недеља, 12. јул 2015.

Moj vodič kroz Veneciju (I deo)



Polazak je bio zakazan za 19,oo h sa novog parkinga kod Buvlje pijace - petak uveče. Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju ka Italiji. 



na početku pozdrav u autobusu vodiča LM ...



"Ono što bih vas ja zamolila odmah je da se spremi sitan novac što se tiče prelaska na brod u luci Punta Sabbioni, zbog vraćanja kusura - to je povratna karta za brodić i karta kojom je izvršena rezervacija da nas čeka brod.


A ono što bih vam ja preporučila za ovih 700 i nešto km, odnosno 1 sat i nekih 15 minuta kroz Srbiju, 4 sata kroz Hrvatsku i 2,5 sata kroz Sloveniju, pa zatim nekih 1,2o minuta kroz Italiju, jeste da se potrudite da što više odspavate, da bi mi sutra bili sveži, odmorni, da onako lepo i zajedno pogledamo u proširenom planu i programu čitav grad, da ne obiđemo kao sve druge turističke agencije, one glavne stvari, a onda te glavne stvari se odnose samo na jedan trg, i onda ne pogledate one zaista lepote koje Venecija ima da vam pruži.

Između Slovenije i Italije ne postoji granični prelaz, kao članice EU - tu su samo prazne kućice, na nekadašnjem graničnom prelazu Fernetti.

Pauze ćemo praviti po potrebi.

Na ulasku u Italiju pravićemo onako jednu veliku lepu pauzu za jutarnju kafu i da vidimo kako izgleda čuvena italijanska "AUTOGRILL" pumpa.


Jutro u Italiji

Kapućino za dobro jutro!!! ;)) --- 1,4o 

AUTOGRILL, Fratta Nord, Veneto

i nešto malo - čisto za razbuđivanje ;))



Od ovog "AUTOGRILL"-a do luke Punto Sabioni, ima 5o minuta vožnje autobusom. 

Što se tiče svih suvenira, sve će vam biti objašnjeno. Lično ću vas odvesti na mesta gde možemo da kupimo čuvene likere i čuvena vina, imam prijatelja koji tamo radi na tezgi i izuzetno je povoljan. Pokazaću vam još i gde da kupite najpovoljnije magnete.

Ako je negde povoljno kupiti magnet, onda je to Venecija, gde se oni mogu kupiti i po o,75 (iako su bili veoma jeftini, meni se iskreno ni jedan toliko baš nije dopao, da sam morala da ga kupim). Pokazaću vam još i gde su originalne radnje za murano staklo, a može se kupiti i lažnjak tipa: minđuše, narukvica nekome za uspomenu ... i sve to za 5 €. Ne postoji neka drastična razlika, samo to da vi znate gde ste ustvari to kupili.

Nastavljamo naše putovanje i vidimo se nakon I graničnog prelaza.

* * *

Kada uđemo u Hrvatsku, nakon i graničnog prelaza, potebno je da sakupimo te novce za brod.

U određeno vreme ćemo se naći za sve one koji žele da odemo do crkve Santa Maria Della Salute, da vidimo Pegi Gugenhajm kolekciju, vidimo Napoleonove vrtove, kao i čuvenu jednu od najskupljih škola na svetu za dizajn tekstila, dizajn nakita itd.


To će biti po slobodnom izboru - taj produžetak šetnje, pokazaću vam i gde postoji jedan jedini Mc Donald's u Veneciji, tako da možete i do tamo da odete. Ja se nadam da ćemo uspeti, kada budemo išli do Santa Maria Della Salute, da pređemo gondolom taj deo Grand kanala, ako ne po dužini, a ono po širini. 2 € je cena karte u jednom pravcu, a možemo da se vratimo peške, a onda preko Ponte dell'Accademia --- Akademijinog mosta.


Bitno je da će vam sve informacije biti pružene vrlo opisno i lepo, polako, da se zaista srodite da ovom Lepoticom Jadrana. nekada kraljem Mediterana, čuvenom Mletačkom Republikom, Bella Venecijom ili Sarenissimom - titulom koju će dobiti u XV veku.



Benvenuti in Italia !!!

Još jedanput, dobrodošli u čuvenu Italiju!


Sve nepotrebne stvari koje nam neće trebati u šetnji po Veneciji, možemo ostaviti u autobusu.



Mapa gde se tačno nalazi Lido di Jesolo u odnosu na luku Punto Sabbioni


Kraj maja i početak juna i kraj septembra i oktobra izgledaju kao da je čitava IV godina srednjih škola i gimnazija beogradskih i srpskih naseljena ovde u Lidu di Jesolu. Inače, mesto koje je 18 km udaljeno od luke Punta Sabbioni, odnosno luke odakle kreću trajekti za Veneciju. I ja ću ovom prikom samo da vam objasnim par stvari, odnosno da vam dam onaj kratki istorijski uvod.




i gde se tačno nalazi luka Punta Sabbioni u odnosu na Veneciju


Sledi uvod o Italiji i o svemu vodiča agencije.

