kao zaštitnik ispod. Satni mehanizam pokazuje i astrološke znake, i mesece i dane u godini. 

Za vreme Božića čitava ritualna povorka od 12 proroka izlazi i zvoni se 12 puta. Kažu da je ovo najlepši Tore di orolođio koji možete videti u Italiji. Dva umetnika koja su ga napravila bila su vrhunska i vrlo poznata u ono vreme. Zbog toga što su napravili tako savršen i tako prelep satni mehanizam, imena su im zauvek izbrisana iz istorije, a obojica su oslepljeni istoga dana da više nikada ne ponove ovako lepo umetničko delo. To im je bila nagrada za izvedbu.

idemo dalje ...



Pored lođe zvonika idemo ka Trgu Svetog Marka i kafiću Florian



Caffè FLORIAN

Ekspeditivno, vrlo ekspeditivno morate da uradite jednu stvar, posedajte ili u baštu ili na ove stolice vrlo velikom brzinom, na 2 minuta. Znači posedajte samo na 2 minuta ...  brzo, brzo, brzo ... misliće da poručujete ...  brzo, brzo, sedi bilo gde sedi ...




 

 



Sedite u najstarijem kafiću na svetu, kafeu Florian, gde možete da kupite kafu za 12 €. Osnovan je 172o. godine. Pogledajte malo u njegovu unutrašnjost kako izgleda, stari bar, unikatne stolice,

2 коментара:

  1. Davno sam bio u Veneciji, sa ekskurzijom i kao što to biva u takvim turama, nisam mnogo ni vidio. U posljednje vrijeme sve češće razmišljam da ponovim putovanje i blizu sam odluke da ga realizujem u narednih godinu, dvije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je Venecija daavna želja i uopšte čitava Italija. To govori i podatak da sam sama sebi kupila vodič upravo za Veneciju još 2o1o. godine. ;))

      hajde, pa da čujemo i tvoje utiske - bilo bi lepo

      Избриши

Kao na dlanu