петак, 10. јул 2015.

Razglednice (atrakcije) Pečuja






Žolnai fontana u centru grada

S obzirom da je Mikloš Žolnai, osnivač bio jako ponosan na svoj grad i na mesto odakle potiče, on je odlučio da mu pokloni ovu fontanu i ova fontana je ovde postavljena 1913. godine. Međutim, zbog papiroloških razloga ona nije otvorena punih 17 godina. Tek 193o. godine ova fontana je otkrivena, počela je sa radom




Pozdravi iz Pečuja







Gránátalma Patika - Prva nacionalna apoteka iz 1796. godine


Fabrika Žolnai porcelana u Pečuju


Csukás-House, Pecs




levo: Szent István tér = Trg Stefana I Ugarskog
i statua Szepesy Ignáca u vrtu ispred Bazilike. 
*** Szepesy Ignác bio je doktor filozofije i teologije, katolički biskup u Pečuju i Transilvaniji, počasni član Mađarske akademije nauka.
i desno: Bazilika - katedrala svetog Petra i Pavla

Ova Bazilika je inače podignuta na katakombama rimskih grobnica koje su se nekada ovde nalazile. Ako možete videti nivo na kojem se nalazi Bazilika, inače nivo na kojem mi stojimo sada je bio u toj istoj visini. 
*** Bazilika je građena u 11. veku, i ono što je specifično za nju je da kada je ona izgrađena ona nije imala ovaj kosi krov. Ona je imala ravan krov. Međutim, kada su Mongoli ovde protutnjali nešto na kratko, koristili su ovu Baziliku za neke svoje potrebe i odlučili su tada da joj poruše krov koji je imala i da joj sagrade ovaj kosi, tačnije krivi krov.


Széchenyi tér = Sečenji trg

Sečenji trg je drugi bitan trg u Pečuju. 
*** Nalazimo se na Sečenji trgu, gde je inače nekada bila velika pijaca. Nije postojala ni crkva, ni minaret na njoj, pa je iz te pijace trg prerastao u glavnu saobraćajnu ulicu, pa je sada pešačka zona kojom mi idemo.

Na ovom trgu možemo da vidimo tri stvari koje obeležavaju ovaj trg: 
1/ Spomenik Sibinjanin Janku, 
2/ Stub kuge i 
3/ Gazi Kasim-pašinu džamiju - danas katoličku crkvu.






u Pečuju,
dana 11.11.2o14. godine


1 коментар:

Kao na dlanu