-------

Brod nam je zakazan u 8,oo h iz prostog razloga što cirkulacija ovih brodica je veoma velika, i "ko pre devojci, njegova devojka" ;))) i pošto smo tako lepo "preleteli" granice, imaćemo malo i jednu opuštenu verziju, odnosno popićemo kafu ovde u luci Punto Sabione, dok čekamo brodić za Veneciju.


priča pred silazak u luku Punto Sabioni:

Venecija nažalost odumire. Samo 56000 duša živi ovde, prosečne dobi od 64. godine. Zbog necirkulacije saobraćaja, zbog nemogućnosti vožnje bicikla, svi mladi kojima ovakva vrsta života ne odgovara, odnosno oni u potrazi za mobilnošću, žive na ovom kopnenom delu Venecije, i svako jutro u 7,oo h se reke radnika slivaju preko iste ove trase kojom ćemo mi proći brodićem, da otvore svoje prodavnice. Isto takva situacija je i u 19,oo h uveče.

Vi ste oni koji svojim posetama čine da Venecija živi i dalje i bude mlada.

Polako i lagano iz autobusa idemo svi zajedno do luke da se smestimo u kafić, ili već da fotografišete ili šta god.


Ovako izgleda u luci Punto Sabione


Luka Punta Sabbioni


Kafić u kojem smo pili jutarnju kaficu, a odmah desno u odnosu na ovu sliku je i toalet, kao i trafika gde možete kupiti prelepe razglednice, kao što sam i ja

A neki su umesto kafice morali ;)) da probaju sladoled - pistaći, ako ništa ono makar zbog boje činijice koju ćemo sačuvati za uspomenu


Naš brodić biće ovaj na slici levo i u 8,oo h pošli smo za Veneciju


 
Ovako izgleda u brodiću


i krećemo ... ;))

Usput nailazimo i na ovaj brod

i približavamo se Veneciji - levo na slici vidimo Zvonik Svetog Marka i Duždevu palatu




* * *


Kako će teći naš obilazak Venecije???



Otprilike 2-2,5 sata se krećemo kroz grad... priča i nastavljamo dalje i priča i nastavljamo dalje ..., nakon toga pauza 2 sata, zatim sastanak da se ide po suvenire, po vina i po magnetiće, i nastavljamo za Santa Maria Della Salute, što možemo i ne moramo.


Crkva Santa Maria Della Salute

Možemo svi skupa da idemo u šoping i onda svako na svoju stranu, a možemo i organizovano do čuvene crkve.

U 17,2o h je sastanak ispred brodića i polazak za Punto Sabbioni, na glavnom trgu ispred Porta dela carta će vodič biti u 17,1o h da pokupi sve one koji ne znaju da dođu do polaska brodića sami.



Ovde smo se i iskrcali, odatle ćemo uveče i poći - htl Gabrielli
- Nekadašnja palata, sada hotel Gabrielli


Znači u 17,2o hotel Gabrielli.



*****


 
8,4o h stižemo u Veneciju

Znači, nekih 35 - 4o minuta vožnje brodićem iz luke Punto Sabbioni


Iskrcavanje iz brodića

Ovako je izgledao naš brodić ;))



I započinjemo našu šetnju Venecijom ...




Od 8,4o h do 11,15 h trajalo je razgledanje Venecije u pratnji stručnog vodiča. 




* * *


Ovde su vam bitne 2 stvari:


SAN GIORGIO MAGGIORE = SVETI ĐORĐE VELIKI



Gde se tačno nalazi pomenuto ostrvo sa crkvom


1) San Giorgio Maggiore - jedno od ostrva sa istoimenom crkvom, iz XVII veka nalazi se tačno preko puta nas  


Pogled na ostrvo San Giorgio Maggiore sa Rive degli Sciavoni - Rive Slovena



2) i da vidite pravi primerak mnogih tornjeva u Veneciji, ako su vam rekli da je jedini krivi toranj u Pizi, to nije tačno, u Veneciji nemate ni jedan jedini toranj koji je prav.


Jedan od krivih tornjeva u Veneciji


Crkva Chiesa della Pietà


Ettore Ferrari, Bronzani spomenik italijanskom kralju - ujedinitelju Vittoriju Emanuelu II, 1887. godina




Nekada palata Dandolo iz XV veka, a od 1822. godine luksuzni hotel Danielli Excelsior




RIVA DEGLI SCHIAVONI = RIVA SLOVENA

Upravo ste prošli Rivom deli Skavoni, odnosno vašom rivom, to vam je Riva Slovena, gde se šetao i čuveni Njegoš.


