среда, 8. јул 2015.

Razglednice (atrakcije) Praga









Katedrala Svetog Vita, Vaclava i Vojtjeha


Katedrala Svetog Vita, Vaclava i Vojtjeha - vitraži


Karlov most



* * *

Razglednice kupljene u zamku "Karlštajn" 3o.o4.2o1o. godine




Dvorski slikar Karla IV
Ovo je slikar Karla IV koji je oslikao čitav ovaj zamak - Master Theoderic; Teodorik Prag ili Master Teodorik (radio oko 1360 - 1380) - bio je gotički slikar i dvorski slikar Karla IV, cara Svetog rimskog carstva i prvi boemski slikar.


Najznačajniji eksponat je kopija krune Svetog Vaclava kojom su bili krunisani vladari Bohemije. KRUNA SVETOG VACLAVA /Svatováclavská koruna/, 1346. godine je naručio da se napravi Karlo IV Sastavljena je iz 4 dela. Svaki od ovih delova na vrhu ima veliki ljiljan. Zlato je finoće 22 karata. Delovi krune su povezani na vrhu u 2 poprečne grupe i tu se nalazi krst /zlato finoće 19 do 22 karata). Ti delovi potiču od zlatnog pojasa (svadbeni poklon Karlove prve žene). Kruna je najstariji deo krunidbenog nakita (jabuka i žezlo su nastali u prvoj polovini XVI veka). Deponovana je u KRUNIDBENOJ KOMORI U KATEDRALI I IZNOSI SE samo u posebnim prilikama. na slici: Kopija krune Svetog Vaclava;


Karlo i sve njegove četiri žene /Karlo IV se ženio 4 puta/







* * *

Razglednica kupljena u Karlovim Varima dana 1.o5.2o1o. godine:


Crkva Svete Marije Magdalene

Kilian Ignaca Dientzenhofer, crkva Svete Marije Magdalene, 1737. godina Ovom baroknom crkvom zamenio je bivšu gotičku crkvu. Nalazi se visoko na brdu sa pogledom na grad i reku Ohre.



Uspomena iz Praga






u Pragu,
maja 2o1o. godine

Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu