понедељак, 20. јул 2015.

Moj vodič kroz Veneciju (IV deo)





Takođe, šta biste rekli za Ponte Rialto ???



                      
                                     Ovako sa Kanala Grande izgleda Most Rialto.


i na poštanskim markama



PONTE RIALTO = MOST RIJALTO






 


Rialto je od "Rivo Alto" ili visoka obala. Kada su krenuli zbegovi plemena na venecijansku lagunu, prvo su se naselili na ostrvo Torčelo. Sa ostrva Torčela oni odlaze na ostrvo Rialto.


LAGUNA


Ovako izgleda Venecijanska laguna



Rivo Alto znači visoka obala. Riva del Vin vam je obala koja ide pored ovog mosta.



Riva del Vin pored mosta Rialto - Venice Italy


Ponte dell'Accademia = Akademijin most, kao i Ponte di Rialto = Most Rialto su 2 najpoznatija mosta. Most je 3x rušen, jer je bio drvene konstrukcije. I Ponte Rialto izgrađen je još davne 1137. godine. 



Ovo je trasa kojom smo se kretali ... sa mosta Rialto, preko trga San Giacomo, pijace Rialto Mercata prema rivi



Treba da znate da Venecija uvodi sistem gradskog osvetljenja 1211. godine, a prvi grad u Evropi koji će dobiti gradsko osvetljenje jeste Temišvar 1884. godine, 3 godine nakon Njujorka. Mnogi učestvuju i daju svoje predloge. 

Otvoren je i konkurs kako će napraviti Ponte Rialto, budući da ide preko Velikog kanala, i retki su mostovi koji idu preko Velikog kanala i ima ih samo tri. 

Ujedno i Ponte Akademia je jedan od njih. Više puta se urušavao pod težinom naroda, i oni su shvatili da moraju da urade kamenu konstrukciju. Čak je i Mikelanđelo učestvovao na konkursu, i njegove su ideje odbijene. I onda je gdin Antonio da Ponte, samo ime mu kaže, Antonio del mostić,  ;))) dao najgenijalniji predlog i rekao je:

"Pošto je kamena struktura skupa, a zašto ne bi most otplatio sam sebe?"


I dao je idejno rešenje sa mostom gde su dućani nekada mlekare, tržnice, proizvodnja sireva, znači trgovina svilom ovim dućanima, sada izuzetno povoljne radnjice sa razno raznim džidža-bidžicama od murana, i raznoraznim magnetićima i moja preporuka vam je da se tu zadržite, i podno Rialta nastavljaju vam se tezge, pa možete da nađete svašta.

I evo npr šta sve:


Bombonice od murano stakla za koje me duša boli što ih nisam kupila ;((
al moraće to da padne već naredni put ;))


Privesci


Ramovi za slike od murano stakla, u radnjicama na Rialto mostu


MURANO STAKLO


Kad smo već kod murano stakla, i ukrasa od istog, ova radnjica se nalazi na trgu Svetoga Marka. Tačnu adresu i e-adresu imate na njihovom sajtu. 

 





Ove ružice su ubedljivo moj favorit ;)))





A.D. Murano Glass



* * *


I stvarno, kada je kameni most napravljen, u 16. veku otvaranjem tih radnjica, bukvalno je isplatio svoju kamenu konstrukciju. 

Danas je jedan od najlepših i najpoznatijih mostova na svetu, a ujedno i turistička atrakcija i mesto na kome je uvek gužva, bilo da gledate čamce, bilo da se sunčate, bilo da bazate. I sa jedne i sa druge strane su vam otvorene radnje, odnosno imate tri prilaza radnjama.





Idemo još malo zajedno i onda imate slobodno vreme.



TRG SAN GIACOMO DI RIALTO = CAMPO SAN GIACOMO


Chiesa di San Giacomo di Rialto



San Giacomo = Sveti Jakov

Nalazimo se ispred crkve San Giacomo di Rialto, jednog od najvoljenijih svetaca u Veneciji. To je jedna od najstarijih crkava iz 14. veka, koja je gotički obrađena i sada je to prostor za koncerte.


Ovo su zgrade koje okružuju ovaj trg


Na mapi gde se nalazi crkva u odnosu na most Rialto i u odnosu na trg


Ovako izgleda trg San Giakomo di Rialto i ovo na slici je istoimena crkva na tom trgu - to je najstarija crkva u gradu


Česma u centru trga

Ovo ovde je omiljena fontana za turiste, i ovo stepenište ovde je omiljeno za sendviče da se pojedu, kada ste onako u trku kroz Veneciju.

Hoću dalje da vam pokažem omiljenu maskotu venecijansku, i da vam dam savet: ove kokose što ste videli nemojte da kupujete, divno izgledaju, dekorativno, ali oni su zube da polomite. 



Da znate kako izgleda taj kokos 


Ti kokosi se stružu da bi se dobilo kokosovo brašno i potpuno su nejestivi ovako.




ČUVENI "GRBAVAC" = Il Gobbo di Rialto

Koji zamišljenog pogleda na leđima nosi svaki kamen svoje zemlje.


"Nije lak život u Veneciji, nije bio lak ni u Mletačkoj Republici, za običan narod, ali ja ponosno stojim zagledan u daljinu i držim svoj kamen, jer ovo je zemlja moja."



 
Čuvena maskota - Grbavac - na Trgu San Giacomo di Rialto, koja se nalazi na suprotnoj strani u odnosu na crkvu San Giacomo, statua iz XVI veka



Slikajte ga i idemo malo dalje...



  
Nastavljamo dalje kroz pijacu RIALTO MERCATA i ovo su namirnice sa pijace - levo: sušeni paradajz Pomodoro i desno: urme - isto lep suvenir za poneti sebi ili nekome na poklon




CA' D'ORO - ZLATNA KUĆA

A ovo vam je najčuvenija palata Ca d'Oro. Pogledajte bočnu stranu. To je ujedno i najimitiranija palata na svetu - naći ćete njenu repliku i u Padovi, i u Vićenci i u gotovo svakom italijanskom gradu. Originalna fasada potiče iz 17. veka.

To je ujedno i najlepša palata na Kanalu Grande.


levo: Palata Ca D'oro; desno: Palata Giustinian Pesaro



 
          desno na slici: Palata Morosini-Sagredo



Moja vam preporuka jeste da sednete makar 5 minuta na obalu Kanala Grande i u 13,3o h znate gde se vidimo - kod "Hard Rock" kafea.




Evo i obeleženo koja 3 dela ustvari čine tu pijacu RIALTO MERCATA i gde je ovoga trenutka i bio kraj šetnje sa vodičem



Nakon toga imali smo slobodno vreme u gradu i u 13,3o h zakazan polazak za crkvu Santa Maria Della Salute. 



U međuvremenu je počela i ona kiša, koju ste imali prilike da vidite na mojim slikama kod Bazilike Svetog Marka, ali to nas nije mnogo poremetilo u našem daljem obilasku grada i uživanju u Veneciji. 



slobodno vreme u gradu ...



 



Slike sa pijace




 
Zavirila sam malo i u crkvu San Giacomo





 
i zaista se u Veneciji magnetići na mnogim mestima u gradu mogu naći po ovoj ceni od o,75 ;

Najviše ih ima ovde kod mosta Rialto, ali ih ima i na Trgu Svetoga Marka, u prizemlju zgrada tu negde oko Torre dell'orologio



 


 



imaju i prelep nakit



Antonio Dal Zotto, Spomenik Goldoniju u Veneciji, 1883. godina



SLADOLED


Za ljubitelje sladoleda samo mala napomena - da to nikako ne treba da propuste kada su u Veneciji. To nema veze ni sa jednim sladoledom koji sam u životu probala. Probala sam i na jezeru Como nekoliko puta, ali ovo je nešto zaista posebno i za svaku je preporuku.






Moj izbor je bio ova tamna čokolada - na slici levo ;))


mmmmmm ;))) ... ima ukus prave tamne čokolade i nije uopšte ali uopšte sladak




Cene sladoleda u Veneciji:

1 kugla --- 1,6o 
2 kugle --- 3,oo 
3 kugle --- 4,5o 
4 kugle --- 5,5o 

Sladoled 1 kg --- 16,oo 
Specijalni sladoled 1 kg --- 20,oo 






ZAVETNA CRKVA SANTA MARIA DELLA SALUTE = BASILICA DI SANTA MARIA DELLA SALUTE


* Gospa od zdravlja ***


Bio je cilj da se napravi građevina u obliku krsta, koja će i svojim oblikom i svojom bazom, i svim svojim da tako kažemo skulpturama kao delovima arhitektonskog oblika, kao i svojom unutrašnjošću, budući da će pozvati i Tintoreta i već pomenutog Ticijana (Ticijan je umro od tuberkuloze ako niste znali), da rade oltarsku apsidu i ti radovi ne mogu da se vide ni dan danas.



Evo tačne lokacije crkve Santa Maria Della Salute, 
u odnosu na Trg Svetoga Marka u Veneciji









Baldazare Longena - genije arhitekta, sa samo 26. godina pozvan je da da idejni oblik i ovo je crkva koja ne može da se smesti ni u jedan pravac. One volute i slobodnostojeće figure asociraju vas na rokoko detalje, a slobodnostojeće figure na odavanje počasti "staroj antici".