Pošto je prostor neobično širok za Veneciju upravo na ovoj rivi, obično tu pristaju svi brodovi



Sada ćemo zastati malo ispred Mosta uzdaha i onda ćete dobiti prvo priču i onda slobodno vreme za slikanje i onda idemo u sam centar da objasnimo malo i istorijski i da objasnimo i detaljno šta se tamo sve nalazi i onda krećemo cirkulaciju prema centralnom delu, da biste upoznali nekoliko detaljnijih stvari, koje će vam objasniti lakše istoriju Venecije.



Zastali smo ispred Mosta uzdaha





PALAZZO DUCALE = DUŽDEVA PALATA I TAMNICE DUŽDEVE PALATE

Pravo ispred nas je Duždeva palata, o njoj će tek posle biti reči, a ovaj ovde deo - to su tamnice Duždeve palate. 




 

Sve su ovo tamnice Duždeve palate, desno od Mosta uzdaha




Ono što ja uvek volim da kažem jeste činjenica da bi vam za Veneciju trebalo da se organizuje jedno 4-5 dana, pa da vi odete i do Murana i do Burana, i da bukirate Tajnu turu Duždeve palate.





Tajna tura Duždeve palate podrazumeva i posete glavnim zatvorima, odnosno mestima gde su mučeni svi ti zatvorenici.

Iako vam je Aleksandar Dima pogrešno rekao u svim gotovo svojim romanima, i to površno je iskorišćeno po mnogim filmovima, francusko mučenje izmišljeno je, kao i ulično osvetljenje, upravo ovde u Mletačkoj republici. Kada bi neko bio proglašen i optužen, kada bi dopao tamnice, iz tamnice više nije izlazio.

Francusko mučenje sastoji vam se od toga da vam se gornji i donji ekstremiteti stavljaju u daske, do te mere da se vrši zatezanje kože. Znači, zatezanje kože između 2 daske, zatim se ekseri zabijaju u kosti, ligamenti momentalno pucaju, kost momentalno naprska, nikada noge ne srastu ponovo dobro, i često ostanete i nepokretni.

Stali smo ovde, jer sve te sprave se i dalje ovde nalaze, i možete ih obići samo ako bukirate tu Tajnu turu Duždeve palate, kao i da uđete u unutrašnjost.




PONTE DEI SOSPIRI = MOST UZDAHA / OČAJA / IZDISAJA

Mi ćemo o tome nastaviti priču, ali pre toga dobićete 1o minuta slobodno, jer između ove dve palate, stoji onaj čuveni Most uzdaha ili Ponte Sospiri.



Pogled na most uzdaha sa mosta Ponte della Paglia - zoom


Sospiri vi ne možete da prevedete kao Most uzdaha, možete da ga prevedete kao most uzdaha, most očaja, most izdisaja, jer svi oni, a suđeno im je u sali Velikog veća u Duždevoj palati i oni koji su prelazili ovaj prelepi most iz renesansnog perioda, odnosno iz XVI veka i prelazili ovde u tamnicu, su oni koji izdišu, jer povratka nema. :(( A oni koji uzdišu stoje na vašoj teritoriji, to su majke, žene, deca, kćeri, sinovi, rodbina, to su ljubavnice, žene, ... to su devojke ...

Oni koji prelaze most zadnji put gledaju svoje prelepo Mare Adriatico, i voljena lica koja ih ispraćaju, jer neba, sunca i vode, više za njih nema. Pa se onda ovde za vreme suđenja i prelaska, i zadnji put gledanja zatvorenika, uzdisalo do te mere da se most kažu ljuljao - jedan od 144 mosta, koliko ih ima u Veneciji.

Svaki nosi upečatljiv naziv, tako da ćete preći preko mosta kriminalaca, i mosta dojki, i mosta mračnih ljudi i mosta ovih ili onih. Jedino preko kog mosta nećete preći, jeste Ponte Sospiri, odnosno Most uzdaha. Pa vi odlučite u vašoj glavi jeli to most onih koji uzdišu za svojim voljenima, i padaju u nesvest ovde ili je to most onih koji izdišu. Najlepša konstrukcija koja ni jednom nije upotrebljena u čuvenoj trci koja se održava svakoga maja, a to je "Gore-dole po mostovima". Možete se prijaviti svi, nije bitno hoćete li preći most peške ili ne, glavno je da kod svakog mosta stoji neko ko će popisati vaš broj. Kada pređete preko zadnjeg mosta i on pogleda da imate svaki most pređen, onda dobijate diplomu bilo da ste trčali, bilo da ste skakali, bilo da ste šetali, dobićete diplomu, kako ste zvanično pretrčali gore-dole, hodali gore dole po svim venecijanskim mostovima. Pa izvolte ponekad se priključite. Preko ovog mosta najteži je prolaz za vreme karnevala.

Ponte Sospiri vam se nalazi između dve građevine, i zastakljen je, ne možete da ga promašite, a ja vas čekam dole ispod stepenica i imate 1o-ak minuta da se slikate.

Zapamtite da je čuveni ljubavnik Kazanova, koji je ustvari bio ništa drugo nego dvostruki agent između Đenove koja se borila sa Mletačkom republikom, za prevlast na Jadranskom moru, prebegao preko ovoga mosta i jedini koji je uspeo da izbegne mračnosti tamnica Duždeve palate. Sam o sebi rastrubio je priču velikog ljubavnika, da ne bi se dovele u pitanje sve njegove malverzacije, kombinacije, ali će ipak 1381. godine, u bici kod Kjođe, Venecija, odnosno Mletačka republika postati zvanični vladar Jadranskog mora i ukrasti prevlast Đenovi za sledećih 4oo godina.



PIAZZETA SAN MARCO - NEKADA GLAVNA LUKA

Između ova dva stuba u životu da vas nisam videla da ste prošli. To se smatra najvećim mogućim baksuzom u Veneciji. Sve zlo koje može da vas snađe, ovde i u životu, naročito gubljenje novca, proiziskuje prostor između ova dva stuba. Oni tamo što između stoje, očigledno da to ne znaju.




Na ovoj Piazzeti, između 2 stuba. obavljala se egzekucija kriminalaca:
Piazzetta San Marco - to su upravo ta 2 stuba



To je mala Piazza. Zvanično, to je bila glavna luka, odnosno glavni pristanak brodova. Na desnom stubu nalazi se prikaz Svetoga Teodora, a sa druge strane malo čudno modelizovan lav, odnosno krilati lav je predstava Svetoga Marka - jevanđeliste Marka.



Desno Sveti Teodor, levo Sveti jevanđelista Marko, odnosno bronzana statua krilatog lava koji je bio simbol Mletačke republike - ulaz u grad kada se gradu prilazilo samo sa mora 
(pogledajte sliku kao uvod u ovaj post)



Za dan osnivanja Venecije zvanično se uzima 25. april 421. godine. Mada znamo da je prvi dužd bio 697. godine i za prvog dužda bio je izabran Paolo Lucio Anafesto.

Mada u zvaničnim knjigama Mletačke republike, prvi dužd je Orso Ipato, koji je zabeležen 726. godine.



Šta se dešava?

Pošto su duždevi bili formalni vladaoci - to je titula koja je bila samo zavređena za Mletačku republiku, njima je bila potrebna i njihova palata, odnosno njihovo sedište.

To je tzv. Palaca Dućale  (ital. Palazzo Ducale), koju oni kreću da grade 936. godine.


Ebbrezza di Noè - skulptor Lombardije iz XVI veka, Stubovi Duždeve palate

Ebbrezza di Noè - skulptor Lombardije iz XVI veka, Stubovi Duždeve palate


Duždeva palata - pogled sa Rive Slovena


Glavni ulaz u Duždevu palatu - tu ulazite i da biste obišli nekada Duždevu palatu, danas muzej


Jedan od kapitela Duždeve palate prema Piazzetti San Marco


Ovo je tačno mesto na kojem stojimo dok slušamo priču vodiča





O čemu se radi?


Zašto Sveti Teodor, zašto Sveti Marko?

Kako su želeli da budu slobodna teritorija, država koja će se osnažiti i koja će jačati, koja je raznim diplomatskim ali i malverzacijama dostigla svoje bogatstvo, naročito kupovinom i trgovinom začina, i naročito petljanjem u krstaške ratove, oni su želeli, odnosno njihova ideja je bila da imaju sve svoje i onako kako oni hoće.

Zbog toga biraju za sveca zaštitnika jednog jevanđelistu i jednog od najjačih - krilati lav ili svetitelj Marko, ujedno jevanđelje po Marku je najkraće jevanđelje, pisano za čoveka - za običnog čoveka da ga razume.


Ispod stubova - kapitela Duždeve palate


I evo ga krilati lav koji simbolizuje jevanđelistu Marka



Znači, svako drugo je malo teže, i ima raznih metafora i morate malo da se zamislite kao da čitate Gorski vijenac.

Markovo je najprostije i pisano je za čoveka.





nastaviće se ...



Moj vodič kroz Veneciju (I deo)










Venecija,
2o.o6.2o15. godine















2 коментара:

  1. Što više čitam, više sam oduševljena mnoštvom prikazanih detalja. Vrlo živopisno i temeljno.
    Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam draga Vesna. Nadam se da Vam se dopadaju svi ti pomenuti detalji i da će Vam poslužiti kao odličan vodič za početak.

      Избриши

Kao na dlanu