Kako ste stiže do crkve Santa Maria Della Salute? 

Možete i pešice laganom šetnjom preko mosta Ponte dell' Accademia ili vaporeto brodićem samo preko od Trga Svetog Marka na drugu stranu.










Međutim, svaki detalj vrlo brižljivo je obrađen, volute predstavljaju školjke. Po nekim delovima Biblije, školjke su često pominjane, naročito i u Jevanđelju po Mateji i Jevanđelju po Marku, i one su simbol kao što postoje određene stvari kada vi vidite na crkvenim slikama - školjke su simbol onog tajanstvenog u čoveku što mu daje snage za život.


Podignuta je između 1631. i 1681.kao znak zahvalnosti za oporavak posle strašne kuge koja je pogodila grad 1630. i 1631. godine





Kada vidite nar - to je simbol plodnosti, kada vidite ljiljan - to je simbol čednosti, kada vidite grožđe - to je blagostanje itd itd ...

Tako imamo Bogorodicu sa malim detetom i ovim .. malim detetom i onim ... 

Znači, Baldazare Longena idejni je tvorac i skulptor ovog arhitektonskog dela, projektuje prostor u obliku grčkog krsta jednakih krakova, sa velikim pročeljem, i izdiferenciranim stepeništem, tako da vi bukvalno stepenicama koje su polu-ulegle i onako malo šire penjete se i svaki stepenik koji ostavljate za sobom ostavljate vaš svet i ulazite u Dom molitve.

Crkva na svojoj kupoli gore ima Bogorodicu Mariju koja je u obliku Orante. To je starohrišćanski oblik koji se javlja i po katakombama, Bogorodica raširenih ruku koja moli za spasenje čitavog sveta i gleda na dole - odnosno gleda na vas tačno kroz kupolu. 



Ovako izgleda Bogorodica Orante


Čitav smisao podizanja crkve i jeste Sveta Bogorodica ali i Svi sveti molite za nas da se kuga više ne vrati.



 
Spoljašnji izgled crkve


Mrtvih je bilo i po ulicama, paljeni su nedaleko od mesta gde je crkva i podignuta, i ovo je jedna da tako kažemo od najčistijih crkava u Veneciji. U svakoj je korišćen ili malo žućkast mermer ili malo sivkast. 
Unutrašnjost








Zbog vlage je sada ovakva kakva jeste, ali one detalje koje ste videli crne, crni su baš zbog oksidacije šupljikavog mermera koji je donet iz Karare čisto beo. Čak su i skulpture rađene posebno, pa onda plasirane na crkvu drvenim podizačima.

Crkva ispred koje je naš Laza Kostić duboko razočaran činjenicom da ne može da se otrgne od ljubavi prema Lenki, otišao na molitvu, i onda ostao zabezeknut pred ovim remek-delom, ostao tri dana i tri noći na onom platou gde sada staju brodići, spavajući povremeno i želeći da lepotu same građevine i u svetlosti na njoj vidi u svakom trenutku bilo dana, bilo noći, bilo po sunčanom danu, bilo po mesečini, bilo po oblačnom danu.






Takođe, u crkvi se redovno održavaju mise i unutrašnjost je koliko god katolički malo plastična bila ograđena, ipak je unet jedan duh estetike koji možemo primetiti u samo kasnoj renesansi.

Kuriozitet je da je crkva zatvorena za vreme velikih praznika, budući da je podignuta u cilju da se bela smrt više nikada ne vrati, da se u njoj svako ko uđe pomoli za duše onih koji su otišli i patili.

U svakom drugom gradu počevši od Beča, Budimpešte, Temišvara, vi imate samo Stub kuge, a ovde imate građevine. 





* * *


Crkva se nalazi na samom ulazu u Canal Grande



Po mnogo čemu je ta Venecija specifična i po mnogo čemu se razlikuje od drugih gradova. I baš zbog toga ako ste nekim onim bočnim fasadama  razočarani, ona će vas na svakom koraku i svaki put kada odete pokušati i uspeti u tome da vam dovede nešto novo, nešto drugačije, i još neviđeno.   

4 коментара:

  1. Uživala sam čitajući, dobra priprema za realni susret sa ovim fenomenalnim gradom :)

    ОдговориИзбриши
  2. Zaista divan i opsiran vodic ovog fascinantnog grada, bit ce mi od velike pomoci ubrzo! Uzivala sam citajuci, sve pohvale. Hvala!! ^.^
    -Darija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je Darija ako sam Vam mogla pomoći i makar malčice dočarati ovaj zaista lep i fascinantan gradić i mislim da se njemu treba vratiti nekoliko puta. Ovo je samo neki mali, uvodni deo.

      Избриши

Kao na dlanu